REAGIRANJE

REAKCIJA NA ČLANAK: EDINA DEDIĆ, ŽRTVA OBITELJSKOG NASILJA 'Nisam htjela da jednom mojoj kćeri bude normalno da je dečko tuče'

 Marko Todorov / CROPIX, Boris Kovačev / CROPIX

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba reagirala je na tekst objavljen u Jutarnjem listu 8. ožujka, autorice Jelene Veljače, pod naslovom 'EDINA DEDIĆ, ŽRTVA OBITELJSKOG NASILJA Snagu za preživljavanje dala su mi djeca. Nisam htjela da jednom mojoj kćeri bude normalno da je dečko tuče'.

Njihovu reakciju na taj članak objavljujemo u cjelosti:

'U Jutarnjem listu od 8. ožujka 2020. godine objavljen je tekst pod naslovom 'EDINA DEDIĆ, ŽRTVA OBITELJSKOG NASILJA: Snagu za preživljavanje dala su mi djeca. Nisam htjela da jednom mojoj kćeri bude normalno da je dečko tuče' autorice Jelene Veljače u kojem se u kontekstu neistinitih tvrdnji spominje Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba.

Iako u tekstu nismo imenovani službenim nazivom ustanove nego je navedena riječ 'poliklinika', nedvojbeno je da se govori o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. S obzirom da iznesene neistinite tvrdnje mogu dovesti javnost u zabludu vezano uz ukupan rad i djelovanje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i svih njezinih stručnjaka koji od 2003. godine kontinuirano rade na zaštiti djece žrtava različitih oblika nasilja, molim Vas da radi istinitog informiranja javnosti objavite sljedeći demanti:

1. U tekstu Edina Dedić govori: 'Taj drugi put završili smo i u slavnoj poliklinici. Ne bi bilo fer prema drugim ženama da ne spomenem polikliniku. Poliklinika je posebna priča. Nejasan je monopol nad vještačenjima i multidisciplinarnim obradama koje poliklinika ima. A to vam je u prijevodu pregled kod psihologa.'

Ispravak:

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba nema monopol nad vještačenjima i multidisciplinarnim obradama.

Multidisciplinarne obrade na uputnicu putem HZZO-a rade i brojne druge ustanove te svaka osoba samostalno donosi odluku u koju ustanovu se želi javiti na obradu. Nažalost, neke ustanove koje bi mogle preuzeti obradu odbijaju slučajeve visokokonfliktnih razvoda i zlostavljanja djece te ih vrlo često preusmjeravaju u Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, s obzirom da je Poliklinika visokospecijalizirana za rad sa psihotraumatiziranom, zlostavljanom djecom.

Apsolutno podržavamo raspodjelu obrada od strane multidisciplinarnih timova i u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež, Klinici za dječje bolesti Zagreb, KBC-u Zagreb i u SUVAG-u, s obzirom na to da svi imaju multidisciplinarne timove educirane za rad s djecom i obiteljima.

Što se tiče vještačenja, ona se u Republici Hrvatskoj provode na nalog nadležnog suda po ovlaštenim sudskim vještacima koji dolaze iz raznih ustanova i privatnih praksi. Vještaci zaposleni u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba obavljaju tek manji dio takvih vještačenja.

2. Autorica Jelena Veljača postavlja pitanje Edini Dedić: 'Koliko sam shvatila iz mnogih priča u grupi #spasime, poliklinika je sklona dijagnozi 'manipulativna mama'.

Ispravak:

Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba nikada ne daju dijagnozu djetetu 'manipulativna majka', kao ni 'manipulativni otac' ili bilo što slično navedenom, niti takva dijagnoza postoji u stručnoj terminologiji. Međutim, kada stručnjaci uoče (sumnjaju na) manipulaciju od strane jednog ili drugog roditelja koja je na štetu maloljetnog djeteta i ulazi u domenu emocionalnog zlostavljanja, o tome su stručnjaci, kako Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, tako i drugih zdravstvenih ustanova, zakonski dužni obavijestiti nadležne institucije. Ova obveza odnosi se na sve stručnjake koji rade s djecom, jer u protivnom čine kazneno djelo', stoji u ispravku kojeg potpisuje ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Gordana Buljan Flander.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:53