SLUČAJ AMPHORA

Istražitelji USKOK-a su se naslušali zanimljivih razgovora: ‘Lile ti je sve sredila, uzmi joj Chanel!‘

Telefonski razgovori dokazuju da je Lada Pocrnić Mladinić znala da izdaje građevinsku dozvolu protivno zakonskim odredbama
Zvonko Kotarac
 Nikola Vilić/cropix

Vrlo zanimljivih razgovora naslušali su se istražitelji USKOK-a koji su tijekom 2018. i 2019. godine tajno nadzirali telefonske komunikacije Lade Pocrnić Mladinić, svojedobno voditeljice Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita koja je prvookrivljena u najnovijoj korupcijskoj aferi u kojoj je u utorak uhićeno čak dvanaest osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Kako smo već pisali, osim nje uhićeni su i njezin suprug Neven Mladinić, potom poduzetnik Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan Kotarac, Mario Jukić, vlasnik "Mister Mota", arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, zatim Ljiljana Poletti Kopešić, viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja, Boris Marelja, voditelj gradskog Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja, Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a i voditeljica TC "Joker", Željko Smajić, inspektor zaštite od požara splitske Policijske uprave te Zoran Morpurgo, nadzorni inženjer električnih instalacija.

USKOK je sucu istrage predložio da se zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela u istražni zatvor na Bilicama pošalju braća Kotarac, Lada Pocrnić Mladinić, Ljiljana Poletti Kopešić i inspektor Smajić.

Protiv svih dvanaestoro uhićenih doneseno je rješenje o provođenju istrage.

Dakle, prvi krak ovog slučaja odnosi se na Kotarčev hotel "Amphora" na Žnjanu, odnosno na to da mu je njegova dugogodišnja prijateljica Lada omogućila preko Poletti Kopešić da na osnovu projekata i izmjena i dopuna za hotel i popratnu zgradu koje su izradili Emil Šverko i Neno Kezić, a u kojima su lažno potvrdili da su ti projekti izrađeni u skladu s propisima i odredbama DPU-a Žnjana, da dobije građevinske dozvole i izmjene i dopune. Tim su dokumentima, protivno GUP-u i DPU-u, omogućile povećanje smještajnih kapaciteta Kotarčeva hotela i njegovo spajanje sa susjednom stambenom zgradom u jednu cjelinu.

Prema stavu istražitelja, telefonski razgovori dokazuju da je Lada Pocrnić Mladinić znala da izdaje građevinsku dozvolu protivno zakonskim odredbama i da je postupala u namjeru da mu pribavi korist.

U "moru" preslušanih razgovora izdvaja se razgovor s kraja ožujka 2019. godine u kojem Lada razgovara s građevinskom inspektoricom Eni Tafra Bašić koja joj spominje postupanje građevinske inspekcije na gradilištu hotela i govori o izdanoj građevinskoj dozvoli za stambenu zgradu.

Inspektorica joj tako govori da ta "stambena kao kuća nema veze s stambenom kućom, to je dio hotela, to je kompletno i građevinski i funkcionalno povezano s hotelom". Tafra joj govori da je odmah bilo vidljivo da se dva hodnika, jedan od hotela i jedan od stambene zgrade spajaju na međi te da je "već onda bilo vidljivo da je u biti ta stambena zgrada hotel, to se moglo po tim hodnicima odma zaključiti".

Lada je pita da kako stambena, zar nije apartmanska, a ova joj govori kako je dozvola izdana za stambenu zgradu, dali "po tome što se radi, to ti je dio hotela..."

- Čim su se ti hodnici dozvolili u prvim dozvolama, u prvi glavnim projektima to je upućivalo da će to bit spojeno, ti hodnici nisu uopće smjeli proći, mislim hodnik koji vodi na granicu međe, tri metra, pet metara pod zemljom, mislim šta je taj hodnik, jasno je bilo da vodi u novu česticu hotela - objašnjava inspektorica.

- Topla veza u zemlji je topla veza, a ne petsto kvadrata - veli Lada.

- Kako topla veza iz stambene zgrade sa hotelom. U građevinskoj dozvoli piše stambena zgrada, ne piše niti apartman niti... - kaže Tafra.

