SLUŽBENI PODATAK HNB-a

ISTINA O TURIZMU Državni se vrh hvalio rekordnom zaradom u sezoni 2014., stigli su pravi podaci

Udjel prihoda turizma u nacionalnom BDP-u prošle godine je dosegao 17,2 posto
 Božidar Vukičević / CROPIX

Iako se mjesecima s državne razine najavljivalo kako će turistička 2014. godina biti rekordna ne samo u pogledu turističkog prometa, nego i zarade, to se ipak nije ostvarilo, piše Slobodna Dalmacija . Za najboljom turističkom godinom 2008. u kojoj je hrvatski turizam imao prihode od 7,449 milijarde eura, u prošloj godini smo zaostali za 'minus' 50 milijuna eura prihoda.

Naime, prema posljednjim službenim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), Hrvatska je u 2014. godini od turizma odnosno putovanja ostvarila 7,4 milijardi eura prihoda. Iako je to rast prihoda od 2,8 posto u odnosu na 2013. godinu, sezonu 2008. godine sa najboljom zaradom nije se sustiglo.

Razlog zaostatku za očekivanim prihodima od turizma, kažu u Ministarstvu turizma, leži u velikom padu segmenta poslovnih putovanja koji se doslovno prepolovio u odnosu na 2008. godinu.

Naime, prihodi od turizma koje obračunava i objavljuje HNB zbroj su prihoda nastalih iz osobnih i poslovnih razloga, a Hrvatska je u proteklih deset godina od poslovnih putovanja izgubila prihod od gotovo 300 milijuna eura godišnje.

Ministarstvo turizma pojašnjava kako su prihodi od dolaska turista iz poslovnih razloga u konstantnom padu još od 2005. godine kada su iznosili 504 milijuna eura, da bi rekordne 2008. godine iznosili 386 milijuna eura. U 2014. godini od poslovnih putovanja Hrvatska je uprihodila tek 194 milijuna eura, odnosno 300 milijuna manje nego prije jednog desetljeća.

I dok nas „poslovnjaci“ više ne posjećuju i ne troše kod nas kao ranije, broj i potrošnja klasičnih turista koji u Hrvatsku dolaze radi odmora i iz osobnih razloga prošle je godine bio veći nego 2008.

Tako je Hrvatska od turista koji su nas posjetili iz osobnih razloga uprihodila lani 7,2 milijarde eura, što je za 135 milijuna eura više nego rekordne 2008. godine od te kategorije gostiju (tada se uprihodilo 7,073 milijarde eura).

- Prihodi od turizma ostvareni 2014. porasli su u odnosu na 2013., a prihodi od turista koji su nam došli iz osobnih razloga su premašili rekordnu 2008.godinu, osobito u razdoblju predsezone i posezone u kojima smo prihode znatno povećali. Hvala svim turističkim djelatnicima na doprinosu u ostvarenju ovih brojki jer bez uspješne suradnje privatnog i javnog sektora ovi rezultati ne bi bili mogući - kazao je ministar turizma Darko Lorencin komentirajući prihode od turizma u prošloj godini.

Unatoč zaostatku u prihodima za najboljim turističkim godinama, udjel prihoda turizma u nacionalnom BDP-u koji je dosegao 17,2 posto u prošloj godini pokazuje značaj i vrijednost svakog eura zarađenog od turizma.

Naime, te rekordne 2008. godine na koju se mnogi rado pozivaju, udjel turizma u BDP-u bio je 15,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:42