DEMANTI

Ispravak članka: ‘PIŠE JURICA PAVIČIĆ: U slučaju Josipe Rimac funkcija je bila sporedna, njena glavna titula bila je ‘utjecajna HDZ-ovka‘‘

Ispravak objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13)

Josipa Rimac na fotografijama s Božidarom Kalemtom, Željkom Reinerom, Andrijom Hebrangom, Tomislavom Karmarkom, Milanom Bandićem i Mladenom Markačom

 Luka Gerlanc/Goran Mehkek/Nikša Stipaničev/Zvonimir Barišin/Jure Mišković/Bruno Konjević/Cropix

Sukladno presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu u predmetu Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet. c/a Goran Ogurlić, posl. broj: Pn-1824/2020, od dana 26. siječnja 2022. objavljujemo sljedeće:

Nalaže se tuženiku Goranu Ogurliću, glavnom uredniku portala www.jutarnji.hr, da prvi dan nakon nastupa pravomoćnosti ove presude u elektroničkoj publikaciji na portalu www.jutarnji.hr objavi ispravak netočne informacije, na istom mjestu programskog prostora te na isti način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi, sljedećeg sadržaja:

U tiskanom izdanju i elektroničkoj publikaciji objavljenoj na internetskim stranicama Jutarnjeg lista dana 31. svibnja 2020. godine, objavljen je članak naslova „Afera Vjetar s dinare, U slučaju Josipe Rimac funkcija je bila sporedna, njena glavna titula bila je ‘utjecajna HDZ-ovka‘“ autora Jurice Pavičića u kojem su iznesene neistinite informacije koje imaju za cilj isključivo narušiti ugled, čast i dobar glas naše stranke, zakonskog zastupnika naše stranke dekana prof. dr. sc. Zorana Grgića kao i Sveučilišta u Zagrebu kao akademske zajednice čiji član je i naša stranka. U članku, g. Jurica Pavičić neistinito dovodi našu stranku i njezina dekana prof. dr. sc. Zorana Grgića u vezu s počinjenjem kaznenih djela protiv gospodarstva.

Naša stranka poriče da bi ona ili bilo koji njezin djelatnik pa tako i dekan prof. dr. sc. Zoran Grgić, bili sudionici bilo kakvih kriminalnih radnji, pa tako niti radnji vezanih uz primanje i davanje mita, kako se to neistinito navodi u predmetnom članku.

Štoviše, iz javno dostupnog priopćenja Ministarstva unutarnjih poslova objavljenog dana 30. svibnja 2020. godine proizlazi da je podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv 13 osumnjičenika zbog gospodarskog kriminaliteta te iz iste proizlazi da među osumnjičenima nije niti jedna pravna osoba pa tako niti naša stranka, a niti dekan prof. dr. sc. Zoran Grgić.

Također, g. Jurica Pavičić u članku neistinito navodi da je dekan naše stranke prof. dr. sc. Zoran Grgić izrađivao stručna mišljenja za koja je primio mito.

Nisu istinite informacije da bi naša stranka ili bilo koji njezin djelatnik izrađivali stručna mišljenja koja pogoduju bilo kojim skupinama kao niti da bi primali mito radi izrade takvih mišljenja.

Zakonski zastupnik naše stranke, dekan prof. dr. sc. Zoran Grgić te ostali djelatnici naše stranke u svome dosadašnjem radu ocijenjeni su u javnosti kao vrhunski stručnjaci i uvaženi članovi akademske zajednice čije se mišljenje traži i cijeni. Stoga, davanje stručnih mišljenja u cilju unaprjeđenja njihove struke sastavni je dio njihova posla i njihova obaveza kao članova akademske zajednice.

Naša stranka, poriče da bi njezini djelatnici stručna mišljenja davali na neprimjereni način ili ista uvjetovali bilo čime, a osobito da bi za izradu istih primali mito. U svome radu, djelatnici naše stranke, kao i sam dekan, uvijek postupaju prema svojem najboljem znanju i stručnom mišljenju, te svoja mišljenja uvijek daju u skladu s pravilima znanosti i struke.

Nadalje, g. Jurica Pavičić u članku iznosi grube diskvalifikacije i uvrede te insinuira u umiješanost akademske zajednice u koruptivne radnje, a čime dovodi u pitanje profesionalnost, postignuća i ugled cijele znanstvene zajednice koje je član i naša stranka.

Ne osporavajući pravo autora na izražavanje vrijednosnih sudova pa tako i na kritiku, dovođenje osoba u izravnu vezu s korupcijom samo po sebi ne može predstavljati vrijednosni sud autora već činjenicu koja predstavlja ozbiljno kazneno djelo kažnjivo sukladno odredbama Kaznenog zakona. Upravo zbog toga, o ovakvim ozbiljnim optužbama trebalo bi se govoriti samo na temelju provjerenih izvora i podataka, a što u konkretnom članku nije bio slučaj.

Kako nije poduzeo potrebne radnje kako bi provjerio istinitost iznesenih informacija, autor članka je protivno Kodeksu časti hrvatskih novinara, vladavini prava te članku 28. Ustava Republike Hrvatske zajamčenom presumpcijom nevinosti kojom je propisano da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja bez ikakve osnove anticipirano osudio našu stranku, njezine djelatnike, kao i akademsku zajednicu u cjelini te time grubo povrijedio ugled iste.

Štoviše, o ugledu naše stranke govori činjenica da je Center for World University Rankings (CWUR) Sveučilište u Zagrebu u 2020. godini uvrstio među 2,6% najboljih svjetskih sveučilišta, a na poznatoj listi QS World University Rankings u području poljoprivrede i šumarstva Sveučilište u Zagrebu u 2017. godini zauzima mjesto među prvih 150 sveučilišta u svijetu i to je jedino od 46. područja u kojem se nalazi među prvih 300 sveučilišta na listi QS World University Rankings.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:20