ZABORAVLJENI PREDMET

ISTRAGA VEĆ GODINAMA NE DAJE NIKAKVE REZULTATE Zataškava li se i zašto krađa 153 komada vatrenog oružja iz policijskog skladišta u Varaždinu?

 
Predstavljanje rezultata kriminalističkog istraživanja
 PU varaždinska

Još 2014. godine varaždinska je policija slučajno otkrila da je pokradena. Istraga o pljački u četiri se godine nije pomaknula s mjesta.

Prošli tjedan varaždinska policija zaplijenila je veću količinu oružja, među kojima su bile i eksplozivne naprave te mobiteli spremni da posluže kao detonatori. Uhićeno je sedmero muškaraca i 23-godišnja Varaždinka, za koje se sumnja da su planirali postaviti eksploziv svojim suparnicima iz krim miljea i aktivirati ga mobitelom.

Iz PU varaždinske pozvali su novinare da izvijeste o zapljeni. Dočekalo ih je nekoliko policijskih dužnosnika, na čelu s načelnicom kriminalističke policije Sandrom Karabegović, a na stolu je ležalo zaplijenjeno oružje.

Izloženo oružje

Bio je ovo deja vu prizora iz 2015. godine, samo s drugim akterima.

I tada je u konferencijskoj sobi PU varaždinske središnji dio zauzimao stol na kojem je ležala velika količina vatrenog oružja - 20 pištolja, 16 automatskih pištolja s prigušivačima, 9 automatskih pušaka, 30 ručnih bombi, 2,8 kilograma TNT eksploziva, laserski ciljnici - a o zapljeni je novinarima govorio tadašnji načelnik varaždinske policije, Darko Jurčec. Oružje je slučajno pronađeno u prtljažniku Renault Lagune, zbog čega su uhićena dvojica muškaraca. Nedugo potom šok: među zaplijenjenim je oružjem bilo i 11 komada oružja iz policijskog skladišta PU varaždinske. Tako je policija tek igrom slučaja saznala da je pokradena.

Slijedi još poraznije otkriće: nakon što su ustanovili da dio oružja pripada njima, u PU varaždinskoj su napravili inventuru i otkrili da je tijekom dvije godine, od 2013. do 2015., iz policijskog skladišta ukradeno 153 komada vatrenog oružja, a da navodno nitko to nije zamijetio!? Radi se o oružju koje su građani dobrovoljno predali u akciji “Zbogom oružje”.

Od tada pa do danas, iako su prošle četiri godine, još uvijek se ne zna tko je ukrao oružje iz policijskog skladišta u Varaždinu. Štoviše, slučaj se uopće rijetko i spominje, a na sporadična pitanja o istrazi policija šturo odgovara da je “istraga u tijeku”.

Varaždinska policija nije izvijestila javnost o krađi oružja iz svoga skladišta. Novinari su za nju saznali nakon što je saborski zastupnik, a u ono vrijeme i potpredsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije, na sjednici županijskog vijeća zatražio uvid u istragu oko ukradenog oružja.

Bila je to, kad je otkrivena, velika novinarska priča u lokalnim medijima. No, kako je prolazilo vrijeme, interes novinara je splasnuo, tek su tu i tamo, uz neki prigodni povod, novinarski entuzijasti slučaj izvlačili u javnost. Primjerice, kad se u Hrvatskom saboru donosio novi Zakon o oružju pa je Anđelko Stričak u sabornici spomenuo varaždinski slučaj i apelirao da se ozbiljno istraži.

Spora istraga

Oružje je, pretpostavlja se, prodano tada vrlo aktivnim terorističkim skupinama. Pronađeni komadi poput laserskih ciljnika i eksploziva podupirali su tu teoriju.

Nakon što su se novinari raspisali o slučaju, policija je pokrenula potragu, ali ne za kradljivcima nego za osobom koja je otkriće o ukradenom oružju prenijela Anđelku Stričaku. Istraga je uključivala i izlistavanje njegovih telefonskih poziva. Kad je saborski zastupnik prošlog ljeta napadnut i pretučen dok je trčao dravskim nasipom, spekuliralo se da napad ima veze s njegovim inzistiranjem na utvrđivanju krivca za krađu oružja. On sam incident nije želio spominjati.

Još od slučajnog uhićenja dvojca s oružjem u prtljažniku automobila, slučaj obiluje čudnim momentima.

- Kad smo tijekom rutinske kontrole uočili Renault Laguna za koji znamo da pripada kriminalnom miljeu, zaustavili ga i od vozača i suputnika zatražili dokumente i da otvore prtljažnik, njih su dvojica bili vrlo smireni - svjedočili su policajci nakon uhićenja dvojice muškaraca.

Oni su unajmljeni, ispričali su, da automobilom nalogodavca prevezu torbe u Sračinec. Dok je jedan od njih tvrdio da nije znao što je u torbama, drugi je rekao da mu je nepoznata osoba predložila šverc oružja.

Zašto nisu ispitani policijski šefovi?

Dvojac je uhićen, osuđen i danas već na slobodi, međutim na najvažnija pitanja nikad nije odgovoreno: tko je bio vlasnik Renaulta Lagune, zašto nije pozvan na sud, zašto nikad nisu ispitani tadašnji šefovi policije iz čijeg je skladišta oružje ukradeno?

Umjesto tadašnjeg vodstva PU varaždinske, na čelu s Darkom Jurčecom, na ispitivanje su pozvani policajci i skladištari.

“Zamislite o kako se sposobnim ljudima, vičnima kriminalu radi kad uspiju stotinjak komada vatrenog oružja neopaženo iznijeti iz skladišta, pronaći špeditera, prošvercati oružje preko granice, pronaći kupce, naplatiti im i s novcem se vratiti preko granice. Priznajem, jako sposobni skladištari”, ironizirao je Stričak u svom pismu županijskim vijećnicima Varaždinske županije, nakon što je od iste zatražio odgovore o tijeku istrage, a ona je pitanja proslijedila Ministarstvu unutarnjih poslova. U travnju 2015. godine odgovoreno mu je:

“Kriminalističko istraživanje je u tijeku pa nismo u mogućnosti davati dodatna pojašnjenja”.

Isti je odgovor policija, ovoga puta lokalna - zadužena da istražuje slučaj - dala i novinarima lani u svibnju, kad su se raspitivali o istrazi.

Čudnih je odluka i pitanja u ovom slučaju previše. Jedno od njih je i zašto lokalna policija istražuje sebe samu, umjesto da su za pronalazak krivca angažirane druge, nacionalne službe? Tada aktualni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sasvim je ignorirao slučaj i ostavio ga da zamre u lokalnim okvirima.

Oni koji se uopće još i bave krađom oružja iz varaždinskog policijskog skladišta, vjeruju da se radi o zataškavanju kad ni četiri godine nakon počinjenog zločina nema ni najmanjeg traga koji vodi do počinitelja.

U protekle se četiri godine izmijenilo jednako toliko ministara policije, a slučaj se nije pomaknuo s mjesta. Varaždinska je policija dobila novog šefa i rezultati za njegova mandata su dobri, što pokazuje i ova najnovija zapljena oružja i droge. Nedavno je zaplijenjena i tona marihuane, što je najveća ikad zaplijenjena količina.

No, svi ovi uspjesi ostaju u sjeni velike i u četiri godine nerazjašnjene krađe oružja iz policijskog skladišta u Varaždinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:03