AFERA POHOTNI ŽUPNIK

ISTRAGA NEDJELJNOG JUTARNJEG U DERVENTI GDJE SU SVEĆENIKA UCJENJIVALI SNIMKAMA SEKSA

 
 Facebook / Vlado Kos / Cropix

“Župnik je na putu”, odgovorio nam je čovjek u civilnoj odjeći koji nam je otvorio vrata Župnog ureda župe sv. Jurja mučenika u Derventi, nakon što smo ga upitali možemo li razgovarati sa župnikom Ivom K. (42). S obzirom na to da nam je osoba koja je stajala pred nama, prema fotografijama koje smo vidjeli na internetu, dosta sličila na traženog župnika, upitali smo ga: “Pa zar niste vi taj župnik?”.

- Župnik je na putu - ponovio nam je čovjek mlađe srednje dobi, ne ostavivši nas u uvjerenju da nije riječ upravo o njemu.

No, shvativši da daljnja uvjeravanja neće proći, pokušali smo od našeg sugovornika (dopuštamo da je riječ o župnikovu bliskom rođaku, možda i bratu) doznati što misli o ucjenjivačko-seksualnom skandalu i aferi u kojoj se velečasni Ivo K. našao.

- Sve je to predano MUP-u i oni se time bave - kratko nam je odgovorio domaćin i poručio da više nema što reći, nakon čega nam nije preostalo ništa drugo doli pozdraviti se, a da nas nije ipak nije uspio uvjeriti kako on osobno nije baš župnik koji se našao u središtu velikog skandala. Slučaj je ovih dana dobio novo poglavlje uhićenjem triju osoba s područja Modriče i Doboja, gradova u Bosanskoj Posavini, u Republici Srpskoj, koji s Derventom čine geografski trokut, a međusobno ih dijeli po 50-ak kilometara.

Kratak sažetak policijske akcije provedene u kolovozu ove godine kaže da su Saška Kovačević (21) iz Modriče, njezin navodni dečko Aleksandar Vasiljević (27) iz Doboja i njezin, navodno, bivši dečko Milo Joksimović iz Modriče uhićeni zbog sumnje “da su od župnika ucjenom utjerali 250.000 KM (oko milijun kuna), prijeteći mu da će, ako ne bude plaćao, objaviti tajno snimljene videozapise njegova dva seksualna odnosa s jednom djevojkom”.

- Jel malo mršaviji, onako s izraženijim ušima? - s protupitanjem na naše pitanje je li moguće da smo netom ranije na vratima župnog ureda razgovarali s Ivom K. ili nekim drugim, odgovorio nam je prodavač u trgovini smještenoj nedaleko od župnog ureda i same crkve koja se smjestila u strogom centru Dervente.

Odgovorili smo našem sugovorniku da je upravo takav kako nam ga je on opisao.

- Ma, to je Ivo sigurno. A, slušaj, nije ni njemu lako. Sad bi svi htjeli čuti od njega, iz prve ruke, što se to sve i kako događalo, a čovjek možda i ne smije ništa pričati jer je istraga u toku. Treba ga razumjeti - kaže nam naš sugovornik, inače Bošnjak po nacionalnosti, a onda dodaje:

Dogodilo se, kao da je prvi

- Budimo iskreni. Tko bi odolio dobroj trebi? Druga je stvar što je to u Katoličkoj crkvi zabranjeno, ali nije on ni prvi ni zadnji. Koliki ih imaju obitelji, žene, djecu. Šta sad? Dogodilo se, eto. Meni su sporniji ovi što su ga ucjenjivali - rekao nam je ovaj čovjek, dok njegov sumještanin Šefik Šahinović, jedan od rijetkih koji se htio predstaviti i fotografirati, ima drugačije mišljenje.

- Prvo želim reći da je to dobar čovjek. Uvijek vedar, nasmijan, stane, popriča s ljudima, ovd’e kod crkve poslije mise ostane s vjernicima i s te strane sve pozitivno. Drugo, ovo što se piše i priča, ja iskreno u to ne vjerujem, ali ako je istina, onda za mene nema dileme. Crkva ga mora skinit i on više ne može bit to što jest. Zakon je zakon - rezolutan je Šahinović.

