NEOBIČNA SVJETLA

Istrane uzbunile neobične pojave na nebu, Istramet u čudu: Sateliti? Vojne vježbe? Neki su zvali i 112...

Svjetla su se vidjela iz Pule, Labina, iznad Bala, Savudrije, kod Suska, a mnogi su kazali da su ih vidjeli i prijašnjih večeri
 Darko Osterc/Facebook/Istramet

Čudna svjetla koja se zadnjih dana vide na nebu iznad Pule i Istre zaintrigirala su, ali i zabrinula brojne građane koji su svoja viđenja prijavili popularnoj stranici Istramet.

Na njihovu objavu o dojavama ubrzo su se počela nizati svjedočanstva o viđenjima. U samo sat vremena objavu je komentiralo više od 200 ljudi, a mnogi su podijelili svoja viđenja nepoznatih letećih objekata u obliku fotografija, ali i video snimki, prenosi Glas Istre.

Svjetla su se, sudeći po komentarima, vidjela iz Pule, Labina, iznad Bala, Savudrije, kod Suska, a mnogi su kazali da su ih vidjeli i prijašnjih večeri. Iako se na nekima jasno vidi da se radi o satelitima, neke su ipak drugačije.

- Neku noć tj. u ponedjeljak oko 23:30 iznad Labina lančano svjetlo cirka 10 do 15 rasvjetnih tijela prošlo prema Cresu - pisali su brojni svoja svjedočanstva na Facebooku Istrameta.

Najzanimljivija je možda jedna snimana iz barke, gdje se lijepo vidi kako nešto prolijeće na horizontu, ali i nekoliko njih na kojima se vide svjetla narančaste boje, a ne bijele i u nizu kako inače izgledaju sateliti na nebu. Stoga su se razvile teorije da su se sateliti radi oblaka vidjeli drugačije, da je riječ o vojnim avionima i vojnim vježbama.

- Pa ako već objavljujete takve stvari, slobodno navedite što to po vama je. Ovako mi se to čini kao objava u domeni 'zabava za mase', bez vrijednosti prenesene informacije - prigovorila je na Facebooku Istrameta jedna pratiteljica, no oni su joj kazali kako ni sami nisu sigurni.

- Pa kad ne znamo, neki su zvali 112, ne znaju ni oni - napisali su iz Istrameta.

Ipak kasnije su se pojavile informacije kako se radi o vojnim vježbama u talijanskom Avianu.

- Prilikom vježbanja stvaraju se jake mlazne potisne sile na avionu (F16) i zato imate ta svjetla - napisao je Elvis Malagić, a Marisa Gasparini kazala je kako ona živi u Avianu i kako može to potvrditi.

- Obavijestili su nas o tome sto vi kažete! Tu non stop odlaze pa se vraćaju i tako cijeli dan i noć! Rekli su nam da su i Slovenski i Hrvatski avioni u tim vježbama - objasnila je.

Kasnije su i iz Istrameta kazali da smatraju kako neke od snimki sigurno prikazuju satelite, ali se čini da su se na nebu odvijale i vojne vježbe. Na sredini Jadrana je, napominju, zona na kojoj se često održavaju vježbe NATO-a, a na flight radaru vidi se da su posljednjih dana ovdje aktivni vojni avioni, prenosi Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:35