MOBILNA KARANTENA

ISPROBALI SMO KABINU MEĐIMURSKE TVRTKE NAMIJENJENU PREVENCIJI OD ZARAZE KORONAVIRUSOM 'Napravili smo ih 50-ak i sve prodali, a narudžbe samo stižu'

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Malo manje od 20 četvornih metara površina je omanje garsonijere. Tolika je i po principu jednosobnog stančića uređena Tehnixova mobilna korona-kabina, namijenjena prevenciji od zaraze koronavirusom i bolešću Covid-19. No, namijenjena je i osobama koje već imaju simptome zaraze.

Ekološki modul ima dva kreveta na kat, drveni stol sa stolicama uz prozor, kuhinjski element sa sudoperom i kupaonicu s tuš-kabinom, umivaonikom i toaletom. Na krevetima je bijela posteljina s romb-uzorcima, sivog i crnog ruba. Moderan i funkcionalan prostor, poput većine iz Ikeinih kataloga. Za kompletiranje skandinavske ideje nedostaju sitnice i dodaci, ali oni bi u ovom prostoru bili smetnja jer mobilna se kućica redovito dezinficira i sve su površine ulaštene i sjajne zbog izolacijske funkcije kabine.

Donji Kraljevec, 230320.
Tvrtka Tehnix proizvodi tzv korona kucice koje sluze za privremeni smjestaj za osobe na koje se sumnja na zarazu korona virusom.
Na fotografiji: korona kucica.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Detalj koji razlikuje kabinu od garsonijere je “tunel” širine 50 centimetara i dugačak jedan metar, koji služi za dodavanje hrane stanarima. Za našeg je boravka na meniju bilo varivo od kupusa s kobasicom, a obrok poslužuje konobar iz hotela uz kućicu, prikladno odjeven.

- Kabinu ili mobilnu karantenu razvili smo prije svega radi naših vozača koji voze u Europu i vozača koji iz drugih zemalja k nama dovoze robu. Kad stignu, ostavljaju kamion koji se dezinficira, po njega dolazi pilot, a njih se smješta u sterilnu korona-kabinu. Tu se mogu odmoriti i najesti do nove vožnje. To je prevencija za njih i ljude oko njih. Kabina je za zdrave, kako bi izbjegli bolesne, ali i za bolesne, kako ne bi zarazili zdrave - rekao je za Jutarnji vlasnik Tehnixa Đuro Horvat.

Donji Kraljevec, 230320.
Tvrtka Tehnix proizvodi tzv korona kucice koje sluze za privremeni smjestaj za osobe na koje se sumnja na zarazu korona virusom.
Na fotografiji: Djuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Đuro Horvat

U ponedjeljak ujutro svi su radnici Tehnixa na svojim radnim mjestima. Rade se zaštitnim maskama, sve se redovito dezinficira. Ima ih petstotinjak u nekoliko pogona na istoj lokaciji u međimurskom Donjem Kraljevcu, općini 25 kilometara udaljenoj od Varaždina, a desetak od Čakovca. Oko deset posto radnika koristi bolovanje zbog problema s djecom koju nema tko pričuvati, a Đuro Horvat ne želi da u nevolji koriste dane godišnjeg odmora. Vlasnik je dobre volje, ne nosi masku. Međimurje je istoga jutra dobilo svojeg pozitivnog na koronavirus i osjeća se mala nelagoda iako su svi dobro raspoloženi i pridržavaju se uputa, ne prilaze blizu jedni drugima. Dijele mišljenje gazde da je koronavirus posljedica nebrige čovjeka prema prirodi.

FOTOGALERIJA: Tehnixova mobilna korona-kabina za prevenciju zaraze

Korona-kabinu razvili su u samo sedam dana. Tehnix već dulje vrijeme rabi modularne sustave gradnje, a kabina je bila nadogradnja osnovnog modela. - Moramo zaštititi ljude. Vozač iz inozemstva ni na jedan način ne dolazi u kontakt s našim ljudima. Na postupanje ih se navodi telefonom, a nakon što uđu u kabinu, nama stiže impuls koji signalizira da su u izoliranom prostoru - opisuje proceduru Đuro Horvat.

Korona-kabina odmah je prepoznata na tržištu, dosad ih je proizvedeno 50-ak, sve su rasprodane, a lista narudžbi sa svakim je danom sve duža. - Jednako su tražene iz Hrvatske i inozemstva. Na kabinama ne zarađujemo niti gubimo, ekonomski smo na nuli. Ideja je bila spašavanje ljudi od zaraze, a ne profit. Šaljemo samo otpremnice, ne i fakture. To sada nije tema. Sada smo svi jedna obitelj i u velikom smo šoku - napominje Horvat.

On smatra da su kabine, osim za prevenciju, idealne za liječenje oboljelih u slučaju nedostatka bolničkih kapaciteta. Jednako tako, mogu ih nabaviti i privatne osobe. Kabine karantene kupuju uglavnom gradska komunalna poduzeća, koja ih potom rasporede prema potrebi. Grad Zagreb je kupio dva modula s po dva kreveta, a preuzeo ih je osobno gradonačelnik Bandić. Đuro Horvat preporučuje ih za upotrebu u lukama i na otocima, a pogodne su i za ambulante ispred bolnica. Sve kabine imaju solarno grijanje i ventilacijski sustav te televizijski prijamnik.

Donji Kraljevec, 230320.
Tvrtka Tehnix proizvodi tzv korona kucice koje sluze za privremeni smjestaj za osobe na koje se sumnja na zarazu korona virusom.
Na fotografiji: dostava hrane u kucicu.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kako su u Tehnixu došli na ideju o proizvodnji takve kabine?

- Cijeli naš poslovni sustav temelji se na pomoći čovjeku ili prirodi. Dosad smo uvijek štitili prirodu, došao je red na čovjeka i u prvi nas je trenutak to iznenadilo. Nismo na to naviknuti, no shvatili smo da je potreban mali korak - prilagoditi postojeće projekte zaštiti čovjeka - govori Horvat.

Istodobno s korona-kabinama, u Tehnixu su počeli raditi na beskontaktnim pressbox modulima za bacanje otpada, koji se otvaraju karticama i nema dodira rukama. - Zapremnina je 10 tona, koristi se beskontaktna kartica, nema tipkanja, nema razvlačenja smeća - nema zaraze. Siguran sam da će takvo odlaganje otpada postati obaveza u bolničkim sustavima, neovisno o koronavirusu. Čemu oko zgrada kontejneri koje prazne kamioni zapremnine 100 kilograma - pita se.

Iz Međimurja je u Split ovih dana otišla ponuda za izradu “sklopa poslovnih kontejnera”. Riječ je, vjerojatno, o skorašnjoj gradnji modularnog istraživačkog laboratorija Medicinskog fakulteta u Splitu, vrijednog 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:40