NOVE OPTUŽNICE

ISTRAGA JE USKOK DOVELA DO KRAŠA Za 230.000 kuna Nadanu Vidoševiću kupili su - bager!

Uskok otkrio i kako je Vidošević izvlačio novac iz HGK preko galerista Jasne i Damira Grubića

Nakon pet mjeseci provedenih u Remetincu zbog optužbi da je iz Hrvatske gospodarske komore pronevjerio više od 4 milijuna eura, Nadan Vidošević danas će biti pušten na slobodu.

Odluka sutkinje

Odlučila je tako sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskoga suda Jadranka Mandušić, odbivši prijedlog Uskoka da se pritvor Vidoševiću produlji za još dva mjeseca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uskok je u četvrtak, dva dana prije isteka pritvora, proširio istragu protiv Vidoševića, osumnjičivši ga za dva nova kaznena djela.

Prvo, terete ga za nabavku umjetničkih slika, čime je HGK oštećen za najmanje 265.000 kuna.

Drugo, osumnjičen je za nanošenje štete Krašu jer je tražio da mu tvrtka koju je on vodio kupi bager za njegovo imanje u Gorskom kotaru! Time je Kraš oštećen za 231.556 kuna.

Osim Vidoševića, najnoviji krug Uskokove istrage obuhvatio je predsjednika Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama Damira Grubića, vlasnika galerije Grubić, te njegovu suprugu Jasnu Mrakovčić Grubić, koje se tereti da su uz Vidoševića iz HGK izvlačili novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Na kućnoj njezi

Jasnu Mrakovčić Grubić u četvrtak navečer privela je policija, a njezin je suprug zbog teškog zdravstevnoga stanja ostavljen na kućnoj njezi.

U slučaju Kraš Uskok uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić. Njih dvije brane se sa slobode.

Vidoševiću i Grubićevima stavlja se na teret da su 2005. prilikom kupnje umjetnina za prostorije HGK, dogovorili s Vidoševićem kako mogu iz HGK izvući novac.

Grubićevi su se navodno lažno predstavili kako posreduju pri kupnji umjetničkih slika za razne prodavatelje, premda su zapravo prodavali slike iz svoje galerije, i to tako da su im uvećali vrijednost za najmanje 265.000 kuna.

HGK je od njih u lipnju 2005. kupio slike raznih domaćih autora za ukupno 828.000 kuna.

Grubićevi su, sumnja Uskok, sa svojim poznanicima dogovorili da se oni predstave kao lažni prodavatelji.

Model prevare

HGK je Grubićevima isplatio čitav iznos, oni su zadržali proviziju od 77.500 kuna, a ostatak od oko 750.000 kuna isplatili su osobama koje su se navodile kao prodavatelji.

Međutim, ti prodavatelji, inače prijatelji Grubićevih, novac nisu zadržali, već su ga vratili Grubićevima!

Oni su, pak, za dio toga novca nabavili umjetnine osobno za Nadana Vidoševića!

Od 2005. do 2006. Nadan je, tvrdi Uskok, krenuo u nabavku bagera za svoje imanje, a stroj mu je, sumnja Uskok, omogućila članica Nadzornoga odbora Kraša, Jadranka Ivčić.

Sve je išlo preko tvrtke Vesne Rodić, koja je istodobno radila poslove s nekretninama za Vidoševića, ali i HGK i Kraš.

Kako bi se ta transakcija pokrila u poslovnim knjigama, s Rodić je dogovoreno da ona ispostavi fakturu Krašu za posao procjene nekretnina na području industrijske zone Jelševec, a za što je Krašu ispostavljena faktura od 268.000 kuna.

Najveći dio toga posla, kako je istražiteljima i priznala Vesna Rodić, bio je samo kamuflaža za kupnju stroja Vidoševiću. Rodić je u prosincu 2005. kupila za 231.556 kuna mali bagerčić MINI CX.

Međutim, prema svemu sudeći, taj model Vidoševiću nije odgovarao, budući da je pola godine kasnije, u srpnju 2006., zatražio veći stroj, dakle pravi bager JCB 4CX Sitemaster koji je koštao 369.599 kuna.

Vidoševićeva supruga Ina, tada je Vesni Rodić donijela razliku od 138.000 kuna, a Rodić je uz povrat manjega stroja i doplatu dobila veći bager koji je isporučen Vidoševiću.

Utjecaj na svjedoke

Na temelju tih dviju novih optužbi Uskok je predložio da se Vidoševiću produlji pritvor zbog opasnosti od utjecaja na oko 50 novih svjedoka, koji bi trebali svjedočiti o nabavci bagera i slika, međutim sutkinja je zaključila kako opasnost da Vidošević na njih utječe, nije realna.

Novac donijela supruga Ina

Nadan Vidošević, kao šef Uprave Kraša, kupio je bager za svoje imanje u Gorskom kotaru novcem Kraša, a u tome mu je pomogla članica Nadzornog odbora Jadranka Ivčić. Vidošević je najprije dobio jedan bager, ali mu je bio premali pa je nabavio veći. Razliku u cijeni od 130 tisuća kuna nadoplatio je sam, a taj novac je Vesni Rodić donijela supruga Ina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:03