DEMANTI

Ispravak članka ‘Objavljeno još jedno svjedočanstvo o radu Poliklinike, Buljan Flander: ‘E sad je stvarno dosta!‘‘

Ispravak objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13)

Gordana Buljan Flander i Željka Posavec

 Cropix, Udruga B.a.b.e.

Povodom članka koji je 8. listopada 2021. godine pod naslovom "Objavljeno još jedno svjedočanstvo o radu Poliklinike, Buljan Flander: ‘E sad je stvarno dosta!‘" objavljen na portalu Jutarnji.hr, objavljujemo zahtjev za ispravak informacije Borisa Borića, zastupanog po odvjetnici Sandri Panjković:

Naime, u predmetnom je naslovu Boris Borić označen kao otac nasilnik, a što predstavlja netočnu i neistinitu informaciju.

Radi točnog informiranja javnosti navodim.

Iz gore navedenog može se zaključiti da je podnositelj zahtjeva počinio kazneno djelo, jer se izrijekom navodi da bi Boris Borić bio nasilnik, te da je kao takav dobio skrb nad mlt. djetetom temeljem vještačenja Poliklinike.

Naglašavam kako je protiv Borisa Borića, rješenjem Općinskog suda u Sisku pod poslovnim brojem: K-503/2011 obustavljen kazneni postupak radi kaznenog djela protiv braka, obitelji i mladeži – nasilničkim ponašanjem u obitelji – opisano i kažnjivo po čl. 215. A Kaznenog zakona, te isti nikada nije pravomoćno osuđen radi počinjenja navedenog kaznenog djela.

Obzirom da podnositelj zahtjeva Boris Borić nije pravomoćnom sudskom presudom oglašen krivim radi počinjenja nasilja u obitelji, to je nedopustivo i protivno temeljnom ustavnom načelu prema kojem je svatko nedužan dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja, označavati istoga kao nasilnika i iznositi da bi on kao takav dobio skrbništvo nad mlt. djetetom.

Činjenica je da je do obustave kaznenog postupka došlo zbog izmjene zakonskih odredbi, no to ne znači da bi Boris Borić bio i osuđen za počinjenje kaznenog djela.

Ovdje se osobito naglašava kako je u članku propušteno iznijeti da je prvostupanjska presuda dva puta ukinuta na Županijskom sudu s jasnim obrazloženjem da je činjenično stanje ostalo pogrešno utvrđeno, odnosno da sud nije u dovoljnoj mjeri raspravio sve odlučne činjenice, pri čemu se navode brojne proturječnosti u iskazima Željke Posavac i svjedoka optužbe.

Nadalje se ukazuje na niz neistinitih navoda i nejasnoća koje su iznesene od strane Željke Posavac, a koje se u potpunosti opovrgavaju i ističe se sljedeće:

- netočno je da je Željka Posavac (tada Borić) prilikom pada sa stolca (nije utvrđeno na koji je način do pada došlo) slomila kralježnicu. Ista je zadobila natučenje slabinskog dijela kralježnice pri čemu nije bilo prekida koštanog kontinuiteta – za isto postoji medicinska dokumentacija

- Željka Posavac tijekom sudskih postupaka i u ostalim postupcima pred nadležnim institucijama nije nikada iznijela tvrdnju da bi Boris Borić dao nekome plavu kovertu niti je podnijela kaznenu prijavu radi davanja/primanja mita. Napominje se kako je vještačenje Poliklinike okončano u veljači 2010. godine, pa je logično pitanje zašto Željka Posavac navedenu tvrdnju po prvi puta iznosi nakon više od 11 godina.

Obzirom da se radi o pogrešnoj tvrdnji da je podnositelj zahtjeva počinio kazneno djelo, da je u članku označen kao nasilnik koji je dobio skrbništvo nad mlt. djetetom, kao i o neistinitoj tvrdnji da je Željka Posavac zadobila prijelom kralježnice i da je Boris Borić dao plavu kovertu plavokosoj ženi, očito je da su objavljene informacije netočne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:01