- Šta ti misliš da Lile nije imala glavobolju za to gore - kaže Lada.

- Krasno, evo šta su sad napravili, pa reci joj - govori inspektorica.

- Kako stambena zgrada, hoće li to sad prodavati ili iznajmljivati, način korištenja nije tema - odgovora Lada.

Nadalje, istražitelji su zabilježili više razgovora Lade Pocrnić Mladinić i Zvonka Kotarca s kraja 2018. i početkom 2019. godine, a koji, po njima, ukazuju na njihovu povezanost.

Tako početkom studenog 2018. godine Kotarac pita Ladu kakva je panceta koju joj je donio, a ona odgovara da je odlična.

Dva dana poslije ona mu govori da je krumpir koji joj je donio odličan i ponavlja da je panceta vrhunska.

- Dođite ti i suprug gori kad budem klao gudina. Neno, ajmo gori, bacit ćemo malo mesa na gradele i krumpira i popićemo vina - poručuje Kotarac, a Neno Mladinić ga pita kad bi išli.

- Kad bude kolinje, ima Ivanovog vina (Zvonkov brat - op.) - veli Kotarac.

Desetak dana poslije u jednom razgovoru Lada podsjeća Kotarca na dogovor i planiraju da to bude 30. studenoga kada će doći na selo, probati pretočeno vino i jesti svićice od svinje.

Početkom prosinca te godine Lada traži od Kotarca da joj spremi čvarke i da joj je najvažnije da "ne budu slinavi". Govori mu da mu je zvala brata Ivana, al joj se nije javio te kaže kako je s njim i Ljiljanom Poletti Kopešić bila na kavi.

U siječnju 2019. godine u jednom razgovoru Kotarac joj govori da ga je bolio zub dok je ona njemu govorila o kanti boje koju je njen suprug ostavio na balkonu i za koju je tek kasnije shvatila da je kanta puna krumpira koje joj je on poslao. Zvonko Ladi tada prepričava kako mu je bilo na skijanju.

Istražitelji su zabilježili i kako se u nekoliko razgovora Lada i Zvonko dogovaraju za ručak, a među ostalim je nju i supruga pozvao riblji ručak u "Opatiju". Da je prijateljska povezanost dovela do dogovora o kršenju zakona istražitelji iščitavaju i iz razgovora Zvonka Kotarca i Paška Rajčića kojeg su mediji prozvali "samozatajnim splitskim kraljem nekretnina".

Kotarac mu tako krajem ožujka 2019. godine govori:

- Imam problema s građevinskom inspekcijom, jebi ga, ja sada, radili smo neki podrum i s Ladom dogovorim i sada ona kaže nemoj mi donositi na peci bokune izmjenu, nego kada završiš hotel, prije tehničkoga sve šta si napravio i dam ti izmjenu.

Istražitelji PNUSKOK-a zabilježili su i brojne razgovore Kotarca i Lade Pocrnić Mladinić u njenom uredu koji je, kako se već pisalo kada je bila uhićena u aferi "Villa Harmony", bio ozvučen. Dogovaraju se kako će Kotarac prikazati izmjene arhitekture hotela radi izmjena i dopuna građevinske dozvole koju će mu ona izdati.

- Znaš šta mi je palo na pamet, ti mijenjaš gabarit, moram zvati stranke u postupku - veli Lada.

- Gdje mijenjam gabarite? - pita Kotarac.

- Gabarit kuće. Čim se plaća komunalni i vodni, znači mijenjaju se gabariti, sad mi palo na pamet, je... mu mater. Znaš, kad nema stranaka, kada se donosi rješenje izmjene i dopune, ako se izmjene ne odnose na vanjsku veličinu građevine, veličinu i oblik građevnske čestice, smještaj građevine na građevinskoj čestici - pojašnjava mu Lada.

- Neću to onda prikazati. One skale ću prikazati u uređenju terena i gotovo, ovo neću prikazati i one - govori Kotarac.

- Podrum možeš jer je to unutar građevine, onda to ide na drugo, znači prikaži uređenje terena, šta ja znam šta uređuješ. Nemaš ništa pod uređenje jer nisi ništa izvodio, prikaži skale kao uređenje terena, a ništa ovo drugo, ništa dogradnja - upućuje ga Lada.

