TEŠKA MEHANIZACIJA

Istrani ogorčeni radovima iznad najpoznatijeg slapa: Kopaju vodovod kroz Napoleonov most

Pićanski načelnik navodi da je projekt planiran prije nego što je on postao načelnik, te da ima sve dozvole
Lokalni Vodovod gradi vodovod na zaštićenom području i polaže cijevi na Napoleonovom mostu iznad prirodnog fenomena, slapa Sopot.
 Dusko Marusic/Cropix

U srcu ljeta teška mehanizacija pikamira u blizini poznate istarske turističke i prirodne atrakcije, slapa Sopot nedaleko od Pićna u središnjoj Istri. Kopa se kanal za polaganje vodovodne cijevi a trasa vodovoda prolazi preko najpoznatijeg istarskog slapa i malog Napoleonova mosta!

Mnogi se pitaju kako će teška mehanizacija prijeći preko mosta koji je sagrađen početkom 19. stoljeća, a da se ne uruši. Most nije konzervatorski zaštićen, a sagrađen je kako bi povezao Pićan s tamošnjim selima. Pitanje je i zašto je trasa vodovoda morala proći iznad slapa.

Ekološka mreža

Ovo područje dio je Ekološke mreže Natura 2000 te pripada u Područja očuvanja značajna za vrste i staništa.

- Na slapu Sopot svakodnevno se kopa. Nejasno je zašto se ne ide preko privatnih parcela ili prema selu Jakomići. Jedna jama je nepovratno zatrpana, a druga, koja se nedavno otvorila na putu od sela Floričići prema slapu, prijavljena je Natura Histrici, odakle je rečeno da će prijavljivanje jame privremeno zaustaviti radove. Na terenu su iz Nature Histrice priznali da će prekopavanje stijena oko slapa nepovratno uništiti ovo izletište, ali da javno neće reći ništa. Iz Vodovoda se čuje da će zbog prekopavanja stijena morati betonirati prilaz jer se cijevi inače neće moći zakopati, pišu Zelenoj Istri mještani sela Floričići, koje se nalazi iznad slapa.

image
Dusko Marusic/Cropix

Pićanski načelnik Dean Močinić navodi da je projekt planiran prije nego što je on postao načelnik, te da ima sve dozvole. Bio je na terenu i sve se odvija planski, dodaje.

Nema problema

- Ne vidim problem u tome da voda prelazi preko mosta jer će se most sanirati. Razgovarali smo s investitorima, a to su labinski Vodovod i Hrvatske vode, i rekli su nam da su radili slične investicije preko sličnih mostova u Istri te da su oni nakon toga obnovljeni. I ovaj će most biti obnovljen - kaže nam načelnik Pićna.

Na pitanje kako će se sanirati prokopi preko živih stijena, odgovara da devastacije neće biti. Je li se mogla izabrati neka druga trasa, pitali smo direktora labinskog Vodovoda Alena Golju, a on nam je rekao da je tu trasu tražila baš Općina Pićan.

- Jedan od zahtjeva Općine bio je da se vodovodna cijev postavi u trup mosta koji je ona obvezna sanirati. Prilikom izvođenja radova morali smo voditi brigu o tome da se radovi izvode u terminima manjih oborina, zbog toga su započeli u ljetnim mjesecima. Iskopi će se sanirati usporedo s radovima kako bi se što manje narušio okoliš. Prema mojim saznanjima, Općina Pićan sanirat će most 2022. godine - kaže Golja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:33