PRIRODNE LJEPOTE

Istra i ornitološki park Palud uvršteni u Najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti

Palud je jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji. Plitko je močvarno područje, smješteno u neposrednoj blizini mora
Palud
 Goran Sebelic/Cropix

Istra i ornitološki park Palud kod Rovinja uvršteni su u Najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti za 2021. godinu - Top 100 Destination Sustainability Stories 2021 međunarodne zaklade Global Green Destination. Ona već sedmu godinu okuplja održive zelene destinacije svjetske i prikuplja priče o održivom turizmu i njihovim dobrim praksama, koje služe kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih djelatnika do putnika.

- Istarska županija se odavno opredijelila za izvrsnost, ekološki prihvatljiva rješenja, zaštitu naših prirodnih ljepota, te svih posebnosti koje Istru čine autentičnom i prepoznatljivom. U tom smjeru ćemo i nadalje razvijati istarski turizam s ciljem produljenja sezone, jačanju imidža Istre ako kvalitetne destinacije, ali i kako bi senzibilizirali javnost o važnosti održivog razvoja te privlačili osviještene goste, poručio je istarski župan Boris Miletić tom prilikom.

Naime, Istarska županija je u svibnju prijavila Istru na navedeni natječaj i tom je prilikom zadovoljila 15 temeljnih kriterija prema standardima za zelene destinacije.

Nakon toga, u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica dostavljena je priča dobre prakse. Palud je jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji, na području grada Rovinja. Plitko je močvarno područje, smješteno u neposrednoj blizini mora s kojim je povezano kanalom, što omogućuje slanoj vodi da prodre u plitki sustav čineći ga bočatim. To Palud čini obalnom lagunom s vrlo specifičnim tipom staništa koje je ugroženo duž jadranske obale, prvenstveno zbog čovjekova djelovanja. Iako pokriva samo oko 220 hektara, sa samo 18 hektara močvarnih staništa, Palud je važno uzgojno mjesto za neke ugrožene vrste ptica i odmorište za brojne ptice selice u proljeće i jesen. Ukupno je zabilježeno oko 240 vrsta ptica.

Istra će se uz ostale svjetske destinacije promovirati na mrežnim stranicama Green Destinations i Good Travel Guide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:26