OBRANA OBALE

Istarski SDP: ‘Spajanje pomorskog dobra s turističkim zemljištem je rasprodaja na mala vrata‘

‘Protiv smo vlasništva ili bilo kojeg oblika ugrožavanja općeg dobra. Protivimo se ogradama i zabrani kretanja plažama i obalom‘

Vili Bassanese i Danijel Ferić

 Goran Sebelic/Cropix

Spajanje pomorskog dobra s „turističkim zemljištem“ u „gospodarsku cjelinu“ predstavlja rasprodaju na „mala vrata“ što je neprihvatljivo, poručio je danas istarski SDP u Puli na plaži Hidrobaza. Osvrnuo se na aktualnu temu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

- Protiv smo vlasništva ili bilo kojeg oblika ugrožavanja općeg dobra. Nadalje, protivimo se granicama i ogradama te zabrani kretanja plažama i obalom. Ako sada stvaramo mini granice i ograde na 6 tisuća kilometara obale, zbog takozvanih „viših interesa“, pitam se koja je onda svrha ulaska u Schengen zonu - rekao je Vili Bassanese, predsjednik SDP Istarske županije i gradonačelnik Umaga..

image

Novouređena plaža Hidrobaza u Puli

Goran Sebelic/Cropix

Dodao je da su za jasan Zakon koji garantira slobodu kretanja, onemogućuje prodaju ili založno pravo pomorskog dobra, ali istovremeno jasno uređuje pravila korištenja.

- Jasno i glasno, protiv smo „gospodarskih cjelina“ koje pomorsko dobro spajaju s „turističkim zemljištem“. Smatramo da je Zakon o turističkom zemljištu u praksi najveći promašaj za interese države, odnosno svih gradova i općina na moru. Javnost mora znati da danas svi koji koriste „turističko zemljište“ ne plaćaju nikakvu naknadu za to korištenje i da država te svi obalni gradovi i općine trpe ogromnu štetu. Zaključno, spajati pomorsko dobro s takvim „turističkim zemljištem“ u „gospodarsku cjelinu“ predstavlja rasprodaju na „mala vrata“ i navedeno smatramo neprihvatljivim, dodao je umaški gradonačelnik.

image

Novouređena plaža Hidrobaza u Puli

Goran Sebelic/Cropix

Danijel Ferić, član Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora i županijski vijećnik SDP-a u Skupštini Istarske županije komentirao je kako u prijedlogu Zakona i pomorskom dobru stoji da se ‘‘donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama stvaraju uvjeti za brži i uspješniji gospodarski razvitak Republike Hrvatske kao pomorske zemlje, stvaraju se uvjeti za ulaganja na pomorskom dobru”, ali da bi to moglo značiti novu devastaciju obale.

- U slučaju naše države to, bez ikakvih drugih tumačenja, gotovo sigurno čitamo kao olakšavanje novih devastacija pomorskog dobra, te nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra s obzirom na to da smo spremni na sve u svrhu “razvoja” i “boljitka turizama” na račun “zapošljavanja” i “rekordnih brojki”. U članku 7. uvodi se nevjerojatna promjena: pomorsko dobro daje se na upravljanje Vladi umjesto DORH-u, tj. Vladi koja je provela privatizaciju svega što je vrijedilo u ovoj državi, a sada bi samostalno, bez kontrole i ovisno o volji premijera ucrtavala pomorsko dobro, granice, odobravali koncesije, zatvarali plaže i sl, rekao je Ferić.

image

Novouređena plaža Hidrobaza u Puli

Goran Sebelic/Cropix

Dodao je da se radi o onoj istoj Vladi kod koje je rekordan broj ministara, pomoćnika, tajnika završio u zatvoru i pod optužnicama radi pogodovanja privatnicima radi materijalne koristi i namještanja poslova na štetu države.

- Naš najvrjedniji resurs stavlja se u ruke odlučivanja jedne osobe bez mehanizama kontrole.

Prođe li ovakav prijedlog Zakona o pomorskom dobru Hrvatska se može oprostiti od turizma u privatnom smještaju jer će najbolje plaže koje su u pravilu uz hotele biti dio funkcionalne cjeline nekog hotela ili u koncesiji koja će po novom prijedlogu omogućiti stavljanje postotka plaže van opće upotrebe. Privatni smještaj koji se neće moći natjecati za koncesije, a oni po podacima HTZ-a iz 2020. godine čini 64.59% svih smještajnih kapaciteta, i koncesijama na plaže one će postati nedostupne velikoj većini gostiju, a to su redom plaže zbog kojih su gosti odlučili odabrati Hrvatsku kao destinaciju.Službeni podaci vladinih organizacija u Italiji pokazuju da je gotovo 43 posto pješčanih plaža privatizirano od raznih resorta, kampova. Jedina ispravna podjela plaža je ona na prirodne i uređene! Plaže moraju biti dostupne svima jednako, a ne u nekakvim omjerima! - zaključio je Ferić.

image

Novouređena plaža Hidrobaza u Puli

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:14