VIŠE CIJENE USLUGA

Istražili smo koliko su poskupjeli obrtnici: ‘Da, digli smo cijene, ali u srpnju ćemo još‘

‘Ovakvo poslovanje je neodrživo. Sve što koristimo je poskupjelo ne 10 ili 20, već 50 posto‘, kaže jedna pedikerka

vlasnik kemijske čistionice Blaž Ćurković, cvjećarnica Eva Maria i postolar Darijo Semenčić

 Darko Tomaš/Željko Puhovski/Cropix

Da, podigli smo cijene - priznao nam je svaki drugi od 42 zagrebačka obrtnika koje smo pitali jesu li njihove usluge skuplje sada nego prošle godine. Frizeri, cvjećari, urari, postolari, automehaničari i drugi - njih 20 cijene su već podigli, a njih 25 otkrivaju nam da ozbiljno razmišljaju da ih podignu u narednih šest mjeseci.

Sat rada automehaničara tako je s 200 poskupio na 225 kuna, žensko šišanje s 270 kuna na 300 kuna, instalacija klime s 1000 na 1200 kuna, popravak čizama sa 60 na 80 kuna, a medicinska pedikura s 215 na 230 kuna. Cijene variraju od obrta do obrta, ali ovo su neki od konkretnih primjera koji ukazuju da su svi oni poskupili.

Stjerani u kut

Razlozi? Uvođenje eura spominju rijetki, a više ih muče, tvrde, sve skuplji materijal, preparati i sirovine te skuplje gorivo i struja. Neke su korona i potres stjerali u kut.

- Mi bismo cijene podigli još i više jer ovako nećemo moći funkcionirati još dugo, ali to nikako ne možemo jer onda nećemo imati ni ovo malo posla koje imamo sada – kaže nam jedan od soboslikara. Bojanje jednog kvadrata zida dosad je, primjerice, poskupjelo 10 do 15 posto.

U naše istraživanje o kretanju cijena uključili smo 14 obrtničkih zanimanja čijim se uslugama građani svakodnevno koriste. Od svakog tog zanimanja nasumičnim odabirom izabrali smo tri obrtnika i pitali jesu li se cijene njihovih usluga povećale u proteklih šest mjeseci, o kojem je povećanju riječ te planiraju li cijene mijenjati u narednim mjesecima. Za svakog smo odabrali istu uslugu.

Neki cijene nisu dizali. Zatreba li vam hitna bravarska intervencija, platit ćete ju jednako kao i prije, a bravari su ujedno jedini koji svoje cijene ni ne misle povećati. Današnje cijene iste su kao i prije ako se odlučite za čišćenje vanjskih dijelova sata, pranje automobila ili pak dubinsko čišćenje lica kod kozmetičara. Sanja Delišimunović iz kozmetičkog salona Lanaderm kaže nam kako je, zbog troškova koje imaju, razmišljala o uvođenju nešto viših cijena.

- Sav potrošni materijal je poskupio, nožići za pedikuru, toalet-papir, prašak i omekšivač za ručnike koje koristimo, kava koju kuhamo svojim klijentima, baš sve. Mi zasad nismo povećavali cijene usluga jer želimo biti solidarni s ljudima koji se suočavaju s brojnim drugim poskupljenjima - objašnjava.

Korona je stvorila i dodatne troškove zbog dezinfekcijskih sredstava koje koriste kako bi dva puta dnevno temeljito očistili salon, ali i testova na koronavirus koje osoblje redovito radi kako bi izbjegli zarazu u njihovom salonu. Cijene zasad ostaju iste.

Damping

Dva od tri pedikera s kojima smo razgovarali povisili su svoje cijene u proteklih šest mjeseci za 10 do 15 kuna, odnosno manje od 10%. U narednim mjesecima i to će biti skuplje.

- Ovakvo poslovanje je neodrživo. Sve što koristimo je poskupjelo ne 10 ili 20, već 50 posto. Cijena jednokratnih rukavica je zbog korone nekoliko puta skuplja nego prije – požalila nam se jedna zagrebačka pedikerka.

