STRAVIČAN SLUČAJ

ISPRAVAK TEKSTA: ŠTO SE DOGODILO SA SNIMKAMA GRUPNOG SILOVANJA? Glasnogovornik suda u Zadru 'demantira' policiju i kaže da ih nema u spisu...

Ilustracija
 Profimedia

Na zahtjev suca istrage Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića objavljujemo ispravak informacija objavljenih na portalu Jutarnji.hr od dana 15. listopada 2019. pod naslovom „STRAVIČAN SLUČAJ ŠTO SE DOGODILO SA SNIMKAMA GRUPNOG SILOVANJA ? Glasnogovornik suda u Zadru „demantira“ policiju i kaže da ih nema u spisu, Sarnavka: Ovo je dno dna”.

Sudac Marković ističe da su u tekstu članka, čiji autor je Slobodna Dalmacija, iznesene nepotpune i netočne informacije. Ispravak prenosimo u cjelosti:

'Netočna je informacija da se pet mlađih punoljetnika tereti za grupno silovanje 15- godišnjakinje. Ova informacija o višestrukom grupnom silovanju u godinu dana, dominantna je teza u tekstu koja se više puta ponavlja.

Točno je to da se od petorice prijavljenih jedan mlađi punoljetnik tereti za silovanje a ostala četvorica za druga, blaža kaznena djela protiv spolne slobode, što je u priopćenju za javnost navelo državno odvjetništvo i time potvrdilo da nije bilo grupnog silovanja.

Nepotpuna je informacija: „(Sarnavka je dodala)..kako je zadarski sudac osumnjičenike pustio na slobodu umjesto da ih strpa u istražni zatvor“.

Podnositelj zahtjeva je kao sudac istrage svoj petorici privedenih osumnjičenika zbog opasnosti utjecaja na žrtvu kao svjedoka odredio mjere opreza koje je dužna izvršavati i nadzirati policija, uz pridržaj istražnog zatvora. Utvrđeno je da ne postoji opasnost ponavljanje djela, kao osnova za određivanje istražnog zatvora.

Podnositelj zahtjeva svoju odluku donio je u zakonito provedenom postupku na temelju svojih ovlasti i nadležnosti.

Konačno, odlukom Ustavnog suda broj U-III-4424/2019 od 13. studenog 2019., povodom ustavne tužbe jednog od osumnjičenika, utvrđeno je da je izvanraspravno vijeće koje je po žalbi izmijenilo odluku suca istrage, nezakonito odredilo istražni zatvor i svojom odlukom povrijedilo pravo na slobodu osumnjičenika.

Točno je da je glasnogovornik suda Visković rekao da u spisu postoje neke snimke. Vezano za nastup glasnogovornika, u tekstu su iznesene nepotpune informacije kao npr. da je „…policija uz kaznenu prijavu dostavila i audio i video dokaze te fotografije kojima je djevojka bila ucjenjivana, te da je obrana uistinu dostavila nekoliko fotografija, uglavnom skinutih s društvenih mreža oštećenice“.

Podnositelj zahtjeva u ovom zahtjevu za ispravak ne može upotpunjavati informacije iznesene u tekstu jer je istražni postupak tajan.

Daljnja netočna informacija u tekstu je da su „oni…koji su se okupili…pokušavali relativizirati odgovornost (osumnjičenika) i optužujući žrtvu da je ona odgovorna za ono što joj se dogodilo“.

O tome u sudskom spisu na temelju kojeg je odlučivao podnositelj zahtjeva nema nikakvih podataka.

U tekstu su iznesene netočne informacije:

- „ovo je dno dna“;

- „ovo je najsramotnija odluka“;

- „ne znam može li se niže pasti“', stoji u zahtjevu za ispravak teksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42