LJETNA ZARADA

ISPOVIJESTI MLADIH HRVATA KOJI RADE JEDAN OD NAJUNOSNIJIH LJETNIH POSLOVA NA JADRANU 'Mi smo ubacivači, evo što smo sve u stanju uvaliti ljudima'

 
 Jakov Prkić / CROPIX

Svi oni koji su ljetovanje odlučili provesti u gradu podno Marjana, osim kupanja i sunčanja imaju još pregršt sadržaja na raspolaganju, piše Slobodna Dalmacija. Mogućnosti ima za sve uzraste. Nude se izleti brodom, poludnevne i cjelodnevne ture, vožnja podmornicom, razni restorani i kafići, bogata gastronomska ponuda, rikše i mini taksiji na otvorenom i još puno toga... Zaista, nema čega nema.

Posljednjih godina ponuda se "podebljala" i za mlađu populaciju, koja se želi dobro zabaviti u noćnim izlascima. Tu nastupaju hostese i "ubacivači" koji su zaduženi da im i noćni provodi budu nezaboravni. Odnosno zaboravni, jer se sve svodi na velike količine alkohola po prividno niskoj cijeni. Što je najtraženije i koliko koji sadržaj košta, doznali smo od lokalnih prodavača i "ubacivača".

- Imamo izlete s polupodmornicom koji traju po 45 minuta i isplovljavamo u svaku punu uru od 10 do 22 sata. Cijena je 100 kuna po osobi, a za grupe je svaka četvrta karta gratis. Za osam osoba je 600 kuna, a za punu turu, dakle za 12 ljudi, što je maksimalno koliko u polupodmornicu može stati, je 900 kuna.

Jakov Prkić / CROPIX

Iziđemo iz luke malo brže, jer je more tamo mutno i onda vozimo do Vile Dalmacije. Najčešći su nam Francuzi, nekim danima bude i puno Poljaka. Ovisi od dana do dana, ali Francuzi su najbrojniji, i to obitelji - za početak kazuje Rino Župa, koji već nekoliko godina radi na istom štandu na rivi pa je dobro upoznat s onim što turisti najviše vole.

- Najbolje idu poludnevne ture i cjelodnevne ture s gliserima. Svi imaju istu ponudu i cijena im je ista, samo neki ubace i ručak. Poludnevna tura koja traje od 9 i pol do 14 sati ide u Plavu lagunu i Trogir i ona je među najpopularnijim turama, a druga koja se najbolje prodaje je cjelodnevna tura do Modre špilje, koja je top destinacija svim gostima i u sklopu čega vide i Hvar i Čiovo te imaju panoramski izlet do Paklenih otoka i ostalih otoka u blizini Biševa i Modre špilje - otkriva koji su izleti i ture najpopularniji među turistima koji odsjedaju u Splitu.

Cjelodnevna tura s gliserom je 125 eura po osobi, poludnevna s ručkom je 75 eura a bez ručka 65.

Brodovi inače imaju skipera, hladnjak, Bluetooth za puštanje svoje glazbe, Wi-Fi, a neki čak i male tuševe na brodu i slične sadržaje.

Ture s gliserom, kaže Rino, imaju skoro sve agencije u Splitu i sve prodaju izvrsno, a mladom prodavaču vožnje polupodmornicom za razliku od ostalih je ovogodišnja sezona, barem njezin prvi dio, gori nego lani.

Jakov Prkić / CROPIX

- Svibanj i lipanj su nam bili gori nego prošlih ljeta. Je li zbog Svjetskog nogometnog prvenstva ili zato što na vrijeme nismo dobili štandove, ne znam - dodaje.

Među izletima je poprilično popularan i jet-ski safari, koji smo pronašli na susjednom štandu. Tura traje dva sata, i ide se četiri puta na dan. Gost koji iznajmi jet-ski vozi iza vodiča koji je također na jet-skiju do Čiova, gdje se u jednoj uvali napravi pauza od 40 minuta kako bi se turisti okupali i ronili s maskama. Cijena za jednu osobu je 130 eura, a za dvije osobe na jednom jet-skiju je sve zajedno 170 eura.

- Jako smo popularni među mladim turistima. Mislim da smo jedini u gradu i zadovoljni smo s dosadašnjim prometom i interesom. Sezona nam je bolja nego lanjska - kaže nam cura s jet-ski štanda, koja prodaje i izlete u Modru špilju gliserima. Cijena se razlikuje ovisno o tome je li se iznajmi plastični gliser, gumenjak ili gliser više klase. Raspon cijena je od 110 eura po osobi do 125 eura i više.

