POSRNULA HDZ-ovka

Istraga koja je prekinula san o novoj karijeri: ‘Namještanje ispita za brata prelilo je kap...‘

Reporteri Nedjeljnog istražuju što je bivša ministrica Gabrijela Žalac radila u godina dana otkako je morala podnijeti ostavku
Gabrijela Žalac
 Goran Mehkek/Cropix

Nemojte se ljutiti, ne bih ništa komentirala - kazala nam je jučer kratko bivša ministrica Gabrijela Žalac, koju smo htjeli pitati o zadnjoj aferi u kojoj se spominje i njeno ime. Riječ je o trećem proširenju istrage protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, kojom je sada, kako su mediji objavili, obuhvaćena i Žalac jer je, navodno, kontaktirala Rimac kako bi njenom bratu “sredila” polaganje državnog ispita.

Gabrijela Žalac do prije nešto više od godinu dana u HDZ-u je slovila kao perspektivan kadar. Iako nije imala veliku potporu u stranci, niti je bila posebno angažirana u stranačkim aktivnostima, nakon izbora 2016. bila je osobni izbor premijera Andreja Plenkovića za ministricu regionalnog razvoja i fondova EU. Plenković i Žalac uspješno su surađivali dok je on bio zastupnik u Europskom parlamentu, a ona radila u regionalnoj agenciji za fondove EU. Za mladu i ambicioznu HDZ-ovku, Slavonku, koja je stručna u svom poslu, Plenković je smatrao da bi jednog dana mogla dogurati i do Bruxellesa. I brojni HDZ-ovci su do prije godinu dana bili uvjereni da bi tamo mogla dobiti visoku funkciju.

No, čini se da je politička karijera Gabrijele Žalac nakon ove zadnje afere definitivno gotova.

Računala na imenovanje

Pad bivše HDZ-ove ministrice počeo je početkom prošle godine, kada su joj se zaredale afere - najprije je u ožujku bez važeće vozačke dozvole izazvala prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena desetogodišnja djevojčica, da bi Jutarnji list ubrzo zatim otkrio i aferu “Mercedes”.

Naime, u dvorištu obiteljske kuće Gabrijele Žalac u Vinkovcima dulje je vrijeme bio parkiran luksuzni Mercedes E klase, vrijedan oko 50 tisuća eura, koji nije bio prijavljen u ministričinoj imovinskoj kartici. Susjedi su novinarima tada otkrili da Mercedes vozi njen suprug. Ministrica se u početku opravdavala riječima da je riječ o automobilu njenih roditelja, a kasnije se ispostavilo da je automobil u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja. U cijelu priču uključio se i USKOK, ministrica se u međuvremenu nervozno i nevješto pokušala opravdavati pred novinarima, i dok se prašina oko tih afera nije ni slegnula, portal Telegram je otkrio još jednu - da je Gabrijela Žalac posao vrijedan 13 milijuna kuna dodijelila tvrtki s jednim zaposlenim.

Ubrzo nakon toga prelomio je i Andrej Plenković, koji je istoga dana objavio smjene Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića i Nade Murganić. Prethodno su iz Vlade, koju su prošlog ljeta potresli brojni skandali, izbačeni i Lovro Kuščević, Milan Kujundžić te Goran Marić.

Gabrijela Žalac, kako su tada govorili HDZ-ovci, nije dobro podnijela smjenu. Navodno nije htjela podnijeti ostavku koju je od nje tražio Plenković, nego mu je na njegov zahtjev uzvratila riječima: “Ako želiš da odem iz Vlade, sam me smijeni!”. Strasti su se ubrzo primirile, a Žalac je odlučila iskoristiti povlasticu šest plus šest, pa je tako prvih pola godine nakon smjene primala punu plaću, a preostalih šest mjeseci polovicu plaće. Ta povlastica istekla joj je prije nekih mjesec dana.

Bivša ministrica, kako doznajemo, u međuvremenu nije našla novi posao. U HDZ-ovim krugovima proteklih se mjeseci pričalo kako bi trebala dobiti poziciju u nekoj od državnih agencija. Nije se preciziralo točnu koju, ali nitko od HDZ-ovaca nije sumnjao u to da će se stranka za nju pobrinuti.

