PEOVIĆ ZA JUTARNJI

‘Ispričat ću vam kako je počela svađa s HDZ-ovcima u Saboru i što su rekli... Pa to je laž! Zato sam i napadnuta u dućanu‘

‘HDZ-ov Branko Bačić doslovno je rekao da smo mi podržali agresiju na Ukrajinu što je potpuna neistina‘

Katarina Peović

 Damjan Tadic/Cropix

Nekoliko opomena, oduzimanje prava govora, a potom i izbacivanje iz sabornice na dva dana - kazna je to koju je šef Sabora Gordan Jandroković izrekao zastupnici Radničke fronte Katarini Peović nakon što je vladajuće prozvala zbog Ine.

- Naljutili su se jer sam rekla da su kvislinzi zbog načina na koji se odnose prema Ini, a navela sam i Zakon o radu koji dolazi na jesen i koji je baš robovlasnički jer će poslodavac radnicima moći skinuti 30 posto plaće po svojoj volji. Neće čak tu odluku morati ni obrazložiti, može samo reći da je izvanredno stanje, bez da dokazuje da je došlo do pada profita - rekla nam je Katarina Peović nakon što je napustila sabornicu u koju će se moći vratiti tek sljedeći tjedan, u srijedu.

Peović, koja je tijekom svog izlaganja, bila više puta prekidana, kaže kako je Jandroković u četvrtak dijelio opomene uglavnom oporbi kojoj nije dopuštao da se izjasni do kraja.

VIDEO: Svađa Jandrokovića i Peović u Saboru

- Jandroković je nas iz opozicije stalno prekidao, to je čisto nasilje, dok s druge strane uzima sebi za pravo da laže s govornice. Počeli su me vrijeđati da sam kvisling. HDZ-ov Branko Bačić doslovno je rekao da smo mi podržali agresiju na Ukrajinu što je potpuna neistina. Oni uvijek kad su suočeni s kritikama i prozivkama, lažu i krenu s napadom, jer je napad najbolja obrana. Ali njihov napad je zaista maliciozan i lažljiv. Radnička fronta je odmah osudila rusku agresiju na Ukrajinu, ali smo bili kritični prema NATO-u, suzdržano smo glasali o deklaraciji o Ukrajini jer se tamo nekritički hvalio NATO. A kad se takva laž o nama izrekne i to u Saboru, netko može pomisliti da je to istina. Zbog toga sam doživjela i verbalni napad u dućanu. To je čisto crtanje mete čovjeku na čelu, oni dovode zastupnike u opasnost, a sami tvrde da su u opasnosti - kazala je Peović, koja nam je ispričala kako je počeo sukob u sabornici.

- U HDZ-u su se osjetili prozvanima jer sam im rekla da su kvislinzi, ali ne samo zbog ovih milijardu kuna koliko je Ina izgubila u tom kriminalu, nego zbog toga što ne žele izaći iz bilateralnih investicijskih sporazuma koji sadrže klauzulu o rješavanju sporova na međunarodnim korporativnim sudovima ili arbitražama koje se potpuno stavljaju iznad domaćeg zakonodavstva. Mnoge su zemlje u Europi izašle iz tih bilateralnih sporazuma, može to učiniti i Vlada RH, ali ne želi - kaže Peović, dodajući kako se na tim međunarodnim sudovima, korporacije privilegiraju, pa imamo situacije da država ne može tužiti korporaciju, ali korporacija može tužiti državu i u tim arbitražama sporove redovito dobivaju korporacije.

- Mi smo zaboravili da mi MOL-u moramo isplatiti 230 milijuna dolara po presudi te arbitraže, umjesto da mi MOL-u oduzmemo upravljačka prava jer su upravljačka prava nad INA-om oduzeta u dokazano koruptivnom procesu u slučaju Ivo Sanader-Zsolt Hernadi. Neke zemlje su na zahtjev EU i prema presudi Europskog suda pravde ukinule brojne bilateralne, investicijske sporazume između članica EU, ali čitav niz takvih sporazuma s državama koje nisu u EU je ostao na snazi, i na temelju njih se vode i najavljuju novi sporovi protiv RH. To su, primjerice, slučajevi projekta na Srđu oko kojeg se vodi spor jer izraelski investitor traži 500 milijuna dolara od RH, a znamo i da Ivica Todorić koji sad glumi Nizozemca s obzirom na nizozemsku tvrtku, traži milijarde dolara od Hrvatske - kaže Peović, dodajući da su neke od tih sporazume do sada ukinule Češka, Italija, Poljska, Rumunjska, dok, recimo, Brazil koji je privukao najviše direktnih stranih investicija u Južnoj Americi nije niti potpisnik nijednog sporazuma koji sadrži takvu klauzulu o arbitraži.

Kaže kako i Vlada RH može izaći iz tih arbitraža koje nas koštaju milijarde kuna, ali da ne želi.

- Arbitražom nam prijeti i poduzetnik koji u Puli gradi hotel. Traži da mu se isplati šteta od neostvarenog profita koji su oni projicirali da će imati. A to su iznosi za koje ne možemo dokazati da su ih ikada mogli dobiti. A da ne kažem da su te arbitraže tajne, da ne možemo ni vidjeti zbog čega smo tuženi. Znači, hrvatski radnik će iz svog džepa platiti taj iznos, a da ne zna zašto je tužen. I ova arbitraža oko MOL-a je potpuno tajna, i potpuno se izuzima iz domaćeg zakonodavstva. Znači, ne priznaje se nadležnost domaćih sudova koji moraju suditi prema EU zakonodavstvu - kazala je Peović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:35