PREMIJER U BELGIJI

'ISTI AKTERI FABRICIRAJU TEME NE BI LI HDZ-u NABACILI MALO PAPRA I SOLI' Plenković govorio o nizu aktualnih tema, a komentirao je i predsjednicu

 
 REUTERS

Reporterka RTL-a u Bruxellesu je s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarala o zahtjevima SDP-a i GONG-a vezanima uz imovinsku karticu Dubravke Šuice, kao i svim ostalim aktualnim političkim temama.

Premijer je komentirao izjavu slovenskog premijera Marjana Šareca da mu je sumnjivo da je Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u Schengen s obzirom da sa svim susjedima još ima otvorena granična.

"Naš je cilj bio da ispunimo kriterije u svih osam područja. Mislim da smo ih sve ispunili, to je ocjena nadležene službe. Jučer je Jean-Claude Juncker jasno kazao da će se do kraja njegova mandata na razini kolegija usvojiti preporuka Komisije prema Vijeću da Hrvatska uđe u Schengen. Hrvatska će sigurno ući u Schengen i nema nikakvih miješanja pitanja međunarodnog prava s europskim pravom, a to je pitanje granice koje će se riješiti na drugačiji način. Njihove izjave više govore o njima", rekao je Plenković.

Za zahtjeve GONG-a da Dubravka Šuica objavi svoju imovinsku karticu premijer je rekao da su promašeni.

"Poanta je upravo u tome. Ta gospoda koja glume nevladinu udrugu rade političku akciju u trenutku u kojem niti ne poznaju proceduru. Gospođa Šuica je, onome kome je trebala, deklarirala sve. Njezin sin je skoro 50 godina pomorac, između ostalog kapetan duge plovidbe. Ona je sve što je trebala - deklarirala. Prošla je odbor, ti dokumenti će biti na web stranici Komisije kad se ona izabere za povjerenicu", kazao je.

Na pitanje hoće li Lovro Kuščević na kraju biti u Odboru za zakonodavstvo Plenković je rekao da je to stvar Kluba HDZ-a.

"Svaki odbor u Saboru se bavi zakonom. Ovo je po mom još jedna od fabriciranih tema od više manje istih aktera ne bili se HDZ-u u kontekstu predsjedničkih izbora, parlamentarnih izbora, bacalo malo papra i soli", rekao je premijer.

Negirao je probleme u vladajućoj koaliciji kazavši da je ona jako dobra: "Da ste bili s nama na ručku vidjeli biste koliko je dobra - harmonija".

Plenković je upoznat s datumom kada će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i formalno objaviti kandidaturu za drugi mandat, ali samu objavu prepušta njoj.

"Vidim da je puna energije, kad se vrati iz SAD-a će objaviti kandidaturu". Na pitanje bi li njezin eventualan poraz značio i njegov poraz, Plenković je odgovorio: "Ona će pobijediti. Ona i HDZ".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:13