Ljeti se ispred većine restorana ili kafića mogu vidjeti i hostese za restorane i barove.

Jakov Prkić / CROPIX

Ispred restorana "Tavola" u staroj gradskoj jezgri potencijalne goste srdačno dočekuje Dora.

- Pokažem im što imamo u ponudi i pozovem da jedu kod nas. Najviše turista bude oko 20 sati, kada se ide na večeru. Riba i burgeri, to je ono što im je najdraže - kazuje Dora.

Sličnu stvar rade i mlada Ana i Josip, koji su "ubacivači" za noćne ture gradom, odnosno izlazak u noćnim barovima i klubovima.

- U ponudi imamo jedan bar i dva noćna kluba te doručak u Fife za 25 eura. Ja samo ubacujem, a kolega predvodi izlazak. Nalazimo se u 22 sata tu na dnu Marmontove, prvo idemo u "Blue eyesa" na piće, onda u "Velveta" na još jedno, koje im je, kao i prvo, besplatno, te potom u "Centrala"- otkriva nam Ana čari ovog dijela turističke ponude.

Turisti biraju dokad žele ostati, u Centrala sve plaćaju sami, a ujutro nakon velikih količina alkohola se u kultnog Fife idu najesti.

- Najviše nas angažiraju Francuzi, Amerikanci, Šveđani i Norvežani - dodaje hostesa Ana, koja priznaje da za ovakvim turama ima jako puno interesa među strancima.

Jakov Prkić / CROPIX

I Josip, koji je ubacivač za caffe bar "Inbox", a potom i klub "Tropic", kaže da porazgovara s više od 300 stranaca dnevno.

- Nudim im Crozzies pub crawl, što je ustvari 100 minuta otvoreni šank u Inboxu po cijeni od 120 kuna za žene i 150 kuna za muškarce. Polovica od tih 300 s kojima razgovaram me odmah odbije, 50 ljudi kaže da ide doma taj dan, a od preostalih 100 ako 10 dođe - ja sam sretan. Piju što žele i koliko žele u tih 100 minuta, a potom imaju besplatne "šutere" cijelu večer. Za kraj se ide u "Tropica", gdje piće plaćaju sami - prepričava nam Josip i dodaje da im je u cijenu uključena i besplatna pizza.

To je valjda da dođu sebi, pitamo ga.

- Ne vraća takve ništa u život - smije se i dodaje: - Ima onih što se zgaze, a i onih koji budu OK i pristojni. Ne treba njima pomagati, a ni usmjeravati ih. Znaju oni jako dobro što im je činiti za šankom - šaljivo će Josip.

"Crozzies pub crawl", osim otvorenog šanka, svaku večer organizira druge teme. Ponedjeljak je rezerviran za zabavu pod maskama, utorak svi moraju doći u bijelom, u srijedu je Baywatch havajska večer, četvrtak večer glitera, petak večer semafora, gdje se svatko oblači u zelenu ukoliko je singl, žutu boju ako nije definirano i u crveno ako je zauzet... Subota je u znaku reggaea, a nedjelja rezervirana za retro večer.

Rikša ne kreće ispod 20 kuna...

Posla preko glave imaju i vozači rikše i mini taksija koje je sve samo ne lako uhvatiti. Svako malo imaju klijente i ne smiju se zaustavljati pa smo ih jedino uspjeli dobiti nazvavši ih na broj predviđen za narudžbu vožnje.

- Pet kuna je start i osam kuna kilometar ako nas naručite telefonski, a ako našeg vozača zaustavite na cesti onda je cijena po gradskoj taksi tarifi- 20 kuna start a 10 kuna svaki sljedeći kilometar. Imamo nekoliko mini taksija po gradu a najčešća tura nam je od luke pa u svim smjerovima grada, do bolnica, centra ili slično - doznajemo od gospođe koja prima narudžbe za vožnje mini taksijem preko telefonskog broja istaknutog na vozilima.

Iako je to teško povjerovati, u našem gradu još uvijek postoji i nešto što je besplatno.

U istoj firmi kao i vozači mini taksija zaposlen je vozač rikše koji đir pravi po cijeloj Rivi. Naziva se promotivnom rikšom jer on sve koji se požele voziti s njim poveze besplatno a glavna zadaća mu je voziti među turistima kako bi ih što više na gepeku rikše vidjeli veliku reklamu s imenom prijevozničke tvrtke. Usput im ponudi i mini taksije te transfer do aerodroma, što turisti uglavnom prihvaćaju objeručke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:35