Derventa je grad s oko 27.000 stanovnika u kojem većinu stanovništva, više od 80 posto, čine Srbi, potom slijede Hrvati, kojih prema popisu iz 2013. ima oko 2500, no većina ih zapravo ne živi u ovome gradiću, tako da je i župnikova pastva skromna. Crkva je, inače, smještena u samome centru grada, a ono što je posebno zanimljivo jest to da su se u najbližem susjedstvu, u promjeru od oko 150 metara, smjestile i Pravoslavna crkva i džamija. Katolička je crkva u krvavom BiH ratu bila sravnjena do temelja, no na njenom je mjestu novcem donatora sagrađena potpuno nova. Godine 2011. svečano ju je posvetio kardinal i nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić. Do sugovornika Hrvata, ipak, bilo je nemoguće doći. Ostali s kojima smo na ulici razgovarali uglavnom hvale župnika, iako ga znaju tek godinu dana. Na službu u Derventu, naime, došao je u kolovozu prošle godine, nakon što je prethodne četiri godine bio župnik župe Sv. Marka u Gradačcu.

- Nije ovdje dugo, ali vrlo je prijatan i dobar čovjek. Za ovo što mu se dogodilo ne zamjeram ništa ako je doista imao intimni odnos s tom djevojkom, ali mu zamjeram što je pristao toliko dugo biti ucjenjivan. To si nije smio dopustiti. Ako si bio frajer, pa se upustio u to, onda si treb’o bit frajer i kad su te ucijenili, otići kod svojih nadređenih, priznat im sve, okajati grijehe, a onda neka oni odluče što će s njim. Trebao je snositi posljedice svoga čina, a ne plaćati - smatra konobar u jednom kafiću u Derventi.

Dolazio je u kafić

Župnik Ivo K. rođen je 1976. godine u Boku, a za svećenika je zaređen u sarajevskoj prvostolnici na Petrovo 2004. godine. U kolovozu 2004. imenovan je župnim vikarom u Prozoru gdje ostaje dvije godine, nakon čega preuzima župu Haljinići, a sljedeće godine u kolovozu imenovan je župnikom župe Rođenja BDM u Modriči, gdje su i korijeni nevolja u koje se uvalio. Kad je riječ o pastoralnom i crkvenom radu, nakon dolaska u novu župu nastavio je s radovima na dovršenju župne crkve. Nabavio je novo zvono koje je na Malu Gospu, 8. rujna 2008., blagoslovio vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić, a u kolovozu 2012. godine preuzeo je župu Sv. Marka u Gradačcu. No, njegove muke počele su u Modriči. Tamo je, naime, prema pisanju dnevnika Novosti, a temeljem njihovih spoznaja iz istrage pod kodnim nazivom “Steroid” koja je rezultirala ranije spomenutim uhićenjima, župnik upoznao tada maloljetnu Sašku, inače djevojku koja je 2013. godine bila pojedinačna svjetska juniorska prvakinja u karateu te proglašena i sportašicom godine u Modriči. Župnik i mlada karatašica su se sprijateljili i on joj je, a što je prema pisanju Novosti on rekao istražiteljima, posudio 7000 KM, dok mu je ona navodno već tada predlagala da stupe u ljubavnu vezu, a što je on, kako je rekao, odbio. No, njihova druženja nisu prestala, iako se župnik, rekao je istražiteljima, pokušavao izvući iz tog društva, ali nije u tome uspijevao, pa se sve nastavilo i nakon što je on otišao iz Modriče u Gradačac.

- Iako je bio na službi u Gradačcu, često smo ga viđali u Modriči. Dolazio je ovdje i sastajao se s ljudima u kafićima u pješačkoj zoni, nedaleko od crkve, pa je tako dolazio i u naš kafić. Nemam vam ja baš lijepo mišljenje o njemu, nikada mi se nije sviđao - rekao je konobar u jednom modričkom kafiću, gdje je župnik, kaže, često zalazio.

Objava informacije o seksualno-ucjenjivačkom skandalu odjeknula je ovim gradićem koji ne pamti sličnu aferu. Župnika ljudi mahom poznaju iz viđenja, a ostale, one koji su uhićeni, svi znaju, ali ne žele previše govoriti o njima.

- Znam da ovaj Milo ima tu u centru frizerski salon, a ovo drugo dvoje znamo iz grada. Saška je tu domaća, a ovaj njezin je došao odnekud, navodno iz Banja Luke i bavi se bodybuildingom. No, to su sada teške optužbe, pa se ne bismo petljali previše. Tko zna i što je tu istina, a što laž - rekla nam je jedna djevojka u Modriči. Nešto više htjeli smo doznati i od sadašnjeg župnika župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči, inače također u ratu sravnjene sa zemljom, a nakon toga potpuno novosagrađene.

Čaša po čaša - belaj

- Nisam ja taj kojega tražite. Vi trebate Ivu - odmah je, nakon što smo mu se predstavili, zauzeo svojevrstan obrambeni stav svećenik Anto Perić, koji je 2012. preuzeo župu od Ive K. Nije htio ni komentirati situaciju u kojoj se našao njegov mlađi kolega.

