ANKICA TUĐMAN PRIVATNO

Istoj frizerki išla je desetljećima, nije voljela Brijune, izbjegavala je protokole, no skandal ju nije zaobišao

U intervju za Gloriju prije 20 godina otkrila je kako za suprugova mandata nije imala tjelesne čuvare, već samo pravo na auto s vozačem

Ankica Tuđman

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ankica Tuđman, prva dama Hrvatske koja je svog supruga, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana nadživjela više od dva desetljeća, ali i najstarijeg sina Miroslava koji je preminuo u siječnju 2021., umrla je u 97. godini života.

Što zbog dobi, ali i svoje naravi, već dugo je se nije moglo vidjeti u javnosti. I za Tuđmanova predsjedničkog mandata uvijek je ostavljala dojam samozatajne osobe. Pojavljivala bi se tek na manifestacijama Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske koju je vodila sve dok je nije prepustila kćerki Nevenki, na nekim državnim događajima, no intervjue i prije i poslije Tuđmanove smrti rijetko je davala.

- Ne bih rekla da sam se povukla iz javnosti, jer i za života Predsjednika malo sam se pojavljivala. Jednostavno ne volim protokolarne obaveze. U Predsjedničkim dvorima pojavljivala bih se dva puta godišnje. Moj suprug je znao kakav otpor pružam prema protokolarnim obavezama pa nije osobno inzistirao na mojem pojavljivanju, jer je znao da ne bi uspio, već je to prepustio svom protokolu. Isto je bilo i s Brijunima. Ondje sam provodila jedan ili dva vikenda svako ljeto. Predsjednik je ondje imao doista radni odmor... Radije sam odlazila negdje na osam dana da se odmorim - ispričala Ankica Tuđman u ekskluzivnom intervjuu za tjednik Gloria 2002., dvije godine nakon suprugove smrti.

Javnost, protagonisti tog vremena, pamte je i po nenametljivom, prilično konzervativnom odijevanju od kojeg su odskakale tek skupocjene bunde koje je voljela nositi. I frizura joj je bila praktički uvijek ista, što je potvrdila u spomenutom intervjuu Gloriji, dodajući kako već 50 godina ide istoj frizerki. Otkrila je i kako nikada nije imala, čak ni za suprugova mandata, tjelesne čuvare, već samo pravo na automobil s vozačem. Poslije, kada bi morala izaći iz kuće, koristila bi taksi.

No bez obzira na povučenost Ankice Tuđman, o njoj, kao i njezinom odnosu sa suprugom, puno je toga poznato. Posebno nakon što je 2006. objavila autobiografiju "Moj život s Francekom". Djevojačko prezime joj je bilo Žumbar, a rođena je u Zagrebu 1926. Nakon osnovne škole upisuje višu hotelijersku, no školovanje je prekinula zbog odlaska u partizane. U kolovozu 1944. u Čazmi kao 18-godišnja mlada partizanka upoznaje 22-godišnjeg Tuđmana, koji je u to vrijeme već bio šef Personalnog odjela X. Zagrebačkog korpusa.

Par se vjenčao 25. svibnja u Beogradu i dobili su troje djece - Miroslava, Stjepana i najmlađu Nevenku.

"Bila sam mlada, ali dovoljno zrela da shvatim koliko je majčinstvo odgovoran zadatak... Francek je bio ushićen mojom trudnoćom i odmah je rekao: ‘Ako bude sin, zvat će se Miroslav, kao naš veliki hrvatski književnik Miroslav Krleža‘. Rodila sam sina 25. svibnja 1946., godinu dana poslije našeg vjenčanja. Bili smo presretni. Gledala sam ga sretnim očima majke želeći da i on bude sretan u životu.", otkrila je u autobiografiji.

Srednjoškolsko obrazovanje završila je tek 1954. i krenula studirati engleski, no na kraju je od studija odustala zbog obiteljskih obaveza. Za zlatnog perioda, prije no što će Tuđman postati tadašnjoj vlasti nepoćudan, jako lijepo su živjeli. Družili su se s Miroslavom Krležom i Edom Murtićem, no onda su uslijedile ne tako lijepe godine, sve dok nije došlo do demokratskih promjena.

Bez obzira na svoju samozatajnosti, nije uspjela izbjeći skandal. Naime, Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila je u Jutarnjem listu 1998. da Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici. Bila je to ogromna afera, zapamćena do današnjeg dana.

Nakon smrti Franje Tuđmana 10. prosinca 1999. Ankica Tuđman živjela je još povučenijim životom u obiteljskoj vili u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, provodeći dane u sređivanju suprugovih rukopisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 23:27