MASOVNA POŠAST

Istra želi zaustaviti ilegalnu gradnju, traže da se ovlasti građevinske inspekcije spuste na lokalnu razinu

- Jedan dodatni građevinski inspektor, s obzirom na raširenost ilegalne gradnje na području Istre, nažalost ne bi riješio problem

Boris Miletić

 Barbara Ban

Istra i dalje nastavlja s inicijativom da se ovlasti građevinske inspekcije spuste na lokalnu i regionalnu razinu kako bi se barem djelomično mogao riješiti problem masovne pošasti na Poluotoku – ilegalne gradnje. Baš se danas na tu temu istarski župan Boris Miletić sastao s medulinskim načelnikom Ivanom Kircem koji je nedavno uputio i apel nadležnima oko te teme, posebno na Kamenjaku, ali je iznio i ideju da se općine i gradovi u južnoj Istri udruže i da zajedničkim snagama osiguraju plaću za barem jednog građevinskog inspektora budući da ih je u Istri samo tri, a prijava na tisuće.

- Jedan dodatni građevinski inspektor s obzirom na raširenost ilegalne gradnje na području Istre, nažalost ne bi riješio, a bojimo se niti stao na kraj ovom gorućem problemu, koji je prisutan i u drugim dijelovima Hrvatske. Upravo sam danas održao sastanak na tu temu s načelnikom Ivanom Kircem na kojem smo dogovorili daljnju suradnju i koordinaciju, a koja će uključivati i druge istarske općine i gradove, kao i zajedničko nastupanje prema nadležnim državnim tijelima jer je krajnje vrijeme da se ilegalna gradnja zaustavi, kazao nam je Miletić.

Veli da je županija koncem studenog uputila Odboru za zaštitu okoliša i prirode, Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora dopis s detaljnim informacijama o bespravnoj gradnji i njezinim posljedicama na održivo korištenje prostora i zaštitu okoliša na području Istarske županije.

- Također, iznijeli smo niz prijedloga kojima je cilj zaustaviti devastaciju našeg prostora, a onaj najvažniji i najučinkovitiji je spuštanje ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu razinu, te propisivanje rigoroznijih novčanih kazni, ali i karakteriziranje bespravne granje ne kao prekršaja već kao kaznenog djela.

Za sprječavanje bespravne gradnje i štetnih posljedica koje ista ima na ljude i okoliš, nadzor je potrebno izvršiti odmah po dojavi, izricati mjere propisane zakonom i nadzirati njihovo provođenje, što bez znatnijeg povećanja broja građevinskih inspektora i osiguravanja njihovog učinkovitijeg postupanja u sprječavanju bespravne gradnje, nije moguće. Stoga, želimo pronaći dugoročno rješenje kojim ćemo, u prvome redu, na vrijeme zaustaviti i sankcionirati bespravne graditelje, a s druge strane poslati jasnu poruku svim potencijalnim, budućim bespravnim graditeljima, poručio je Miletić.

Župan Miletić je naglasio kako je Istarska županija u više navrata ukazivala i razgovarala o bespravnoj gradnji s predsjednikom Vlade te resornim ministrima, ali se do sada pokazalo kako nemaju konkretnu predodžbu o razmjeru problema, a devastacija prostora se nastavlja.

- Dodatni problem koji nam se događa u prostoru je parcelizacija poljoprivrednog zemljišta što će, nadamo se, novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu promijeniti. Posebno smo osjetljivi na zaštićena područja prirode poput Kamenjaka, ali i drugih i mislim da bi svi skupa trebali proaktivnije djelovati, iako nemamo alate. Ono što možemo je još više ukazivati na navedeni problem i to u samome startu, dakle dok se još ne postave temelji i dignu bespravno sagrađeni objekti, rekao je Miletić dodavši kako se zbog „nesretnog Zakona o legalizaciji određeni broj ljudi usudi ići dalje u prekršaje, možda očekujući da će jednog dana to uspjeti ozakoniti“.

Kirac smatra da bi se suprotno dosadašnjoj praksi, poljoprivrednicima trebalo omogućiti okrupnjavanje zemljišta za uzgoj pojedinih kultura.

- Činjenica je da na području općine Medulin nailazimo na velik broj bespravno sagrađenih objekata. U daljnjem sprječavanju takvih radnji, ne ide nam u prilog „glasina“ o novom valu legalizacije, koja dodatno motivira počinitelje na kršenje propisa. Smatram da moramo zajedničkim snagama, sve jedinice lokalne samouprave i Županija krenuti prema nadležnom Ministarstvu u cilju rješavanja ovog gorućeg problema. Naši komunalni redari trenutno izlaze na teren i podnose prijave, međutim ključna je uloga Državnog inspektorata i nadležnog Ministarstva. Provodimo analizu stanja u prostoru, a sve kako bi mogli poduzeti konkretne korake, koji će u konačnici uroditi promjenom i sprječavanjem daljnje devastacije, zaključio je Kirac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:53