Ekonomski analitičar Petar Vušković objašnjava kako upravo povećanje cijena sirovina i energenata najviše utječe na poskupljenje obrtničkih usluga. I dok je dio njih unaprijed pripremio zalihe sirovina u svojim skladištima, oni koji nisu razmišljali toliko dugoročno trebaju odlučiti hoće li dodatne troškove pokriti sami ili će se oni prevaliti na leđa krajnjih kupaca.

- Neki obrtnici su sada iskoristili priliku da neopravdano dignu cijene, a ako dižete cijenu, trebali biste trebali podići i kvalitetu proizvoda ili usluge - naglašava. Građani su, dodaje, s razlogom nezadovoljni što se ponekad koriste jeftinije zamjene za proizvode ili zbog dugog čekanja na proizvod ili uslugu. Koja je cijena prihvatljiva, na kraju će odlučiti tržište.Trend poskupljenja nije zaobišao ni frizerske salone. Šišanje duge kose, što je oduvijek najskuplja opcija, u sva je tri frizerska salona koja smo kontaktirali poskupjela za 10 do 20 kuna, iako jedan salon nudi popuste na druge usluge.

Kemijski čistači objašnjavaju kako su se cijene kemikalija koje koriste drastično povećale, ali se to neće odraziti na cijenu koju plaćaju mušterije. Blaž Ćurković, vlasnik kemijske čistionice koja se već 20 godina može pronaći u Froudeovoj 9, kaže nam kako svoje cijene baziraju na kretanju cijena velikih lanaca kemijskih čistionica. Ponekad su od njih i jeftiniji, ali definitivno, tvrdi Ćurković, kvalitetniji.

image

Blaž Ćurković

Darko Tomaš/Cropix

Gledaju što rade veliki

Postolar Darijo Semenčić otkriva kako će i njegove cijene morati poskupiti jer su poskupili ljepilo, brusna, traka, boja, čavli, spajalice, konac, ...

- Posljednjih je godina cijena materijala narasla za oko 40 posto. Zasad se borimo da imamo što manje korekcije cijena, ali nastavi li se ovako, morat ćemo značajnije podići cijene – kaže Semenčić koji se osim postolarskim popravcima bavi i izradom ključeva koji su trenutno pet kuna skuplji nego prije. Deset je godina, kaže nam, inzistirao da cijena ostane 10 kuna po ključu, ali ga je uvozna cijena "sirovih ključeva" natjerala da popusti.

image

Darijo Semenčić

Darko Tomaš/Cropix

- Naša davanja svake godine pomalo rastu, a istovremeno ne raste potražnja za našim uslugama jer je tržište preplavio jeftini strani uvoz pa ljudi često umjesto popravka cipela jednostavno odlučuju kupiti nove. Radim deset sati dnevno, a sve to kako bi mi nakon plaćanja struje, zakupa i svih troškova ostala plaća koja je dovoljna samo za preživljavanje - objašnjava.

Cvjećari su i prije bili suočeni s rastom cijena uvezenog cvijeća pa su cijene aranžmana posljednjih godina dvostruko narasle.

image

Luka Marić iz cvjećarnice Eva Maria

Željko Puhovski/Cropix

Velina Oršolić iz cvjećarnice Eva Maria otkriva kako je prijašnjih godina početna cijena vijenaca bila 200 kuna, a danas se ona kreće oko 400 kuna jer je poskupjelo sve što se koristi u njegovoj izradi. Lampaši su skuplji za pet kuna. Do poskupljenja je došlo i kod automehaničara, elektroinstalatera te instalatera grijanja i klimatizacije. Dva od tri automehaničara s kojima smo razgovarali lani su povisili cijene jednog radnog sata servisa, baš kao i dvoje elektroinstalatera kod kojih je zbog povećanja cijena plina i goriva usluga skuplja za oko 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:56