NEZADOVOLJSTVO

Istra ne želi zatvoriti kafiće i restorane: ‘Nisu nas poslušali, već smo poslali dopis Vladi‘

‘Tražit ćemo odgodu provedbe te mjere u Istarskoj županiji na barem 8-10 dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju‘, kaže Kozlevac
Dino Kozlevac
 Goran Sebelic/Cropix

U Istri su još u srijedu prije donošenja novog paketa strožih mjera apelirali da se za ovu županiju one ne donose još idućih osam do 10 dana jer smatraju da na Poluotoku situacija nije epidemiološki zabrinjavajuća. No, želje im se nisu ostvarile. Čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac izrazio je žaljenje što Istra nije izuzeta, ali je najavio da će Vladi poslati protuprijedloge za nekoliko dana.

- Po nama ta mjera za Istru u ovoj situaciji nije bila potrebna jer nam restorani i kafići nisu izvori zaraze. Već od sutra započet ćemo postupak analize mjera na temelju naših procjena i prosudbi epidemiološke situacije i tražit ćemo njihovu prilagodbu stanju na području Istre. Pokušali smo ukazati u srijedu i četvrtak da nije potrebno donositi linearne mjere za područje cijele države, nego da ih treba prilagoditi procjenama i potrebama pojedinog područja, kazao je Kozlevac.

- Istarska županija će već danas uputiti dopis Vladi i zatražiti da se olakšaju mjere za istarske ugostitelje jer na temelju stručnih epidemioloških procjena u Istri nemamo žarišta iz ugostiteljskih objekata i smatramo da ta najavljena mjera nama neće olakšati stanje vezano za suzbijanje širenja infekcije - rekao je načelnik Kozlevac.

Istarski ugostitelji ipak su očekivali ovakvu odluku.

- Očekivali smo da će se ovako nešto dogoditi jer se o tome šuška već dva tjedna. Potiho smo se nadali da bi ipak Istru mogli poštedjeti jer je naš načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac govorio da ugostiteljski objekti nisu žarišta. No, vjerujem da će se već dva tjedna situacija u Istri promijeniti i da će broj zaraženih početi padati te da će pustiti Istru da radi, kazao nam je predsjednik Ceha ugostitelja Pule Zlatko Deskar.

Zbog ovakve odluke ugostitelji, veli, nisu žalosni, ni deprimirani, već letargični.

- Više nemamo nikakvih osjećaja oko toga, a kakva će to letargija biti, vidjet će se idući tjedan kada sve bude zatvoreno. Što da vam kažem za financije? Mi smo puno izgubili kada su nas 15. kolovoza pojedine države stavile u crvenu zonu. Tada smo u tih mjesec i pol do dva izgubili najviše. Sada više ni sami ne znamo što na sve reći. Polako smo umirali. Najgore je što nam nije prezentirano na koji će nas način obeštetiti jer ćemo sada biti zatvoreni, kazao nam je ovaj pulski ugostitelj.

Istarska županija uputila apel Vladi za ublažavanje mjera

Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću zahtjev za odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo na području Istarske županije.

- Gradonačelnici istarskih gradova te župan Istarske županije traže od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade Republike Hrvatske odgodu primjene mjere za ugostiteljstvo - prema kojoj se obustavlja rad kafića i restorana - na 8 dana, za područje Istarske županije.

Uvažavajući činjenicu o trenutno povećanoj incidenciji novooboljelih u Istarskoj županiji, a istovremeno dnevno prateći mjesta i izvore novozaraženih osoba, smatramo na temelju dostupnih podataka da ugostiteljski objekti nisu i ne predstavljaju epidemiološku ugrozu u ovom trenutku u Istarskoj županiji. Uz sve mjere koje se trenutno provode u toj djelatnosti i uz pojačani nadzor, smatramo da rad ugostiteljskih objekata neće biti osnova za pogoršanje epidemiološke situacije, stoji u njihovom apelu.

Ističu da je Istarska županija od samog početka pojave epidemije COVID–19 znala pravovremeno reagirati, te niti u jednom trenutku zdravlje građana, kao ni gostiju tijekom turističke sezone, nije dovedeno u pitanje. 

- Podsjećamo i kako smo prvi uveli mjeru zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata kako bi na samome početku spriječili nekontrolirano širenje zaraze, zbog blizine epicentru zaraze, u susjednoj nam Italiji. Također, napominjemo i kako je Istra postala prva korona - free regija u Hrvatskoj. Sve navedeno govori u prilog tomu da smo od samog početka pa sve do današnjeg dana postupali odgovorno, pravodobno i u skladu s epidemiološkim razvojem situacije. Stoga, tražimo od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade Republike Hrvatske odgodu provedbe mjere obustave rada ugostiteljskih objekta u Istarskoj županiji na osam dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada, stoji u njihovom pismu Plenkoviću.  (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2020 19:02