ODGOVORNOST

ISTRAŽIT ĆE SE PORIJEKLO IMOVINE SMIJENJENOG MINISTRA ZDRAVSTVA Imovinom Kujundžićevih počelo se baviti i Državno odvjetništvo

Janjko Grlić i Milan Kujundžić
 Željko Puhovski / CROPIX

Nekretnine dosadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića i njegove supruge te okolnosti pod kojima su ih stjecali nisu više zanimljivi samo medijima, nego se imovinom Kujundžićevih počelo baviti i Državno odvjetništvo te Povjerenstvo za sukob interesa.

Istodobno, koliko nam je poznato, sam Kujundžić, koji je ustvrdio da je do njegove smjene dovela organizirana hajka interesnih skupina vezanih uz nabavu PET CT uređaja i informatizacija sustava te da će o tome svim mjerodavnim tijelima dostaviti potrebnu dokumentaciju, zasad to nije učinio.

Imovinska kartica

Odvjetnik Janjko Grlić, koji je pratio Kujundžića na konferenciji za novinare, u utorak nam je rekao kako mu je poznato ono što je Milan Kujundžić izjavio na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, a to je da dosad nije u Državnom odvjetništvu podnosio prijave.

- Nisam za to angažiran, niti smo tu temu komunicirali - rekao je odvjetnik Grlić.

Nakon serije članaka objavljenih u medijima o nepodudarnostima između Kujundžićeve imovinske kartice i dostupnih podataka iz javnih registara, prvenstveno zemljišnih knjiga, Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu odlučilo je poduzeti određene korake. Kako nam je potvrđeno iz spomenutog tužiteljstva, trenutačno se provjeravaju određeni podaci objavljeni u medijima koji sugeriraju da je u postupanju bivšeg ministra i njegove supruge Tatjane Kujundžić bilo i mogućih nezakonitih radnji.

U tužiteljstvu nisu željeli govoriti o detaljima, pozivajući se na tajnost predistražnog postupka. Međutim, provjere se, prema svemu sudeći, u prvom redu odnose na javno iznesene sumnje u moguću utaju poreza prilikom otkupa kuće u Markuševcu koju su supružnici Kujundžić kupili za 100.000 eura od tvrtke Zidni vrt Tatjane Kujundžić, dok je banka istu nekretninu tada procijenila na više od 300.000 eura.

Protiv smijenjenog ministra Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još je prošli tjedan počelo postupak redovne provjere točnosti svih podataka koje je unio u imovinsku karticu. Tijekom te provjere Povjerenstvo će uspoređivati sve podatke o imovini koje je Kujundžić naveo u svojoj kartici s podacima iz Porezne uprave, zemljišnih knjiga, MUP-a i drugih nadležnih tijela.

Dosadašnja praksa u sličnim slučajevima sugerira da će Povjerenstvu za detaljnu provjeru cjelokupne Kujundžićeve imovine trebati nekoliko tjedana. Tek nakon što završi faza redovne provjere njegove imovine, Povjerenstvo će odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti formalni postupak.

Utvrditi nesklad

- Ako se u redovnoj proceduri ustanovi nesklad između onoga što je dužnosnik prijavio u imovinskoj kartici i podataka koje ćemo prikupiti u našem postupku, dužnosniku ćemo poslati zaključak u kojem ćemo od njega tražiti očitovanje o utvrđenom neskladu. Nakon što se on očituje, raspravljat ćemo o tome ima li elemenata za pokretanje postupka protiv dužnosnika - poručili su nam iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

U slučaju da se na kraju doista utvrdi da je Kujundžić povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, može mu se izreći novčana kazna u rasponu od dvije tisuće do 40 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26