EKSKLUZIVNO

ISPOVIJEST ZDENKE PETERNEL ‘Nisam bila veza do Nadana. On je uvijek sve radio sam’

S Vidoševićem sam bila na ‘vi’ i nije točno da se samo preko mene moglo do njega. I portir je mogao bez problema doći do Vidoševića
 Goran Mehkek/CROPIX

Želim istaknuti da je tvrtke predložio Davor Komerički… Ponavljam da je Komerički predlagao te tvrtke… Komerički je dolazio kod gospodina Vidoševića… - teretila je PR-ovca Zdenka Peternel, desna ruka Nadana Vidoševića, bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je u petak nakon pet mjeseci puštena iz pritvora. Sve njih predvođene bivšim šefom HGK Nadanom Vidoševićem sumnjiči se da su iz Komore izvukli 32 milijuna kuna!

Iskazi glavnih aktera koje su dosad dali istražiteljima su proturječni. Igor Premilovac i Davor Komerički ispričali su da su novac koji su izvlačili preko svojih tvrtki predavali natrag Z. Peternel i Vidioševiću. Z. Peternel, pak, tvrdi da nikakav novac nije primala, a da se s njima nalazila u povodu poslova koje su obavljali za Komoru.

‘Nisam primala novac’

- Komerički mi nikada nije predavao nikakav novac niti mi u tom smislu davao bilo kakve kuverte - rekla je Z. Peternel.

Pred istražiteljima nije izravno teretila Vidoševića, no ne može se reći ni da ga je zaštitila do kraja.

- Komerički je dolazio kod gospodina Vidoševića, poznato mi je da je s njim razgovarao o projektima, znala sam da se ti projekti razvijaju, da se dopunjuju kako bi bili interesantniji. Ističem da mi je to rekao upravo Komerički, a nakon razgovora s predsjednikom - ispričala je Peternel i dodala:

- Nisam sudjelovala u tim razgovorima, tako da ne znam o čemu su oni konkretno razgovarali.

Poseban status

Tvrdi da nikada nije vidjela da je Komerički u Komori nekome donosio novac.

Istražiteljima je opisala u kakvom je odnosu bila sa šefom Komore. Rekla je da se u HGK zaposlila još 80-ih godina, a Vidošević je 1995. godine postao predsjednik.

- Tom prilikom sam pozvana da dočekam predsjednika - prisjetila se Z. Peternel.

Ispričala je da je nakon dolaska Vidošević morao ustrojiti tim u Komori i da se u uredu predsjednika radilo od 8 do 20 sati.

- Gospodin Vidošević je u poslu bio zahtjevan, između nas je postojala distanca u komunkaciji, a bez obzira na to što sam ja od njega deset godina starija, cijelo smo vrijeme bili na ‘vi’. On je bio dosta strog i mene je zadužio da pratim većinu poslova u Komori - rekla je Peternel.

Dodala je također da nije imala nikakav poseban status u HGK i da nije istina da se do šefa nije moglo bez nje.

- Mogu reći da je kod predsjednika Vidoševića svatko dolazio, odnosno svatko je imao pristup. Dolazili su mu ljudi s raznim prijedlozima, i to od porte do potpredsjednika. Želim reći da je svima bio pristupačan, tako da nije bilo potrebe za prenošenjem informacija, tračeva ili bilo čega sličnog.

Rekla je da je tvrtke Život na sjeveru, Pean komunikacije, Novi dan, Akula savjetovanje, Aquis, preko kojih ih se tereti da su izvlačili novac, predložio Komerički.

- On je bio taj koji je predložio da se dodatno angažiraju, pri čemu sam ga samo pitala jesu li te tvrtke registrirane za poslove koje bi trebale obavljati za Komoru. Komerički mi je dao potvrdan odgovor. On je te tvrtke predlagao za PR - rekla je Z. Peternel. Navela je primjer otvaranja predstavništva Komore u Rusiji, gdje je bila organizirana izložba i taj je događaj trebalo medijski popratiti.

Rad po pravilima

- Komerički je predlagao te tvrtke, a ja sam samo provjerila njihove reference. Sjećam se da su među referencama bili B1 plakati, McCann-Erickson, kao i Digitel, a radi se o tvrtkama koje nešto znače. Kad je riječ o cijenama, bilo je teško utjecati jer mi za to nismo imali stručna znanja, a kako je u tom poslu glavni bio Komerički, vjerovali smo da je radio po pravilima - ispričala je Peternel kojoj je istražni zatvor ukinut i zamijenjen mjerama opreza s obzirom na to da treba ispitati još osmero svjedoka. Ne smije pristupati svjedocima niti kontaktirati s bilo kim od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 04:54