KAKO ‘RADI‘ NOVA FORMULA

Istina o novom načinu izrade koronakarte: Za sezonu udio cijepljenih, čini se, neće biti ključan

Kriterij broja novozaraženih još uvijek je ključan. Udio cijepljenih ima jako malen učinak na konačnu ocjenu

Ilustracija, cijepljenje i formula o kojoj ovisi boja regije na koronakarti ECDC-a

 Niksa Stipanicev/Cropix

Dosad se boja na koronakarti Europskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) - kojom se dio država članica EU vodi pri izdavanju preporuka za putovanje svojim građanima - određivala s obzirom na prosječan broj novih slučajeva zaraze i udjela pozitivnih među svim testiranim osobama.

No od 1. veljače uvedena je nova formula za izračun, u koju je uvršten i kriterij udjela cijepljenih u pojedinoj regiji. Međutim, izračuni pokazuju da je utjecaj udjela cijepljenih na konačnu ocjenu neočekivano malen, neusporedivo manji od utjecaja 14-dnevnog prosjeka dnevnog broja novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Budući da je trenutačno u većini EU taj 14-dnevni prosjek ogroman, cijela je Unija na ECDC-ovoj karti tamnocrvena, što znači da je vjerojatnost zaraze izrazito velika - to je, naime, "najgora" boja ECDC-a. Njome su od 1. veljače obojene sve zemlje čija je stopa prema novoj formuli veća od 300. U zelenu zonu mogu regije čija je stopa manja od 40, a prosječne europske vrijednosti danas su i stotinjak puta veće od toga.

Precizni izračuni

Konkretno, sadašnja stopa Portugala, koji ima visokih 83 posto stanovništva cijepljenog objema dozama, ali i ogroman prosječan broj novozaraženih u zadnja dva tjedna siječnja, koji je ECDC uzimao pri prikazu karte (14-dnevna stopa za regiju oko Lisabona iznosila je 5858), trenutačno iznosi 3485. Za Hrvatsku, ista ta stopa je 2397 jer je prosječni 14-dnevni broj novih slučajeva kod nas tada bio znatno manji.

Provjerili smo kakav će biti utjecaj udjela cijepljenih ako brojevi novozaraženih drastično padnu. Odgovor je - i dalje jako mali. Izračuni, naime, pokazuju da bi Hrvatska sa sadašnjim, niskim udjelom cijepljenih, kako bi se zadržala u zelenoj zoni, smjela imati najviše 55 novozaraženih dnevno tijekom dva tjedna na 100.000 stanovnika. Portugal, sa znatno većim udjelom cijepljenih (83 posto), smio bi imati maksimalno njih 68. U stvarnosti, razlika između 55 i 68 zaraženih dnevno je doista jako mala, što upućuje na zaključak da je ECDC udio cijepljenih, zapravo, nisko vrednovao.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac u nekoliko je navrata naglasila kako je za sezonu najvažnije da ne budemo tamnocrveni te da našim emitivnim tržištima ne damo priliku da nam nametnu ograničenja za putovanja.

Apel iz sektora

- Moglo bi se dogoditi da i to bude jedan važan faktor, zato što je upravo i ta cijepljenost, uz incidenciju, i u matematičkoj formuli ECDC-a za izračun nove karte. Ono što je nama glavni cilj je da ne budemo tamnocrveni zato što u preporukama Vijeća koje su izašle 1. veljače jasno stoji da države neće poticati putovanja koja nisu nužna, a to su turistička putovanja - dodala je.

Predstavnici sektora stoga posljednjih dana pozivaju građane na cijepljenje, naglašavajući da za dobru sezonu neće biti dovoljna samo cijepljenost sektora. Međutim izračuni pokazuju da hrvatskim građanima pri odluci o cijepljenju ne bi na prvom mjestu trebala biti turistička sezona, nego smanjenje ogromne smrtnosti po kojoj je Hrvatska pri samom vrhu EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:41