NAJBOLJI PROJEKT EU

Istarska županija: Turistički proizvod sada se temelji i na kulinarskoj baštini

Pulska tržnica je postala referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za gastronomiju

KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske projekt je predložen od strane Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove i koji je ušao u finale unutar kategorije Doprinos prekogranične suradnje.

KeyQ+ kapitalizira iskustva projekta Key Q, financiranog u okviru Programa Jadranska prekogranična suradnja, u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.

Istraživanje okusa

Također, u sklopu projekta izvršilo se istraživanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana, što je poslužilo kao podloga za reinterpretaciju zaboravljenog kulinarskog naslijeđa Austrougarske monarhije.

Projekt se provodio od 1.1.2018. do 30.9.2019. godine na prekograničnom području Italije i Hrvatske, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Emilia-Romagna. Ukupna vrijednost projekta bila je 6.500.000 kuna, bespovratni dio bio je 1.300.000, a vlastito učešće 230.000 kuna. AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. provodila je projekt KeyQ+ u ulozi vodećeg partnera te u suradnji s hrvatsko-talijanskim partnerstvom, među kojima su CIVIFORM Cividale del Friuli, Grad Pula, Grad Cividale del Friuli, Tržnica d.o.o. Pula, Scuola Centrale Formazione - Centar za strukovnu edukaciju Mestre, Turistička zajednica grada Malog Lošinja te Casa Artusi – Centar gastronomske kulture, Forlimpopoli.

Produljiti sezonu

Projektom se pridonijelo jačanju komparativne prednosti Istre koja leži upravo u raznolikoj turističkoj ponudi baziranoj na kulturi i gastronomiji te produženju turističke sezone u pred i post razdoblju, što je u konačnici od krucijalne važnosti za razvijanje Istarske županije kao eno gastronomske regije.

Najbitniji pozitivan učinak za Istarsku županiju jest spomenuta uspostava didaktičke kuhinje KEYQ+ gastro PUNKT na prvom katu Tržnice Pula, čime je ona postala referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, u kojoj se održavaju inovativne radionice i kulinarski događaji sa svrhom promocije istarskih jela i namirnica.

Gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjene djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja glavni su rezultati projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:25