TAJANSTVENI VIRUS

ISTINE I LAŽI O KORONAVIRUSU Ugledni hrvatski znanstvenici odgovaraju na neka od najčešćih pitanja o Covidu-19

 Michaela Dusikova / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

O koronavirusu kruži mnogo neprovjerenih priča: od one da virus ostaje u organizmu i aktivira se kad nam malo padne imunitet, pa do toga da se djeca ne mogu zaraziti.

RTL je razgovarao sa stručnjacima koji su pokušali razjasniti koje od tih priča drže vodu, a koje ne.

Na pitanje je li točno da koronavirus 'ne voli djecu', odgovor je dao doktor Ivan Đikić: - Podaci prema kojima su u sadašnjoj epidemiji korona virusa manje od jedan posto zaražena djeca ispod devet godina, točni su.

Je li točno da će virus nestati kad zatopli? Naime, u nekim zemljama poput Singapura, Malezije i Tajlanda sad je ljeto, no ipak imaju velik broj zaraženih osoba.

- Ne može nitko od znanstvenika reći da će unutar mjesec-dva ili kad se pojavi ljeto nestati jer virusi ne ovise o ljetu, ovise o svom cikličkom širenju u populaciji, a pošto se obično pojavljuju u jesen i početkom zime onda traju par mjeseci i onda nestaju i to je poznato epidemiolozima tako da su očekivanja zbog tog ciklusa da će doći do smanjenja broja, objasnio je Đikić.

Profesor molekularne biologije Gordan Lauc objasnio je kakve veze imaju koronavirus i sezona grijanja: - Ono što je kod nas trenutno problem je što mi živimo u suhom zraku. Suhi zrak suši naše sluznice i onda virusi puno lakše mogu doći. Toga neće biti kada prođe sezona grijanja.

Je li koronavirus sličan virusu herpesa koji ostaje u organizmu i 'probudi se' kad nam padne imunitet?

- Mi znamo da se koronavirus ne može ugraditi u naš genom. On nije kao herpes virus ili virus HIV-a koji se može integrirati i onda se može probuditi kad njemu dođe. Ili ste zaraženi pa je virus prisutan u vama, ili ga je vaš imuni sustav pobijedio i onda ga nema, kaže profesor Lauc.

Koliko dugo Covid-19 može preživjeti izvan organizma?

- Virusi gripe i virusi prehlade i virusi slični tom virusu ne ostaju duže od nekoliko dana. Kod ovog virusa se primijetilo da može ostati u prirodi i više od sedam do 10 dana. To je nešto novo i nepoznato do sada, kazao je Đikić za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:23