SLIJEDE KAZNE?

ISTRAGA U TIJEKU: GOTOVO SVA VAŠA PAPIROLOGIJA ZAMALO JE NESTALA! Ministar skrušeno priznao: 'Da, dogodio nam se krah sustava'

 HANZA MEDIA

Ako ste prije nekoliko dana htjeli ažurirati svoje podatke u registru birača, to vam je bilo privremeno onemogućeno. Ni hrvatske političke stranke, što je puno manja šteta, nisu baš mogle lako službeno dokazati svoje postojanje, ni doprijeti do svojih izvoda u državnome registru, piše Slobodna Dalmacija.

Privremeno iščeznuće dogodilo se potkraj prošlog tjedna u registru udruga Republike Hrvatske, jednako kao i registru stranih udruga u Republici Hrvatskoj. Razlog je banalan, ali i prilično razoran po potencijalnim posljedicama: bez ikakve najave, krahirao je računalni sustav Ministarstva uprave.

– Istina je, dogodio nam se krah sustava – potvrdio nam je kuloarsku informaciju osobno ministar Ivan Kovačić.

Težih i dugoročnijih posljedica od ovoga incidenta ipak nema i izbori će se sigurno moći održati. I registar birača i registar političkih stranaka uspješno su i lako rekonstruirani iz sigurnosnih kopija, pa su bili samo privremeno nedostupni, oko dva dana.

Malo kompliciranija situacija je s registrom udruga, i to ne stranih nego domovinskih: incident je otkrio da se "backupiranje" podataka iz registara nije baš provjeravalo ni odvijalo prema planu, pa je dio podataka u registru udruga izgubljen i morat će se ponovno unijeti ručno.

Riječ je, doduše, samo o kraćem razdoblju od listopada 2016. do danas: oni koji su u zadnja četiri mjeseca registrirali udruge ili unosili promjene u postojeću dokumentaciju vjerojatno će trebati iznova prošetati do najbližega ureda državne uprave.

– Istraga o uzrocima kraha još uvijek traje – povjerio nam se ministar Kovačić, ali, po svemu sudeći, kombinacija je i softverske greške i ljudskog faktora.

– Potvrde li se sumnje da je u postupanju odgovornih bilo ikakvih pogrešaka, bit će izrečene i adekvatne sankcije za propust u službi – obećava ministar.

Da država i njezina strategija čuvanja ključnih podataka i njihovih registara ipak iz svega iziđe pametnija, ministar će, na temelju ovoga nemilog iskustva, predložiti i neke adekvatne promjene u dosadašnjem načinu rada.

Povrh baze podataka u samome ministarstvu i njihovih kopija, dodatne sigurnosne kopije svih registara ubuduće će se povjeriti na čuvanje i Apisu, državnoj Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama.

Apis je verificiran upravo za izradu i pohranu digitalnih baza, pa će i registri birača, udruga i političkih stranaka na njihovim tvrdim diskovima dobiti dopunsku škrinju za čuvanje, za nedajbože, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:40