BLIZU ‘ZELENE ZONE‘

Istarski stožer najavio: ‘Planiramo otvoriti terase ugostiteljskih objekata 1. ožujka!‘

Kozlevac kaže da je Istra blizu zelene zone jer trenutno ima samo 29 zaraženih na 100 tisuća stanovnika
Arhiva
 Goran Sebelic/Cropix

Istra planira otvoriti terase ugostiteljskih objekata 1. ožujka jer se već sada nalazi blizu „zelene“ zone. Najava je to istarskog Stožera civilne zaštite.

- Planiramo otvaranje terasa kafića, znači ugostiteljskih objekata 1. ožujka. A prije toga ćemo ocijeniti epidemiološku situaciju za koju možemo reći da je trenutno povoljna. Nastavljamo razgovore s Cehom ugostitelja za otpuštanje drugih mjera tokom ožujka. Što se toga tiče, nacionalni stožer je zaključio da nije upitno hoće li ovlasti imati županijski stožeri, samo je pitanje tajminga. Tako da tu mjeru možemo provesti prvog ožujka ako ta odluka bude donesena idući tjedan, kazao je načelnik istarskog stožera Dino Kozlevac. Svi ostali detalji znat će se idućeg tjedna.

Istaknuo je da je Istra blizu zelene zone jer trenutno ima samo 29 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

- Razlikujemo se minimalno s obzirom na nacionalnu razinu. Granica je 25 zaraženih. Nemamo iluzija da ćemo jednostavno doći do tog broja jer je virus u điru. Kad bismo uspjeli održati ovo stanje, to bi bilo odlično. Zato želimo čim kasnije ići s otpuštanjem mjera u ugostiteljstvu s obzirom da s Uskrsom počinje turistička sezona, kazao je Kozlevac. Što se tiče sporta, kaže da se i o tome komunicira s nacionalnim stožerom, a da će ukupno popuštanje mjera u tom segmentu biti na nacionalnoj razini. Pojasnio je i kako se mjere otpuštaju polako jer ne žele da se situacija pogorša.

- Naš je pristup konzervativan jer ne želimo da se sve mjere naglo otpuste. Zato to radimo sa zadrškom. Okruženje nije dobro i mi nismo izolirani otok. Nemamo iluzija da smo sigurni, zaključio je Kozlevac.

Inače, situacija u Istri je jako dobra. Danas su potvrđene samo 4 novozaražene osobe, a ukupno je na Poluotoku 26 COVID-19 pozitivnih osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 17 osoba i nema osoba u respiracijskom centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 05:17