DVA U JEDNOM

Istina o ‘prvom slučaju flurone‘ u RH: Zabilježen je još u ožujku 2020., i to kod epidemiologinje, ali tad nije imao zvučno ime

Dr. Jasna Ninčević u ožujku 2020. je rekla kako je istovremeno bila pozitivna na obje virusne bolesti, dok za kombinaciju još nije bilo imena

Bivša ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Jasna Ninčević

 Ante Čizmić/Cropix

Hrvatsku je danas obišla vijest kako je u našoj zemlji potvrđena - flurona, i to njezin prvi slučaj.

Riječ je o kombinaciji pri kojoj pacijent istovremeno boluje i od gripe i koronavirusa. Neke to zabrinjava jer tek predstoji sezona gripe pa se mogu dogoditi nove komplikacije, a i organizmu se svakako teže izboriti protiv dva virusa istovremeno. Spomenuti 'prvi slučaj' evidentiran je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Zagrebu kod jedne 27-godišnje pacijentice iz Zagreba.

Prema informacijama iz Zavoda, radi se o covidu-19 i virusu gripe tipa A, soja H3N2.

Pacijentica se gripom najvjerojatnije zarazila na svadbi, a koronom prije tjedan dana kada se istom zarazila njezina kolegica s posla, izvijestili smo ranije danas.

No, valja se podsjetiti kako to ipak nije prvi slučaj ove kombinacije u Hrvatskoj. Naime, Slobodna Dalmacija pisala je još u ožujku 2020. godine da se u Hrvatskoj pojavila osoba koja je dobila "dva u jedan". A ta osoba je, ni više ni manje, bila dr. Jasna Ninčević, bivša dugogodišnja ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije, koja je ustvrdila kako boluje od obje bolesti.

- Je, istina je da sam pozitivna na koronavirus i potvrđujem vam tu “kafansku priču”. Smatram da građani moraju znati istinu i moraju biti obaviješteni kada virus napadne neku od medicinskih ustanova. Eto, na moju žalost, pozitivna sam i na gripu i na koronavirus - kazala je tada dr. Ninčević. Rekla je kako ne zna gdje se mogla zaraziti, nema sumnjivih kontakata i izlazila je tada samo na posao.

- Začuđujuće mi je da sam istovremeno pozitivna na gripu i na koronavirus, jer za takav slučaj nikada do sada nisam ni čula, a ni pročitala, da je uopće moguće biti pozitivan na dva virusa istovremeno, naglasila dr. Ninčević koja je prvi slučaj "flurone" u vrijeme dok se za taj nedavno skovani termin nije ni znalo.

- U nedjelju sam najnormalnije došla na posao u naš call centar. Nisam osjećala nikakvu slabost. No, tijekom radnog vremena počela sam osjećati bockanje u grlu, u vratu, kao da me netko iznutra ubada oštrim predmetom, recimo staklom. Počela me boljeti i glava, tada sam se javila šefici i rekla joj da ne mogu dulje ostati na poslu. Došla sam kući i izmjerila temperaturu koja je bila 37,2 stupnja. Budući da sam cijepljena protiv gripe, uopće nisam posumnjala da je u pitanju to oboljenje. U nedjelju navečer temperatura mi je bila 37,9, a u ponedjeljak 38,7. Imala sam bolove u mišićima i zglobovima, ali moram napomenuti da uopće nisam kašljala. Svi moji ukućani, suprug, dvije kćeri i zet odmah su otišli u samoizolaciju i nitko od nas ne proviruje “nosom” vani, kazala je tada za Slobodnu Dalmaciju.

U Hrvatskoj je, inače, dosad zabilježeno 190 slučajeva zaraze gripom. Tek treba vidjeti koliko će njih biti pozitivno i na koronavirus.

- S obzirom na to da imamo multipleks PCR test kojim se dijagnosticira koronaviru, a koji je ujedno osjetljiv i na virus gripe, onda u uzorku možemo otkriti oba virusa, što se i dogodilo prvi put kod testirane mlađe pacijentice. Danas radimo tzv. tipizacijski test koji ćemo onda poslati u HZJZ, referentni centar za respiratorne bolesti", objašnjava prof. dr. Jasmina Vraneš, voditeljica službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Dodaje da je inače naziv flurona nastao od naziva za gripu i koronu te da se ove sezone ipak može očekivati da će se češće dijagnosticirati ovakvi slučajevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:26