ZAŠTITA POTROŠAČA

Istražili smo djeluje li registar ‘Ne zovi‘: Dosad 188 primjedbi za uznemiravanje, nijedan trgovac nije kažnjen

Upis u "Ne zovi" nije prepreka za strane pozivatelje jer inspekcija može kontrolirati samo tvrtke i osobe registrirane u Hrvatskoj,

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia/-/panthermedia/profimedia

Otkako je uspostavljen registar "Ne zovi", u koji se mogu upisati svi korisnici koji ne žele da ih trgovci uznemiravaju putem mobitela i telefona, Državni inspektorat zaprimio je 188 primjedbi potrošača koji su se žalili da ih trgovci uznemiravaju usprkos registru, no dosad, doznajemo, nije podnesen ni izdan niti jedan optužni prijedlog, tj. prekršajni nalog.

Kako su nam pojasnili iz Državnog inspektorata, u tih 188 slučajeva utvrđeno je 26 povreda Zakona o zaštiti potrošača, no trgovci u konačnici nisu kažnjeni jer je predviđena mogućnost da te nepravilnosti uklone tijekom nadzora inspekcije ili u određenom razdoblju nakon njezina dovršetka, zbog čega se prekršaji ocjenjuju neprocesuiranima.

Inspekciju smo pitali i obuhvaća li upis u registar i zabranu poziva trgovaca izvan Hrvatske, posebno nakon što smo u redakciju primili nekoliko primjedbi potrošača koje pozivaju osobe iz stranih zemalja i nude im mogućnost ulaganja u kriptovalute. Nažalost, upis u registar "Ne zovi" nije prepreka za strane pozivatelje jer inspekcija može kontrolirati samo tvrtke i osobe registrirane u Hrvatskoj, što je loša vijest za sve koji su posljednjih dana bili žrtve napornih "kripto-pozivatelja".

Čitatelji koji su se obratili Jutarnjem kažu da ih pozivatelji nagovaraju da ulažu putem tvrtke SoltechX, no već kratki pregled na Googleu ukazuje na iskustva korisnika koji kažu da je riječ o prevari i da se takvih ponuda treba kloniti.

Iz HAKOM-a su potvrdili da tjedno dobivaju do nekoliko upita korisnika vezanih uz takve pozive te da, ako se radi o većem broju poziva, to prijavljuju operaterima koji blokiraju brojeve. Nisu htjeli komentirati jesu li pozivi povezani s nedavnim navodnim slučajem hakiranja WhatsAppa tijekom kojeg je ukradeno 650 tisuća brojeva i korisničkih podataka iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:36