- Trebala je, koliko sam čuo, dobiti mjesto u nekoj od agencija, ništa značajno, niti visoko, možda mjesto voditeljice nekog ureda, ali mislim da nakon ove afere od toga sada neće biti ništa - kazao nam je jedan od sugovornika iz stranke. Dodaje da je jako dugo nije vidio.

- Mislim da je uglavnom u Vinkovcima. U proteklih godinu dana nije se bavila nikakvim poslom, očito je čekala odluku iz stranke - kaže naš sugovornik.

Ime Gabrijele Žalac posljednjih se mjeseci gotovo i ne spominje bilo u privatnoj, bilo u službenoj komunikaciji unutar službi Vukovarsko-srijemske županije, odnosno njenih institucija. Naime, iz razgovora s nekolicinom zaposlenika županije, ali i njenih nekadašnjih suradnika iz vremena kada je bila pročelnica u Županijskoj upravi, odnosno direktorica županijske Razvojne agencije, doznajemo da se ime bivše ministrice niti jednom nije dovodilo u vezu s njenim eventualnim povratkom na neku od funkcija u županijskom sustavu nakon što je morala otići iz Vlade RH.

image
Gabrijela Žalac do prije nešto više od godinu dana u HDZ-u je slovila za perspektivan kadar. Bila je osobni izbor premijera Plenkovića za ministricu regionalnog razvoja i fondova EU. Za mladu i ambicioznu HDZ-ovku, Slavonku, koja je stručna u poslu, brojni HDZ-ovci su do prije godinu dana bili uvjereni da bi tamo mogla dobiti visoku funkciju
Nikola Vilic/Cropix

- Neposredno nakon što je otišla s funkcije ministrice počelo se govoriti o tome kako će joj premijer Plenković, čiji je ona, konačno, bila osobni izbor za ministricu regionalnog razvoja i fondova EU, osigurati neku sinekuru u Bruxellesu, ali danas je svima očito da do takvog raspleta nije došlo. Onda se jedno vrijeme pričalo da ju nakon zadnjih parlamentarnih izbora čeka mjesto u nekoj od državnih agencija i da je zbog toga ona i odustala od potencijalne kandidature na izborima. Čak sam sklon i vjerovati u takav rasplet i siguran sam da bi se to dogodilo da nije na površinu sada isplivala ova afera s njezinim bratom - rekao nam je jedan od naših sugovornika, dok nam je drugi kazao da je “očito i Žalac na to računala kao na gotovu stvar jer nije iskoristila mogućnost da se vrati u Razvojnu agenciju”.

- Ona je prema slovu zakona imala pravo po isteku 6+6 mjeseci na državnoj plaći, koje je koristila nakon odlaska s ministarske funkcije, aktivirati svoj povratak u Razvojnu agenciju, ali nije to učinila. Moja je pretpostavka da je računala na sigurno radno mjesto u nekoj državnoj agenciji, a poznavajući je imam dojam i da bi joj povratak u Razvojnu agenciju bio ispod časti, pa da o tome vjerojatno nije ni razmišljala. Što će sada biti s njom teško je reći, ali mišljenja sam da nakon najnovije afere za nju nema mjesta ni u županijskom sustavu - kazao je naš drugi sugovornik.

Susjedi koje smo, pak, kontaktirali u želji da doznamo kako bivša ministrica inače provodi dane nisu bili razgovorljivi. Doznali smo tek da se ovih dana vratila s godišnjeg odmora.

U proteklih je godinu dana, kako govore HDZ-ovci, živjela prilično povučeno. Nakon smjene prošle godine u srpnju, nekoliko se puta pojavila na sjednicama Predsjedništva stranke, a navodno ju se rijetko moglo vidjeti i na stranačkim događajima. Svojedobno se, tijekom predsjedničkih izbora, pojavila na predstavljanju programa Kolinde Grabar-Kitarović, a sudjelovala je i u HDZ-ovoj kampanji za parlamentarne izbore. Tada je novinarima rekla da pomaže u kampanji, da je stalno s kolegama kandidatima na terenu.

