SITUACIJA SVE BOLJA

Istra i Slavonija ‘zelene‘, srednje škole otvaraju se za đake sljedeći tjedan

Ako se ovakvi trendovi nastave, vrlo je izgledno da od sredine veljače budemo bliži relativno normalnom životu
 Goran Mehkek/Cropix

Samo šest posto testiranih jučer je bilo pozitivno na koronavirus, a broj osoba na bolničkom liječenju je u padu tako da je trenutačno hospitalizirano 1258 pacijenata, od kojih je 91 na respiratoru. Aktivnih slučajeva je 2536, stoga se može govoriti o povoljnoj epidemiološkoj situaciji, kakvu nismo imali od rujna.

Ako se ovakvi trendovi nastave, vrlo je izgledno da od sredine veljače budemo bliži relativno normalnom životu. Iz Vlade doznajemo da još uvijek nisu razgovarali o daljnjim popuštanjima, jer su tek nove mjere stupile na snagu, ali to će se dogoditi za tjedan dana.

- Moramo odrediti smjer i vidjeti što se sve može ostvariti, a da ne narušimo epidemiološku situaciju - kažu nam iz Vlade.

Naime, gotovo je sigurno da će se izaći u susret ugostiteljima, kave za van gotovo su sigurne, a ozbiljno se razmatra i otvaranje terasa. Naravno, ograđuju se da će se to dogoditi samo ako se nastavi ovakav epidemiološki trend. Smatraju kako su dosad donosili dobre odluke koje su rezultirale poboljšanjem situacije, a da pritom nisu išli u strogi lockdown kako su to radile druge europske zemlje.

Brojevi su važni

Iako je najavljeno da će se novi paket mjera održavati do 15.veljače, sve je izglednije da će od ponedjeljka učenici srednjih škola sjesti u klupe, prvi put nakon završetka prvog polugodišta. Doznajemo kako je ministar Radovan Fuchs za tu opciju, a odluka bi se trebala donijeti u sljedećih nekoliko dana.

Premijer Andrej Plenković također je oprezno najavio moguća popuštanja rekavši da neće držati mjere dulje nego što treba.

- U zadnjih 12 mjeseci čak devet milijardi kuna smo dali za plaće u privatnom sektoru, ne govorim o tome što je oprošteno i o drugim mjerama, a da pritom nismo ugrozili rejting. Sve funkcionira i nastojimo izbalansirati ono što bi svatko odgovoran učinio. Brzo se može promijeniti situacija, moramo biti oprezni. Ako bude za dva tjedna ovako malo zaraženih, možemo razgovarati o popuštanju mjera - kaže Plenković.

Ipak, ogradio se i spomenuo nove sojeve koji prijete, ali i da većina zemalja ima bitno strože mjere.

- To se zaboravlja. Naša je Vlada uvijek žalosna ako moramo poduzimati restriktivne mjere. No, neke mjere moramo poduzeti. Kad se ocijeni da su okolnosti takve da možemo u popuštanje, odlučit ćemo - zaključio je Plenković.

Bunt građana

Odlučivanje o mjerama, kako saznajemo, zasad ostaje na nacionalnoj razini i neće se spuštati na županijske stožere. A situacija u Hrvatskoj je različita. Najbolja je u Istri u kojoj je udio zaraženih čak deset puta manji od udjela u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

U mnogim europskim zemljama počeli su otpori, građani se bune i prosvjeduju. Vjerojatno i taj pritisak ima utjecaj da dio Europe ipak ide u blaga popuštanja.

Tako je, primjerice, Italija u većini regija otvorila kafiće, Austrija i Danska također kreću u blaža popuštanja, a priključila se i Španjolska. Neke zemlje ipak ostaju tvrde. Među njima je Francuska koja ostaje u lockdownu i dalje ima policijski sat, dok Njemačka planira biti zatvorena najmanje do kraja mjeseca.

Loša je epidemiološka situacija i u Portugalu koji je zatvoren, a Slovenci, primjerice, i dalje ne žele otvoriti škole. S druge strane, Nizozemska je otvorila dućane, ali ne i šoping-centre, tako da su njihove mjere u tom pogledu mnogo strože nego kod nas. No, kod njih su otvoreni restorani, ali ne smiju posluživati alkohol.

Švedska, koja je veći dio epidemije bila najliberalnija, ograničila je broj gostiju u kafićima i zabranila služiti alkohol nakon 20 sati. Ono što ih posebno zabrinjava posljednjih dana jest povećanje broja zaraženih britanskim sojem. Od ukupno 2200 uzoraka pozitivnih na koronavirus u kojima se tražila britanska varijanta, 250 pozitivnih na britanski soj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:54