CIRKUS OKO OBLJETNICE

Istražili smo: Može li Milanović izdati zapovijed da vojska ne ide na godišnjicu Bljeska?

Ako ministar obrane ne donese posebnu odluku, a načelnik Glavnog stožera uputi vojnike na događaj, predsjednik im to može zabraniti
Mario Banožić i Zoran Milanović
 Vlado Kos/Cropix

"Pripremite se na cirkus u Okučanima, tu će biti veselja i radosti", poručio je prije nekoliko dana iz Križevaca predsjednik Republike Zoran Milanović. No cirkus oko obilježavanja obljetnice vojne operacije Bljesak započeo je već jučer na vojnom poligonu u Gašincima.

"Razmišljam o tome da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO Bljesak u Okučanima kako bi ih se zaštitilo od politizacije. Način polaganja vijenaca u kojem vojnici moraju tamo stajati satima dovodi ih u neugodnu situaciju. Tako da mislim da ću im reći da ostanu doma, da ih naprosto zaštitimo od politizacije", pojasnio je svoje stajalište predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

Na to razmišljanje brzo je reagirao i ministar obrane Mario Banožić, koji je također bio na vojnom poligonu u Gašincima.

Ministar iznenađen

"Siguran sam da im nije problem stajati nekoliko sati. Isto smo imali i na Plitvicama i ne vidim u čemu je problem", poručio je Banožić.

Ako se obistine Milanovićeve najave, to bi bilo prvi put da na obljetnici vojne operacije ne budu visoki vojni zapovjednici, uključujući i načelnik stožera. U tom slučaju od djelatnih vojnih osoba na obljetnici Bljeska bili bi prisutni samo pripadnici Počasno-zaštitne bojne kao dio protokola prilikom polaganja vijenaca državnih dužnosnika.

Prema Zakonu o obrani, o korištenju Oružanih snaga odlučuje Vlada ili ministar obrane, a odluke se provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera. Prema istom Zakonu, predsjednik Oružanim snagama naređuje u ratnom stanju te je odgovoran za obranu zemlje.

Dakle, pojašnjavaju nam sugovornici, odluka o prisustvu visokih vojnih dužnosnika na obljetnici u Okučanima isključivo je u nadležnosti ministra obrane, a obveza je načelnika Glavnog stožera odluku provesti svojom zapovijedi sukladno Zakonu o obrani. No, kako doznajemo, ministar obrane neće donositi posebnu odluku kojom propisuje da zapovjednici grana moraju doći na obljetnicu Bljeska.

"Ako ne osjećaju potrebu da budu na obilježavanju 26 godina operacije Bljesak, ne moraju doći", rekli su nam sugovornici upoznati s cijelom situacijom. Tako je loptica prebačena načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju, koji mora odlučiti hoće li zapovjednike uputiti u Okučane, te na Milanovića, koji u tom slučaju, ostane li pri svom stavu, mora napisati zapovijed kojom im to onemogućuje. U Vladi pak naglašavaju kako obljetnicu operacije Bljesak treba obilježiti dostojanstveno te da u prvom planu trebaju biti branitelji i njihove obitelji.

U ponedjeljak u Ministarstvu branitelja održan je sastanak na kojem se razgovaralo o detaljima obilježavanja ovog događaja. Naši sugovornici ističu kako je dogovoren jedan protokol obilježavanja koji je iz epidemioloških razloga segmentiran na tri dijela te uključuje polaganje vijenca predsjednika, premijera i predsjednika Sabora. Na sastanku je bio i predstavnik Ureda predsjednika koji je, prema našim informacijama, predlagao da tri predsjednika zajedno polože vijenac. No to nije prihvaćeno iz, kako doznajemo, epidemioloških razloga, ali i zbog činjenice da to nije praksa na takvim događajima ni u Hrvatskoj ni u svijetu.

U Vladi naglašavaju kako s Pantovčaka ultimativnom mjerom zajedničkog polaganja jednog vijenca žele sugerirati neko jedinstvo kojeg nema. "Uostalom, ni 2015. tadašnji premijer Milanović u Okučanima vijenac nije položio zajedno s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, nego su to učinili odvojeno", podsjećaju naši sugovornici.

Nema jedinstva

Jučer je premijer predsjedniku države još jednom poručio kako se s njim ne namjerava družiti ni hiniti dobre odnose i zajedništvo.

"Dogovoren je protokol kao što je bilo u Jasenovcu i na Plitvicama. Nema cirkusa, čemu takav komentar. Dolazimo u Okučane 26 godina nakon operacije Bljesak da iskažemo poštovanje prema poginulim braniteljima. Nema nikakvoga glumatanja, fingiranog zajedništva. On je predsjednik RH, polaže svoj vijenac, Vlada svoj i Sabor svoj. Taj dan bitni su branitelji. To je cijena nekulturnog komuniciranja. Što se mene tiče, može biti tako cijeli mandat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:23