- To je i moja obaveza - izjavila je tada Žalac i dodala da nije razočarana što ju Plenković nije stavio na listu za izbore.

Sabor joj nije bio ambicija

- Ne, nisam ništa zamjerila, to je naš dogovor. Nisam razočarana. Ja sam bila kandidatkinja 2016. godine za Sabor pa nisam na listi, tako je i 2020. Mislim da nekako Sabor nije moja ambicija. Vidjet ćemo što i kako će se događati u sljedećih nekoliko mjeseci. Nemam ambiciju biti u Vladi, imam neke druge ambicije, ali neka vrijeme odradi svoje - rekla je prije dva mjeseca Žalac za N1.

Da je politička karijera Gabrijele Žalac sada definitivno gotova slažu se i dva sugovornika iz vrha HDZ-a.

- Plenković je imao velike simpatije prema njoj. Onda je napravila prvu grešku s izazivanjem nesreće vozeći bez valjane dozvole. Tada je mislio OK, svakome se može dogoditi. Zatim je stigla afera s Mercedesom i njeno petljanje oko toga, nakon čega više nije mogla biti ministrica. No, čekajući ishod afere, premijer nije htio žuriti i planirao je neko manje vidljivo mjesto za nju, možda u nekoj agenciji. Međutim, ona je sada teško kompromitirana i kod Andreja to više ne prolazi - govori nam jedan sugovornik blizak premijeru te zaključuje da je njena karijera završena.

Žalac su se, kažu HDZ-ovci, dok je bila u uskom krugu premijera, svi dodvoravali, a kada je počela padati, svi su se počeli udaljavati od nje. Danas, kažu nam sugovornici, ne postoji više nitko bitan u HDZ-u tko bi se za nju založio.

- Ona je bila u toj grupaciji s Josipom Rimac i čim je ona pala, moglo se pretpostaviti da pada i Žalac. Ne može se reći da je bila loša ministrica. Mlada, ambiciozna, poletna, Plenković ju je dobro prihvatio. Ali čim su zbog nje postali ugroženi premijer i HDZ u cjelini, on se odmah od nje distancirao - ističe naš sugovornik.

Točka na I

Da je sa Žalac gotovo i da više nitko na nju u stranci ne računa, govori nam i jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Kaže da se ona već duže vrijeme nije nigdje javno pojavljivala, vjerojatno i sama svjesna što se može otkriti u istrazi oko Josipe Rimac. Bila je opterećena i sa slučajem Mercedes koji se nikada nije razriješio, što je bio dodatni razlog da se ne izlaže u stranci.

- Ovo je sada definitivno stavilo točku na i, nema teorije da se ona vrati u igru. Ali istina je da ju se prije ovoga planiralo smjestiti u neki ‘drugi, treći’ ešalon, u kojem bi tiho radila svoj posao i bila manje vidljiva. Dakle, za nju nije bilo mjesta na listi za Sabor, niti među državnim tajnicima, nego u nekoj agenciji gdje bi bila na mjestu savjetnice. No, nakon ovoga svega, teško da će se to ostvariti - objašnjava naš sugovornik.

Potvrđuje nam da je Žalac bila osobni Plenkovićev izbor na koji nisu utjecali HDZ-ovci iz Vukovarsko-srijemske županije budući da su surađivali dok je on bio u Europskom parlamentu. Bila je i u stranačkom odboru za regionalni razvoj i fondove EU za vrijeme Tomislava Karamarka, a zbog njenih referenci ju je Plenković, nakon što je preuzeo stranku, prigrlio i dao joj šansu.

- Nisam ju dugo vidio ni u stranci ni na nekim javnim događanjima. A Rimac ju je uvukla u taj svoj ‘ženski klub’ koji je stvorila. Mislim da je bila svjesna da se priča zahuktava i da joj je bolje da se ne eksponira javno. Jer ako policija, pa i vi novinari, svašta znate, koliko tek ona toga zna - kazao nam je za kraj sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:40