STANJE ISTRAGE PROTIV BIVŠEG PREMIJERA

Istražitelji imaju još nekoliko svjedoka koji Sanadera mogu povezati s izvlačenjem novca

Iako bivši ministar Kirin nije, barem zasad, direktno povezao bivšega premijera s ugovorom Ministarstva unutarnjih poslova i Fimi-Medije, teškim 26 milijuna, istražitelji nisu zabrinuti. Uz Barišića imaju još par aduta
Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Bivši ministar policije Ivica Kirin nije, barem zasad, direktno povezao bivšega premijera Ivu Sanadera s ugovorom Ministarstva unutarnjih poslova i Fimi-Medije, zahvaljujući kojem je MUP toj tvrtki isplatio 26 milijuna kuna.

Kirin je, kako doznajemo, u iskazu USKOK-u rekao da je Mladen Barišić od njega tražio novac, pri čemu se pozvao na autoritet ondašnjega predsjednika Vlade. Ivica Kirin ustvrdio je, međutim, da Sanader i on nisu razgovarali o ugovoru MUP-a i Fimi-Medije.

Istražitelji toga politički najvažnijeg korupcijskog slučaja u Hrvatskoj tvrde da nisu zabrinuti zbog Kirinova iskaza, koji, naravno, nije dovoljan da bi se pokrenula konkretna akcija protiv dr. Sanadera.

Barišić mora još više reći

Dapače, ovih su nam dana rekli da razgovaraju s još nekoliko potencijalnih svjedoka koji Ivu Sanadera mogu izravno povezati s izvlačenjem novca iz državnih tvrtki i iz Ministarstva unutarnjih poslova.

- Slučaj protiv Ive Sanadera ne zasniva se isključivo na Barišićevu i Kirinovu svjedočenju - izjavio je u petak naš sugovornik upoznat s tijekom istrage.

Kad je riječ o Mladenu Barišiću, istražitelji zasad ne žele s njim formalno razgovarati, jer Barišićeva strana dosad nije ponudila dovoljno velik ulog za oprosnicu, odnosnu nagodbu koja bi imala snagu oprosnice.

- Gledajte, kada mi nekome nudimo oprosnicu, dakle, obustavu kaznenog progona za djela koja ta osoba jest počinila, mi ne radimo po načelu jedan za jedan - objašnjava naš sugovornik.

Mreža izvlačenja novca

- Mi, da bismo dali oprosnicu, tražimo baš sve što smatramo da nam pojedina osoba može reći. Ako Mladen Barišić odluči iscrpno opisati kako je i od koga dobivao naređenja, ako gospodin Barišić, dakle, kaže kako je funkcionirala mreža izvlačenja novca iz javnih poduzeća, i tko je u stvarnosti bio na čelu te mreže, mi ćemo biti zainteresirani za pregovore o oprosnici, odnosno nagodbi s učinkom oprosnice.

Očekujemo da će Mladen Barišić dati iskaz USKOK-u u roku od sedam do petnaest dana - zaključio je sugovornik Jutarnjeg lista. Istražitelji koji rade na slučaju Fimi-Media smatraju posebno važnim da se svaki njihov korak temelji na čvrstim dokazima i maksimalnom poštovanju pravne procedure. U nekoliko naših razgovora više su puta naglašavali da ne žele poduzimati baš nikakve akcije koje nisu i pravno i činjenično čvrsto utemeljene.

Zbog toga se, uostalom, i relativno dugo čekalo na Barišićevo uhićenje.

Podudaranje datuma

Ovdje je važno podsjetiti da je sam Mladen Barišić, jedan od bliskih suradnika Ive Sanadera, bivši šef Carine i bivši HDZ-ov blagajnik, u tjednu prije nego što je uhapšen USKOK-u poslao pismo u kojem je tražio da ga se sasluša o aferi Fimi-Media. Gospodin Barišić, smatraju istražitelji, nije očekivao da će biti uhapšen, a nadnevak njegova pisma gotovo da se vremenski podudara s odlukom Ive Sanadera da se vrati u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:50