DAVOR VALČIĆ

Ispovijest voditelja koji je u požaru ostao bez svega: ‘Kći je gledala kako nam gori stan i plakala: Moj medo!‘

Hrabri vatrogasci JVP-a Zadar riskirali su živote penjući se preko starih krovova i ulazeći u opožarenu zgradu
Davor Valčić
 Cropix

Vatrogasci JVP-a Zadar cijelu su noć dežurali uz zgarište zgrade na Narodnom trgu u kojoj je utorak oko 11 sati izbio požar. Nakon pet sati borbe s vatrom požar je obuzdan, a u njemu su uništeni prvi i drugi kat zgrade te potkrovlje.

- Oko 15.30 bili smo sigurni da se požar neće proširiti na okolne zgrade. Gasili smo ga sve do 19 sati - kazao nam je u srijedu ujutro zapovjednik JVP-a Zadar Željko Šoša.

- Vatrogasci su morali raskrivati krovove i razbijati zidove da preko greda koje ulaze u zid susjednog stana ne bi došlo do širenja i razbuktavanja požara. Vatrogasci su imali i termo kamere pomoću kojih su mogli vidjeti ima li negdje u zidovima topline kako bi na vrijeme reagirali ako dođe do širenja vatre na susjedne zgrade - rekao je Šoša te istaknuo kako ja najvažnije da nema ljudskih žrtava.

- Vatrogasci su morali riskirati i izvoditi vratolomije, penjati se preko drugi starih krovova kako bi mogli gasiti požar. Dio vatrogasaca bio je u zgradi, padalo je po njima i bilo je vrlo riskantno, ali morali smo tako djelovati jer takav jedan požar ugrožava cijeli poluotok - kazao je zapovjednik JVP-a.

Poručio je da će vatrogasci nadzirati zgradu sve do početka policijskog očevida. A on u srijedu do popodnevnih sati još nije bio počeo. Razlog je što su vatrogasci sanirali požarište, pilili opasne grede i natapali zidove, kako bi se uklonila i najmanja mogućnost obnove požara.

Kolika je točno šteta na zgradi, još nije poznato. Prema riječima pročelnika gradskog Odjela za upravljanje gradskom imovinom Tomislava Korone, Grad Zadar će participirati u obnovi i pomoći svim zakupcima i vlasnicima koji tamo imalju svoje prostore. U izgorjeloj zgradi Grad Zadar ima pet prostora u vlasništvu.

Zahvala vatrogascima

- Požar je buknuo usred kolegija gradonačelnika. Odmah je prekinut i svi smo izašli na trg vidjeti situaciju. Gledali smo početak, mogu slobodno reći, kataklizme koja je prethodila. Zahvaljujem svim vatrogascima koji su riskirali svoje živote i dali srce u obrani od vatrene stihije - kaže pročelnik Korona.

- Počeo se dizati maestral i burin koji su dodatno potpirivali vatru i vatrogascima otežavali gašenje. Strah od širenja požara bio je realan jer je cijeli konstrukcijski blok povezan s drvenom građom, a drvena građa se pokazala kao vodič za plamen. Bojali smo se da se požar iz jedne zgrade preko drvenih greda ne preseli na druge, što bi dovelo cijeli kvart u ozbiljan problem - govori Korona.

Čim su doznali što se dogodilo radijskom voditelju Davoru Valčiću, kojem je u požaru stradao stan, a supruga mu treba svaki čas roditi, predstavnici Grada Zadra stupili su s njim u kontakt.

Zamjenski stan

- To nas je sve pogodilo i trebali smo hitno reagirati. Ujutro smo Davoru ponudili adekvatni zamjenski smještaj u koji će se useliti za dan-dva. Sretni smo što smo mogli reagirati i što smo imali jedan kadrovski stan koji odgovara kvadraturi za četveročlanu obitelj - kazao je Korona.

- Ljudi su super reagirali, to mi je uljepšalo jutro. Očekivao sam neku garsonijeru, dobili smo i više nego što smo očekivali - zahvalan je bio Davor. Osim dokumenata iz stana je uspio spasiti još jednu vrijednost. Jednog posebnog medu...

- Kći je gledala kako nam gori stan i cijeli dan plakala: 'Moj medo, moj medo'. I sam sam, kad sam gledao požar, pomislio: Isuse, gdje je medo? Kad sam ušao u stan i ugledao ga, bio sam najsretniji - govori Davor koji se s vatrogascima popeo u stan kako bi pronašao omiljenu igračku svoje kćeri. Medo je bio neozlijeđen. Davorovi prijatelji u utorak su pokrenuli kampanju GoFundMe u kojoj su do četvrtka poslijepodne prikupili više od 25 tisuća eura pomoći za njegovu obitelj.

- Nisam spavao, tek u srijedu sam doznao za to. Nisam ni gledao. Na neki način me sram. Neugodno mi je. Nikad nisam mislio da ću se naći u toj situaciji - rekao je Davor skromno te dodao da ima razloga za veselje: "Supruga treba roditi, taj novi život, a imamo gdje dovesti dijete".

U Studentskom domu odbili dvije studentice koje su ostale bez stana

Dvije 21-godišnje studentice, Martina i Lana proživjele su u utorak šok i stres jer se njihov podstanarski stan nalazi u zgradi koja je zahvaćena požarom na zadarskom poluotoku. Na kraju u stan nisu mogle, pa su otišle u Studentski dom ne bi li tamo prespavale, no portir ih nije pustio. Ostale su na ulici.

- Bile smo u potpunom šoku! Prvo smo doživjele šok zbog izbijanja požara, a onda nas se, onako iscrpljene i pod stresom, nije pustilo da prespavamo u Studentskom domu. Kome smo se u noći, same, trebale obratiti? - priča nam Martina, studentica iz Splita, u srijedu ujutro. Tko vas nije pustio u dom?

- Portir! Cimerica i ja bile smo evakuirane iz zgrade jer je zahvatilo susjednu zgradu i naš krov. Cijeli dan smo se tresle hoće li se što dogoditi i što će biti s našim stvarima. Navečer nas je policija pustila da uđemo u stan, ali samo po najnužnije stvari.

Nije bilo struje, sve je bilo zadimljeno, pa smo samo uzele stvari i mislile prespavati u Domu. Zvale smo Dom i pitale za jednu jedinu noć, ali čovjek se počeo smijati i rekao nam da nemamo uvjete da uđemo u Dom.

Objasnile ste mu što vam se dogodilo?

- Da, naravno. Na kraju nas je više pogodilo to podrugivanje nego odbijanje, jer smo već kontaktirale s roditeljima i prijateljima i počele se snalaziti gdje ćemo prespavati.

Moja je cimerica spavala u hostelu, njezini roditelji su to platili, a ja sam prespavala kod prijateljice na kauču - rekla nam je Martina.
U srijedu ujutro rektorica Dijana Vican doznala je za događaj i nazvala studentice.

- Nazvala sam ih i Martina je došla k meni na sastanak. Nema tog studenta na ovom Sveučilištu koji neće biti zbrinut i žao mi je što se nije nazvalo pročelnike ili prorektore, jer ih portir s razlogom nije pustio u Studentski dom.

Na telefon se bilo tko mogao predstaviti i on, naprosto, nema ovlasti da u to doba bez provjere pušta nekoga unutra - rekla je rektorica Dijana Vican koja je studenticama ponudila privremeni smještaj u Studentskom domu. (L.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:40