NEMA OSTATAKA

Istraga u MORH-u: Kabina nije ispala iz MIG-a, nego se rasprsnula u letu!

ZAGREB - Prve istražne radnje ukazuju da je do izlijetanja kabine sa aviona MIG -21, koji se dogodio tijekom leta u utorak kod Zračne baze Pleso, došlo zbog tehničkog kvara.

Bizaran incident na Plesu: MIG-u ispala kabina na 800 metara visine!

Kako saznajemo, iskaz pilota i ostalih svjedoka ukazuje da se kabina aviona, evidencijskog broja 165, rasprsnula u zraku. Do sada se sumnjalo da je za izlijetanje kabine kriv ljudski faktor. Odnosno, tehničari iz Zrakoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici koji nakon obavljenog redovnog servisa na avionu nisu zabrtvili poklopac druge kabine.

Mogućnost da se kabina rasprsnula u zraku potvrđuje i informacija da pripadnici policije na području Turopolja, iznad kojeg je kabina izletjela, istu nisu pronašli. Istragu obavlja Povjerenstvo Ministarstva obrane kojem je na čelu glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Goran Strmečki.

Kotromanović: Odluku o avionima HRZ-a potrebno je donijeti u sljedećih 45 dana

Prema našim informacijama istraga bi trebala biti završena u roku dva tjedna. Avion MIG-21, popularna Kockica, posljednji je put remontiran u travnju 2003. godine a proizveden je 1974. godine. Riječ je o avionu koji je napravio oko 2600 sati naleta, najviše u Ratnom zrakoplovstvu. Resursi mu ističu sljedeće godine i predviđen je za otpis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:10