REAKCIJA MINISTRA

'ISPRIČAVAM SE UČENICIMA!' Jovanović nakon skandala na državnoj maturi

Rekao je da se pogreška koja se dogodila s testovima iz hrvatskog jezika nije smjela dogoditi
Zagreb, 010313.Svetice.Ministarstvo znanosti.Zeljko Jovanovic predstavio je 20 najuspjesnijih znanstvenih novaka cijim je institucijama Ministarstvo odobrilo nova radna mjesta za njihovo zaposljavanje.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je danas da se pogreška koja se dogodila s testovima iz hrvatskog jezika na državnoj maturi nije smjela dogoditi te da to pokazuje neodgovornost prema djeci.

'JOVANOVIĆU JE BOLJE DA SE UMJESTO MAMIĆEM, BAVI ŠKOLSTVOM' HDZ u Saboru o skandalu na državnoj maturi

"Mislim da se zaista radi o ljudskoj pogrešci. Danas sam bio u gimnaziji Vladimir Nazor i razgovarao s koordinatoricom i ravnateljicom. Radi se o previdu koji je teško razumjeti jer su ti testovi jučer prošli kroz ruke 26 ljudi. Njih 26 u toj školi nije shvatilo da u rukama ima test iz hrvatskog jezika, a ne esej. Iako su testovi u različitoj boji nego eseji. To pokazuje neodgovornost prema djeci. Ovo se nije smjelo dogoditi", izjavio je ministar Jovanović u Splitu gdje je otvorio novu zgradu Studentskoga doma u sveučilišnom kampusu.

Ministar se ispričao svim maturantima za pogrešku premda, kako je naglasio, ni Ministarstvo ni Nacionalni centar za odgoj i obrazovanje nisu krivi za pogrešku.

Napomenuo je kako je bio uvjeren da ove godine neće biti problema, pogotovo tehničke naravi jer je državna matura projekt koji se dugo sprema. Riječ je o iznimno složenom, ozbiljnom i odgovornom poslu kojemu se mora pristupiti s maksimalnom koncentracijom, dodao je ministar Jovanović.

Ispitni koordinatori razriješeni su dužnosti, te su ravnatelji škola dužni imenovati nove koordinatore koji će odraditi ostatak mature. "To je specifična situacija. Ovaj dio posla koji oni rade nije dio njihovih nastavnih obveza temeljem kojih oni imaju ugovor o radu sa školom. Taj posao koji su radili ne odnosi se na njihove nastavne obveze prema učenicima i prema mojim saznanjima jedina sankcija koja proizlazi iz ove njihove greške je razrješenje s mjesta ispitnog koordinatora", objasnio je ministar Jovanović.

Maturanti će u petak dobiti i polagati novi test iz hrvatskog jezika koji se tiska , rekao je ministar i pozvao ravnatelje da u četvrtak, iako je neradni dan, organiziraju i osiguraju prijem tih ispitnih materijala.

"Žao mi je što je ova priča zasjenila povijesni događaj za Split koji je danas dobio nešto što kao sveučilišni grad zaslužuje. Ovo je projekt nove industrije znanja. S ovim objektom Split postaje sveučilišni grad koji će biti još privlačniji studentima i to ne samo iz Hrvatske nego iz Europske unije, a tako ćemo postati konkurenti u Europi", rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:51