RASPISANA TJERALICA

ISTRAGA PROTIV VINKA SINDIČIĆA Perković ga prijavio zbog lažnog iskaza Nijemcima

Sindičić je naveo da su u organizaciju ubojstva Đurekovića bili uključeni Perković, Mustač i Prates
 CROPIX

RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je rješenje, koje je još nepravomoćno, o provođenju istrage protiv Vinka Sindičića zbog sumnje da je dao lažni iskaz i lažno prijavio kažnjivo djelo.

Na pitanje novinara Hine vodi li se istraga protiv Sindičića u vezi s kaznenom prijavom zbog davanja lažnog iskaza, Odvjetništvo je, ne navodeći Sindičićevo ime, odgovorilo je da je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 70-godišnjega hrvatskog državljanina. Rješenje je doneseno 20. prosinca zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo davanja lažnog iskaza te zbog lažnog prijavljivanja kažnjivog djela, navodi Općinsko državno odvjetništvo i dodaje kako rješenje o provođenju istrage još nije pravomoćno.

U odgovoru, koji je potpisala glasnogovornica Barbara Volf-Volčanšek, navodi se kako je na snazi tjeralica primorsko-goranske Policijske uprave za tim okrivljenikom raspisana po nalogu tog državnog odvjetništva.

Kaznenu prijavu protiv Sindičića podnijeli su Josip Perković i Zdravko Mustač zbog iskaza koji je Sindičić dao njemačkim istražnim tijelima o ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. Naime, Sindičić je naveo da su u organizaciju toga ubojstva bili uključeni nekadašnji čelnici jugoslavenske obavještajne službe Perković i Mustač, te Krunoslav Prates.

Nakon toga u Njemačkoj je ponovno bio pokrenut sudski postupak protiv Pratesa, oslobođenog optužbi na prvom suđenju, i on je proglašen krivim za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu i osuđen na doživotni zatvor.

Njemačka u vezi s tim slučajem traži Perkovića, a Europski uhidbeni nalog (EUN) mogao bi mu biti uručen već na Novu godinu, kada na snagu stupaju zakonske izmjene po kojima će se EUN primjenjivati i na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. Mediji nagađaju da je među osobama koje se traže europskim uhidbenim nalozima i Mustač.

Sindičić je poslije povukao izjavu koju je dao njemačkim tijelima, a Perković i Mustač su preko svojeg odvjetnika podnijeli kaznenu prijavu za lažni iskaz.

Primorsko-goranska policija Sindičića traži i zbog neodazivanja na ročišta na Općinski sud u Rijeci, gdje mu se, u postupku koji je vraćen na početak na temelju njegove žalbe, sudi po optužbi da je neovlašteno ušao u tuđi stan.

Vinko Sindičić također je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobođen optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:10