TRAŽE SE ODGOVORI

ISTRAGA O NERAZJAŠNJENOJ SMRTI 18-GODIŠNJAKA Spalio je pet maslina. Imao je mentalna oštećenja. Sud je inzistirao da ide u zatvor...

 
Kristian Vukasović (u krugu) i splitski zatvor Bilice
 CROPIX

Tijekom istražnog zatvora na splitskim Bilicama Kristian Vukasović (18) se noćima tresao na svom krevetu u ćeliji u grčevitom strahu zbog okruženja u kojem se nalazio.

Imao je dijagnosticiran teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja zbog čega nije mogao podnijeti priče o ubojstvima i nasilju te činjenicu da mu se stalno produljivao boravak u toj ustanovi. Triput je zbog suicidalnih misli odveden u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu tijekom travnja, svibnja i lipnja.

Unatoč teškom psihičkom stanju, svaki put je vraćen na Bilice odakle je izašao na nosilima u komi početkom kolovoza kada je prevezen u KBC Split gdje je preminuo prošlu subotu.

Kristian Vukasović u zatvoru je završio jer je u četiri požara zapalio ukupno pet maslina, nekoliko stabala starijeg bora te samoniklu travu i nisko raslinje površine dva hektara na području Sumpetra. Prvi put je u bolnicu u Zagrebu odveden deset dana nakon zatvaranja na Bilicama jer je za doručkom kazao kako razmišlja da se ubije.

U stalnoj panici

- Njemu vam je bilo psihički grozno teško u ćeliji u Splitu, bio je sa šest drugih zatvorenika od kojih je jedan “šef”, kako je i uobičajeno u zatvoru. On određuje što će se gledati na televiziji i gdje će tko sjediti i ležati. Kristian je bio od svega u stalnoj panici, a pogotovo jer se stalno pričalo o nasilnim kaznenim djelima. Bojao se tih priča i to mu je budilo nemir zbog kojeg nije mogao spavati. Zato mu je dolazilo da sebi naudi što je i priznao pa su ga odveli u zatvorsku bolnicu. Ispričao je da su ga u Zagrebu vezivali za krevet kako ne bi sebi što napravio, ali mu je tamo bilo dobro jer je lakše nego u Splitu dolazio do psihijatra. Od razgovora s njim mu je uvijek bilo lakše - doznajemo od dobro upućene osobe koja zbog svoje sigurnosti ne želi izlaziti u javnost s identitetom.

Iz zatvorske bolnice otpušten je nakon dva tjedna kada su zaključili da mu se poboljšalo psihičko stanje. Vraćen je na Bilice u ćeliju odakle ga u roku od nekoliko dana opet šalju u zatvorsku bolnicu smatrajući da je prerano otpušten iz nje. Tijekom boravka u Zagrebu izrezao se po podlakticama te mu je ozljede pregledao kirurg.

Zbog tog incidenta ponovno je vezan za krevet, remenjem na rukama i nogama. Dijagnosticiraju mu suicidalne porive i procjenjuju kako je okidač aktualni sudski postupak i boravak u zatvoru. Do polovice svibnja boravi u zatvorskoj bolnici te ponovno ide u Split.

Poremećaj piromanije

U međuvremenu je Kristian osuđen na osam mjeseci zatvora na Općinskom sudu u Splitu nakon nagodbe s Državnim odvjetništvom. Tužiteljstvo ustrajava da mu se produlji istražni zatvor i sudac kojemu je raspoređen predmet to prihvaća. Utvrđeno je da boluje od poremećaja piromanije. Kako ga je grizla savjest jer nije želio da netko drugi zbog toga bude okrivljen, sam se prijavio policiji.

Kao dijete se sa 12 godina već psihijatrijski liječio zbog piromanije, a sudski vještak je procijenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno ubrojiv. - Točno je da je sklopio nagodbu te mu je tada produljen istražni zatvor. Ukinut mu je po mojoj žalbi - kazao nam je odvjetnik Dino Radić koji ga je zastupao.

Činjenica je da se Kristijan sa 12 godina liječio u Poliklinici za djecu i mladež u Zagrebu kada mu je utvrđeno da ima teškoće zbog ADHD-a uz nepoželjna socijalna ponašanja i disharmoničan intelektualni razvoj. Uz sve ostalo boluje i od bronhijalne astme. Prilikom vještačenja vijeće HZZO-a je prošle godine utvrdilo kako Kristian ima tjelesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stupnja.

Dijagnosticiran mu je i poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom. Određeno je da mora imati prijeko potrebnu privremenu pomoć u punom opsegu što znači kontinuiranu pomoć u svakodnevnom životu jer inače ne može funkcionirati.

Invaliditet 3. stupnja

S obzirom na njegovu dob, dijagnozu djeteta s teškoćama u razvoju, piromaniju, teškoće u kontrolama poriva, dijagnosticiranim težim invaliditetom uz prijeku potrebu za pomoć i njegu u punom opsegu, nejasna je ustrajnost kojom je iz zatvorske bolnice vraćan u zatvorsku ćeliju. Nejasna je i ustrajnost suda koji je potvrđivao odluke o pritvoru te Državnog odvjetništva na smještaj u zatvorsku ustanovu umjesto u zavod ili dom za maloljetnike na što ima zakonsko pravo jer je mlađi punoljetnik.

Odlučeno je da je boravak od osam mjeseci u zatvoru s kriminalcima najbolja opcija za mladića s poteškoćama u razvoju i dijagnosticiranim mentalnim i tjelesnim oštećenjima. Uzeo se u obzir nalaz psihijatra koji je kazao kako će ponoviti kazneno djelo zbog poremećaja piromanije, ali ne i ostatak medicinske dokumentacije.

Kristianu Vukasoviću je istražni zatvor ukinut početkom kolovoza kada je iz zatvora na Bilicama hitno prevezen u splitsku bolnicu, nepokretan i nekontaktibilan. Pomoć su zvali cimeri iz njegove ćelije. Otac mu je u bolnici u Splitu primijetio modrice na donjem dijelu trbuha i prepona. Međutim prilikom prijema u KBC Split liječnik nije uočio znakove kaznenog djela. Modrice su navodno nastale ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:28