ČEKA SE NALAZ

ISTRAGA O SMRTI DOLORES LAMBAŠE Stojan Matavulj je u krvi imao 0,6 promila alkohola?

 Danijel Soldo / CROPIX

Vrlo je važan podatak o koncentraciji alkohola u krvi Stojana Matavulja u trenutku nesreće, i meni kao odvjetniku, a ponajprije nadležnom sudu. Naime, sudski vještaci navode 0,8 promila kao granicu nesposobnosti za sigurnu vožnju. Tada se vrijeme reakcije vozača udvostručuje, a za sud upravo taj stupanj alkoholiziranosti povod je da se krivcu za nesreću stavlja na teret neizravna namjera, što je viši stupanj krivnje od nehaja - objašnjava Krešimir Škarica, odvjetnik obitelji pokojne glumice Dolores Lambaše u kaznenom postupku kao i u građanskom za naknadu štete, koji također slijedi.

Novac nije motiv

Dodaje da kod koncentracija većih od 0,8 promila osoba koja sjeda za upravljač zapravo pristaje na posljedice koje bi mogle nastupiti zbog njegove alkoholiziranosti. Rezultate alkotesta krvi Stojana Matavulja Škarica danas još nije dobio, a i da ih i zna, ne bi ih smio komentirati. Navodnih 0,66 promila u krvi Stojana Matavulja, o čemu se javno spekulira, prema odvjetniku Škarici neslužbena je aproksimacija, a mjerodavan će biti nalaz vještačenja MUP-ovih forenzičara.

- Mogu samo načelno reći da smo zatražili od nadležnih institucija rezultat alkotesta sudionika nesreće, obdukcijski nalaz poginule, policijsku skicu mjesta nesreće i fotoelaborat. Od Državnog hidrometeorološkog zavoda dobit ćemo i podatke o vremenskim uvjetima koji su vladali na mjestu nesreće - kaže Škarica.

Odvjetnik naglašava da otac i majka pokojne Dolores Lambaše nisu motivirani novcem, već da im je u prvom redu stalo da doznaju što se točno dogodilo kritičnog jutra na autocesti kod Velike Kopanice. Iz kruga prijatelja oca Đine Lambaše doznajemo da on i ne smatra da bi novac nadomjestio gubitak kćeri s kojom je bio izuzetno blizak. Iako već 20 godina nije u braku s majkom pokojne Dolores, njih su dvoje angažirali istog odvjetnika, starog znanca, Šibenčanina Krešimira Škaricu čiji je ured u Zagrebu.

Umor učinio svoje

Također doznajemo da je više puta rekao da Stojanu Matavulju ne zamjera ništa.

- Đino zna da Matavulj nije namjerno izazvao nesreću i da se tragedija može dogoditi svakome. Ovdje je, smatramo, umor učinio svoje, ali to neka sad istražuju oni koje za to plaćamo - kaže prijatelj pokojne Dolores i njezina oca.

Provode se još neki izvidi i dokazne radnje

Toksikološku analizu još čekamo, a paralelno se rade i drugi izvidi i dokazne radnje te ćemo, kada sve prikupimo, odlučiti hoće li se kaznena prijava protiv vozača podnijeti ili ne. Dok to ne odlučimo, po ovom predmetu ne možemo iznositi nikakve pojedinosti - objasnio nam je Predrag Prevolšek, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Slavonskom Brodu. ( N. Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:38