NAKON DVA MJESECA!

Istarski stožer izdao izvanredno priopćenje nakon novih slučajeva: ‘Ne putujte u te države!‘

Dva pacijenta pozitivna na Covid-19 hospitalizirana su jučer popodne u pulskoj Općoj bolnici
 Boris Kovacev/Cropix

Nakon više od 70 dana bez novooboljelih od korona virusa u Istri jučer su na zaraznom odjelu pulske Opće bolnice primljena dva pacijenta. Riječ je o bračnom paru iz Pule koji je bio u Bosni i Hercegovini u posjetu rodbini. Vratili su se kućama prije nekoliko dana. Kako su osjetili tegobe, odmah su se javili svom liječniku te im je test bio pozitivan.

- Unutar 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 19 uzoraka briseva, od kojih su 2 pozitivna na koronavirus (COVID-19). Radi se o uvezenim slučajevima, osobama koje su protekli tjedan boravile u BiH, na području Sanskog mosta. Epidemiološkom obradom ustanovljeni su bliski kontakti koji su testirani, rezultati su negativni te su stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je u samoizolaciji 7 osoba. Inače, oni su bili u kontaktu s 10 do 20 ljudi i morali su na dva javna mjesta u Puli koja su potom dezinficirana. Ne bih otkrivao o kojim se mjestima radi kako ne bismo širili paniku, kazao nam je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Kazao je da je sustav odmah reagirao i da su pronađeni svi kontakti.

- Odmah smo saznali kuda su se kretali i svi su kontakti obrađeni. Neki su nalazi došli negativni, neki se još čekaju. Bez obzira što su ti nalazi negativni, te su osobe stavljene u samoizolaciju. A tako nešto smo mogli očekivati jer su granice otvorene i morat ćemo se naučiti živjeti s time. Ali situacija nije alarmantna. Nema potrebe za ikakvom panikom. Građani i turisti koji su u Istri su mirni, kazao je Kozlevac. Pozvao je sve građane da ne putuju bez prijeke potrebe u zemlje s lošom epidemiološkom slikom, a kao baš moraju da se pridržavaju svih mjera.

- Mi se u Istri ne bojimo jer imamo dobar sustav. Bitno je da se naši građani pridržavaju mjera kako bi sačuvali svoje zdravlje, te kako prilikom povratka ne bi predstavljali mogući izvor zaraze u mjestima svog stanovanja i rada. Vidjeli smo da smo se svi pomalo opustili. Morat ćemo provoditi oštrije kontrole mjera. Predlaže se svim gradskim Stožerima civilne zaštite pojačani nadzor primjena donesenih preporuka, a time ćemo sačuvati povoljnu epidemiološku situaciju i dokazati odgovorno ponašanje na području Istre, kazao je Kozlevac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:43