StoryEditor
STANJE POD KONTROLOM

Istra i Primorje traže hitnu reakciju Vlade: Sigurni smo i turistički uspješni! Neka tako ostane

Od Nacionalnog stožera traže da hitno donese mjere kojima će se omogućiti nesmetan nastavak turističke sezone
Pula
 Goran Sebelic/Cropix

Istarska županija i gradovi zatražili su u petak od hrvatske Vlade da odmah uputi zahtjev talijanskoj Vladi kako bi mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Hrvatske provodila selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini.

Zatražili su također da se takav zahtjev uputi i slovenskoj Vladi koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu.

"Sigurni smo da i sami shvaćate da ovakav jednostran potez Republike Italije, kao i najave iz Republike Slovenije ozbiljno ugrožavaju turističku sezonu i to upravo u doba kad su dolasci turista najbrojniji, a velik udio gostiju čine upravo gosti iz Italije i Slovenije", naveli su predstavnici Istarske županije i gradova.

Ističu da Istra, kao i prijašnjih mjeseci zdravstvenu situaciju drži pod kontrolom te ostvaruje odlične turističke rezultate i najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj, što je rezultat velikog truda, odgovornosti i koncentracije svih stanovnika Istre.

"Naša je županija zdravstveno sigurna i turistički uspješna - apeliramo na vas da omogućite da to tako i ostane", poručili su istarski dužnosnici, navodeći da o rezultatima turističke sezone ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio ogroman udarac.

Traže stoga da se u trenutku kada se epidemiološka slika Dalmacije znatno pogoršala, omogući da Istra, kao sigurna destinacija, spasi ovogodišnje rezultate hrvatskog turizma

"Situacija koja će nas dočekati najesen je u najmanju ruku neizvjesna, a sasvim sigurno neće biti niti laka, niti jednostavna. Zbog toga moramo zajedno učiniti sve kako bi izvukli maksimum iz ove turističke sezone", poručili su u apelu predstavnici istarske županije u gradonačelnici.

Promptnu reakciju Vlade, te ministarstava vanjskih i europskih poslova i turizma na odluku Italije i na najavu Slovenije zatražio je i Istarski demokratski sabor (IDS).

"Talijanska odluka ima dalekosežno negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo i zahtijeva maksimalnu angažiranost svih nadležnih institucija. Hrvatska mora iskoristiti sve raspoložive diplomatske kanale, izričito dobro razvijene bilateralne odnose s Italijom te diplomatske kanale na razini EU da se talijanska odluka revidira", priopćio je IDS.

Od Nacionalnog stožera traže da hitno donese mjere kojima će se omogućiti nesmetan nastavak turističke sezone u regijama koje su osigurale sigurno epidemiološko okruženje, poput Istre.

Stigao zahtjev i iz Primorsko-goranske županije

Sličan zahtjev stigao je i iz Primorsko-goranske županije. Načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić poslao je zahtjev Nacionalnom stožeru da, s obzirom na dobru i stabilnu epidemiološku situaciju na Kvarneru i Gorskom kotaru, jučer donesenu odluka Stožera CZ PGŽ vezano za barove primjenjuje samo na ona mjesta, odnosno one županije gdje su zabilježeni slučajevi zaraze na koronavirus u takvim objektima.

Zahtijeva i da se hitno komunicira i traži od susjednih država, prvenstveno Slovenije, Italije i Austrije, izuzimanje područja Primorsko-goranske županije iz žutih, narančastih i crvenih lista obzirom na stabilnu epidemiološku sliku regije.

Također, Boras Mandić traži i da se poduzmu sve adekvatne epidemiološke mjere u onim hrvatskim županijama, poglavito u Dalmaciji, kako bi se spriječio unos virusa u ostale krajeve Republike Hrvatske, kao i da nadležne hrvatske institucije prema stranim državama permanentno komuniciraju epidemiološka situacija zasebno za svaku hrvatsku regiju, odnosno županiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2020 15:28