NAKON VARGINA NAPUTKA

ISTRAŽILI SMO KAKO KUPITI TABLETU ZA DAN POSLIJE 'Ljekarnica me pred svima pitala: kada ste imali seks bez zaštite?'

Jedna ljekarnica prodala nam je tabletu, a da nije postupila po naputku ministra
 Ranko Šuvar/CROPIX

Jeste li imali nezaštićeni spolni odnos unutar pet dana? - pita me preko pulta ljekarnica nakon što sam zatražila tabletu za dan poslije ellaOne, dok ostali pacijenti stoje iza mene u redu.

Kimam ljekarnici: Jesam.

- Postoji li mogućnost da ste već trudni? - nastavlja ispitivanje preko šaltera.

- Ne, nadam se.

- Kasni li vam mjesečnica?

Odgovoram negativno.

- Zadnji ciklus je bio neuobičajen? - pita dalje.

- Ne.

- Je li pacijentica imala nezaštićeni spolni odnos prije ove situacije? - pita i sama odgovara: Očito da je.

- Jeste koristili prije ellaOne tabletu? - pita me. Uzvraćam negativno.

Potom nabraja moguće nuspojave - mučninu i povraćanje.

- Lijek je izdan. Danas je datum... - zaključuje djelatnica, predaje mi upitnik na potpis, i dodaje:

- Eto, nije baš bez recepta kako kažu.

Spolno ponašanje

S novom serijom tableta za dan poslije EllaOne, koje se, sukladno uredbi EU, od prošlog tjedna i u Hrvatskoj moraju prodavati bez recepta, u hrvatske je ljekarne stigao i kontroverzni naputak ministra zdravlja Siniše Varge, kojim se od ljekarnika traži da maloljetnicama ne prodaju tabletu ako nisu u pratnji roditelja, da od punoljetnih žena u pokrajnjoj prostoriji zatraže niz podataka o spolnom ponašanju i mjesečnom ciklusu te da prodaju tablete prijave njezinom obiteljskom liječniku.

Novinarke Jutarnjeg lista obišle su sedam gradskih i privatnih ljekarni u Zagrebu te se uvjerile da većina ljekarnika s neodobravanjem gleda na taj naputak, a neki ga potpuno ignoriraju. U dvije ljekarne još nisu prodali zalihu ellaOne na recept pa bezreceptnu seriju još nisu zaprimili, u dvije nisu držali taj lijek, a u tri smo uspjele kupiti traženu tabletu na tri potpuno različita načina: jedna je ljekarnica pacijenticu, preko pulta, pred ostalim pacijentima, ispitivala o spolnim odnosima bez zaštite i redovitosti mjesečnice, druga je diskretno pozvala pacijenticu sa strane i zamolila je da sama ispuni formular, a treća je prodala tabletu bez slijeđenja protokola.

Bitna razlika

Osim načina prodaje, bitno se razlikovala i cijena: jedna je kutija ellaOne koštala 191 kunu, druga 228 kuna, a treća 255 kuna. Naknadno smo ustanovili da je jedna prodana kutija bila namijenjena izdavanju samo uz recept.

Neće biti efekta

- Znate da se sad prodaje bez recepta? - pitala je ljubazna ljekarnica.

- Da, baš sam se žalila prijateljici da mi nikako sada ne bi odgovarala trudnoća, pa mi je rekla za tu tabletu.

- Da, popijte je odmah, iako piše da djeluje pet dana. Što prije je uzmete, veće su šanse da djeluje.

- Izaziva li ona abortus?

- Ne, ona vam odgađa ovulaciju. Ako ste trudni, neće imati efetka. U tom je slučaju ne biste trebali ni popiti.

- Hoću li krvariti?

- Vjerojatno ne, iako blago krvarenje može biti jedna od nuspojava. Mogu se javiti i vrtoglavice i blaga glavobolja. Uz ovo bezreceptno pakiranje dobijete i vrlo iscrpne upute, pročitajte ih - rekla je ljekarnica dok je pakirala ellaOne.

U trećoj ljekarni apotekarka je ljubazno rekla da, prema novoj proceduri, pacijentica mora popuniti upitnik prije nego kupi tabletu te je zamolila pacijenticu da uđe sa strane kako bi to učinila u miru.

‘Taj naputak nema temelj u zakonu’

Nakon što su ugledni ginekolozi te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poručili da je naputak ministra Varge - kojim se obveznim proglašava protokol Hrvatske ljekarničke komore - diskriminatoran i bez uporišta u zakonima, jučer je slično reagiralo i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

- Smjernice HLJK ne možemo prihvatiti primarno stoga što nemaju uporišta u relevantnom hrvatskom niti europskom zakonodavstvu. Nadalje, smjernice HLJK smatramo neprovedivima u praksi - objavilo je HFD. Upozorili su kako su, po donošenju odluke Europske komisije da se ellaOne prodaje bezreceptno u svim državama koje u nacionalnom zakonodavstvu ne propisuju obavezno izdavanje kontracepcije na recept (u EU to je samo Mađarska), u suradnji s Hrvatskim društvom za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju održali tečaj stručnog usavršavanja ljekarnika, tijekom kojeg HLJK nije ni spomenula mogućnost donošenja ovakvih smjernica.

Čeka se konačna reakcija HALMED-a, koji nije objavio ni Vargin naputak ni ljekarnički protokol, već i dalje kao prvu vijest na službenim stranicama drži odluku o bezreceptnom izdavanju tablete za dan poslije bez ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:45