BORBA S KORONOM

Istra bilježi najgori dan od početka epidemije: ‘Primijetili smo jednu neobičnu pojavu...‘

Jedan od zaraženih je i liječnik Opće bolnice Pula, no kako nam je kazao Dino Kozlevac, virus nije ušao u bolnicu.
Dino Kozlevac
 Goran Sebelic/Cropix

U Istri je danas od početka novog vala zaraze koronavirusom najveći broj zaraženih - njih 9. Otkriveno je to na 192 uzorka briseva na Covid-19. Nijedan od oboljelih nije turist. Kod 6 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije te 1 iz Republike Albanije - neslužbeno saznajemo da se radi o građevinskim radnicima i njihovim kontaktima koji su radili na gradilištu Opće bolnice Pula te studentskog kampusa u neposrednoj blizini.

Jedan od zaraženih je i liječnik Opće bolnice Pula, no kako nam je kazao čelni čovjek Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, virus nije ušao u Opću bolnicu Pula.

- Riječ je o liječniku koji je bio u kontaktu sa zaraženom osobom iz Srbije. Kažem da virus nije ušao u bolnicu zato što je liječnik zaražen van svog radnog mjesta i javio se na testiranje kad je dobio simptome bolesti. Nakon epidemiološke obrade definirani su svi preventivni postupci te je 7 zdravstvenih djelatnika u mjerama samoizolacije. U tijeku su postupci preventivne dezinfekcije prostora - ističe Kozlevac.

Dodaje da bolnički sustav normalno radi, odnosno pruža sve redovne zdravstvene usluge.

Što se tiče ostalih zaraženih, radi se o osobi koja je bila u kontaktu s jednim zaraženim parom, dok je većina ostalih zaraženih bila u kontaktu s oboljelim građevinarom koji je radio na gradilištu Opće bolnice Pula te studentskog kampusa u neposrednoj blizini.

Inače, kako neslužbeno saznajemo, velike građevinske tvrtke koje uvoze radnu snagu s istoka provode testove odmah po dolasku samih radnika. Zato se takvi slučajevi otkriju prije što nego takav radnik duže vremena boravi na radu u Istri.

- Ono što smo primijetili je da nam zaraza ne dolazi s turistima. Virus dolazi iz Srbije te Bosne i Hercegovine, a njegovo je prenošenje vezano uz organizaciju svadbi, obiteljskih proslava i druženja u noćnim klubovima. Moramo biti svjesni da takvim neodgovornim ponašanjem ugrožavamo sve ostale. Svi znamo da je taj virus enigma. Sada su svi zaraženi iz Istre hospitalizirani u Općoj bolnici Pula i svi su se javili jer su imali simptome. Mogu reći da virus trenutno nije tako jak kako je bio na proljeće, ali tko zna što može biti za 20 dana ako se zaraza proširi. Zato molim sve da budu odgovorni i da si ne radimo štetu - poručio je Kozlevac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 16:29