- Što ja znam!? Meni je zapravo njega žao, ali najbolje je da vi njega pitate sve o tome - kratko je s prozora župnog ureda poručio župnik Perić.

Pokušali smo nešto više doznati i u frizerskom salonu uhićenog Mila Joksimovića, no i oni su zbog istrage ostali zakopčani. Ipak, jedna osoba bliska obitelji rekla nam je da je Milo “kolateralna žrtva.” On, doduše, i jest naknadno uhićen. Saška i Aleksandar su, naime, pali 16. kolovoza u koordiniranoj akciji inspektora Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a i PU Doboj, nakon što im je svećenik u dogovoru s policijom predao označenih 15.000 KM, dok je Milo uhićen 28. kolovoza. Akcija je uslijedila nedugo nakon što je župnik odlučio policiji i Crkvi ispričati sve što mu se, navodno, dogodilo. Na seks sa Saškom pristao je, kako je Novostima njegove riječi prenio izvor blizak istrazi, nakon njezina silnog navaljivanja i izjavljivanja ljubavi. Rekao je da se opirao njezinim čarima, ali joj, čini se, nije mogao reći: “Ne!”. Tako su se jedne večeri, svjedočio je, sastali u župnoj kući u kojoj je tada stanovao, a pretpostavlja se da je to bilo u Gradačcu. Čašica po čašica, piće po piće, stvari su počele izmicati kontroli i njih su dvoje završili u spavaćoj sobi.

“Lisicama ga je vezala za stolicu, a preko glave mu stavila fantomku pod izgovorom da se stidi da je vidi golu”, navodi se u prijedlogu za pritvor osumnjičenima.

No, Ivo K. je, rekao je, osjetio još neke korake u sobi, a njegovo pitanje je li s njima još netko ostalo je bez odgovora. Nakon što ga je odvezala, prešli su na krevet i dogodilo se što se dogodilo, a župnik je mjesec dana kasnije saznao da je u intimnom odnosu bio s nekom drugom djevojkom, a ne sa Saškom. Tada je shvatio da je navučen i nasamaren jer je, ispričao je policiji, Saška od njega tražila 30.000 KM da ne objavi videozapis njegova seksa s tom djevojkom. Odbio joj je platiti, jer je znao da se na snimci ne vidi njegovo lice. No, tri mjeseca poslije sreo je Sašku u Gradačcu, a ona mu je za susjednim stolom pokazala djevojku s kojom je on, navodno, u župnom uredu prekršio celibat.

Cura će bundu, a ja ću Audi

Nevjerojatno je, pak, da je župnik, unatoč svim prethodnim iskustvima, a kako je navodno rekao u istrazi, tada s tom djevojkom razmijenio telefonske brojeve, da bi ona došla k njemu tri dana poslije!? Na piće. U istrazi je navedeno da su pili misno vino, ali da se on nakon jedne čaše osjećao drogirano. Optužio je djevojku kako je to iskoristila da bi s njim imala spolni odnos, a onda ga sljedeće jutro nazvala i tražila 100.000 KM kako ne bi objavila snimak njihova seksa. Nejasno je, međutim, tko je ta druga djevojka, koju ili u istrazi nitko nije imenovao ili istražiteljima njena uloga nije suspektna. Župnik je tako, pod pritiskom, počeo plaćati svojim ucjenjivačima kojima je u više navrata isplatio 156.000 KM. Do novca je dolazio posuđivanjem od prijatelja, a čak je podigao i premiju životnog osiguranja. Navodno ga je Saška u rujnu prošle godine molila za oproštaj, govoreći kako će mu vratiti novac i kazujući mu da će se udati za njega. Nakon toga, na njegovu adresu navodno su počele stizati ženske bunde, telefoni, haljine, koje je on morao plaćati da ga ova ne bi prijavila, a u cijelu priču onda se, sumnjaju istražitelji, uključio i Vasiljević. Njemu je, navodno, svećenik isplatio 60.000 KM i 4000 eura, a morao mu je dati i Audi A4. Sve je to, naravno, župnikova verzija priča temeljem koje je pokrenuta istraga. Inače, od osoba koje su s njime svojevremeno bile u kontaktu doznali smo kako se znao požaliti da ima nekih problema s ucjenama i da ne zna što da radi. Osnovni sud u Doboju uhićenima je prvo odredio jednomjesečni pritvor, a potom ga je produljio za još dva mjeseca, jer je istraga još u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:36