OBJAVIO KOZLEVAC

Istarski stožer prelomio: Ne prelaze na online nastavu, svaka škola će sama procjenjivati situaciju

Svi zajedno smo donijeli odluku da se ne idu na online jer su škole dovoljno propatile, kaže šef Stožera Kozlevac
Dino Kozlevac
 Goran Sebelic/Cropix

Istra ipak ne prelazi na online nastavu u školama, a kako je kazao čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, svaka će škola procjenjivati situaciju sama za sebe.

- Ovo su bila samo nagađanja oko prelaska na online nastavu u Istri. Stvorena je jedna priča o mogućnosti prelaska na online koja nije bila utemeljena niti jednom izjavom. Dolazi do dnevnog laganog pogoršanja epidemiološke situacije, iako je situacija u Istri bolja nego u ostatku države. Od početka školske godine imamo jedan veći broj oboljelih u školama, a samo prošli tjedan u tom smo sustavu imali 129 oboljelih, rekao je Kozlevac i dodao kako su o situaciji konzultirale sve škole, gradonačelnici, načelnici i stožer.

- Svi zajedno smo donijeli odluku da se ne idu na online jer su škole dovoljno propatile. To utječe na djecu i zato do daljnjega ostaje tako kako smo danas odlučili. Svaka škola procjenjuje situaciju za sebe, veli Kozlevac.

Trenutno je, kaže, u Istri zahvaćeno 24 osnovnih i 10 srednjih škola gdje je dio razreda na online nastavi.

- Pozvali smo cijelu javnost, budući da se situacija pogoršava, da se suzdrže od većih okupljanja, i kontakata. Dolazi do prenapregnutosti zdravstvenog sustava. Vraćamo se upozorenju, a to je da podržavamo rigoroznije kontrole – nošenje maske, razmaka i higijene osoba i prostora. I dalje apeliramo na građane da se cijepe. U Istri je prvom dozom cijepljeno 60 posto građana i to je najbolji zdravstveni element koji nas najbolje štiti, kazao je Kozlevac.

Nada se da neće biti potrebna nikakva zatvaranja i da neće biti lockdowna kako je bilo prije.

Inače, tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 420 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 56 novozaraženih, a u Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 32 osobe. Od toga je jedna osoba u respiratornom centru.

Kozlevac kaže da je situacija u istarskom zdravstvu već sada prenategnuta.

- Jedna je osoba na respiratoru, a pet ih je praktički kao da su na respiratoru. Od svih hospitaliziranih, samo njih troje je cijepljeno, a radi se o osobama koje imaju i druge zdravstvene tegobe, kazao je Kozlevac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:32