NOVO ROČIŠTE

‘Istina će me osloboditi‘: Josipa Čulina ex Rimac na sjednicu optužnog vijeća došla u pratnji odvjetnice

Među preostalih 16 optuženih nakon nagodbi s tužiteljstvom su i bivša kninska gradonačelnica, ali i Gabrijela Žalac, bivša ministrica
 Damir Krajac/Cropix

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas bi trebalo na sjednici raspravljati o USKOK-ovoj optužnici inicijalno podignutoj protiv 27 osoba zbog sređivanja državnih ispita i nezakonitog zapošljavanja, a među (pre)ostalih 16 optuženih nakon nagodbi s tužiteljstvom su i Josipa Čulina (ex Rimac), bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i kninska gradonačelnica te Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije...

Kao i zadnji put, Čulina je došla na sjednicu optužnog vijeća u pratnji odvjetnice Lidije Horvat. Inače, osim Čuline i Žalac, pod lupom tužitelja su se našli još i ravnatelj Carinske uprave, pomoćnica ministra gospodarstva, dva državna tajnika u Ministarstvu branitelja, glavni tajnik Ministarstva zdravstva, šefica kabineta ministrice poljoprivrede, ravnatelj Policijske akademije, dvije načelnice općina, član uprave HEP-a, direktor HEP-ove podružnice, operater distribucijskog sustava, novinar...

image
Damir Krajac/Cropix

Tereti ih se za niz malverzacija uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, sređivanje izmjena uvjeta za zakup državnoga zemljišta i uzgoj stoke na krškim pašnjacima.

Podsjetimo, na dosadašnjim ročištima se nagodilo već njih desetoro tako da, u slučaju potvrđivanja optužnice, na optuženičku klupu na početku suđenja trebalo bi sjesti njih 16-oro. Nagodbe s USKOK-om u ovom predmetu su dosad sklopili bivši ravnatelj Uprave Carine Hrvoje Čović, bivši glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, bivša predstojnica Ureda državne uprave u šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac te Nevenka Benić, Terezija Marić i Ivana Fišter, poduzetnik Ante Sladić, kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija i i bivŝa HDZova gradonačelnica Gračaca Nataša Turbić.

image
Damir Krajac/Cropix

Svi osim Sladića i Tokmačije, koji su se nagodili na djelomične uvjetne kazne od kojih će dio morati provesti u zatvoru, ostatak ekipe se nagodio za uvjetne kazne ili kazne zamijenjene radom za opće dobro.

U ovome slučaju Čulina je optužena da je zajedno s ostalima sudjelovala u namještanju sadržaja Uredbe o zakupu šumskog zemljišta kako bi se pogodovalo dvojici stočara s kojima je bila bliska. USKOK tvrdi da je tim izmjenama trebala omogućiti da dobiju više državnih poticaja, a sumnjaju i da je utjecala na sumnjive rezultate na državnim ispitima, odnosno da je brojnim kandidatima omogućila prolazak ispita. U optužnici se spominje i da je sredila svojoj sestri posao u HEP-u.

Od samog početka, međutim, Čulina odlučno odbacuje svaki vid krivnje tvrdeći da nije imala utjecaja na nikoga s naglaskom da će ju istina osloboditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:00