- Ne, ne, ono ne smije - kaže Kotarac.

- Znači samo gradnja podrumsko tehničkog prostora, podrumske etaže na južnom dijelu, ulaz u garažu, proširenje i ono gore možeš pod uređenje terena...

-... i ono prikazati zasuto - završava Kotarac.

- Dobro smo se sjetili, nema druge - zaključuje Lada.

Zabilježeni su i brojni razgovor Kotarca s bratom, te Emilom Šverkom oko rješavanja situacije oko hotela. U travnju 2019. godine Ivan Kotarac govori bratu Zvonku da ga je zvala Lada da dođe kod nje kući, da ne smi pričati na telefon.

Par sati kasnije Ivan bratu govori:

- Jesi vidio dvi dame, jedna spojila kralja i ovog, jedna spojila ovog i onog, znači dvi ženske će ti sutra riješit. Ona (Lada) kaže na kraju sad smo sve riješili, nema zatvaranja gradilišta, ne brini se, dozvola stiže....

U prosincu 2018. godine Lada Pocrnić Mladinić govori Kotarcu u razgovoru da su Poletti i ona s Ivanom popile kavu.

- Lile je jedna pametna djevojka, ovo je napisala zaključak - govori Kotarac.

U jednom razgovoru snimljenom u ožujku 2019. godine Lada priča Kotarcu kako su ona i Lile Poletti išle s njegovim bratom Ivanom piti kavu u Bobisa.

- Kad smo se vraćali, pitala sam Lilu je li dobila zahtjev za izmjenu jer meni predmet još nije došao. Rekla je da nije i da je pitala jeste predali, a da je Ivan rekao da nisu i da je pitao kako će riješiti njihovo. Ona mu je rekla, nikako, ja sam radodajka, odmah sam vam dala sve... - prepričavala je Lada Kotarcu smijući se.

Analizirajući sve dokaze i razgovore koje su snimili, istražitelji su utvrdili da su gradske službenice omogućile Kotarcu da izgradi 675,99 metara stambenog prostora više od dozvoljenog i proda ih čime su mu omogućile korist koja znatno prelazi 60 tisuća kuna.

USKOK sumnja i da su Lada i Lile od kraja 2016. do listopada 2019. godine te Boris Marelja kao savjetnik za graditeljstvo i Neno Kezić, po unaprijed stvorenom dogovoru, pogodovali Kotarčevoj tvrtki "Dal-koning" kao investitoru četiriju stambenih zgrada na Žnjanu. Kezić je u arhitektonskim projektima tih zgrada ucrtao veći broj stambenih jedinica od dopuštenih te je iste ucrtao i u podzemnim etažama iako one nisu tamo dopuštene, te ih je označio kao poslovne prostore turističke namjene.

Izdao je i ovjerio, kao glavni projektant, izjave da je sve u skladu sa zakonima i planovima, a gradske su službenice na temelju tih dokumenata izdale građevinske dozvole Kotarčevoj tvrtki, omogućivši izgradnju stambenih zgrada s više od 670 četvornih metara stambenog prostora više negoli je dopušteno.

Time je Kotarac, sumnja USKOK, došao do najmanje dva milijuna eura protupravne imovinske koristi obzirom da je cijena metra četvornog stambenog prostora bila najmanje tri tisuće eura,

piše Slobodna Dalmacija.

Neven Mladinić, Marijo Jukić i Ljiljana Poletti Kopešić

USKOK je drugi krak svoje istrage usmjerio prema Mariju Jukiću (54) splitskom poduzetniku, najpoznatijem po tome što je vlasnik dućana muške odjeće "Mister Mot" u zgradi "Muslimanka".

Sumnja se da je Jukić, kao vlasnik tvrtke "Mot" d.o.o., od travnja 2014. godine do kraja 2018. godine tražio od Ljiljane Poletti Kopešić i Nevena Mladinića kao glavnog projektanta arhitekture, da mu se omogući izgradnja stambene zgrade na Mejama, na čestici zemlje površine 617 četvornih metara, a koja bi bila tri metra viša od dopuštene visine.

Mladinić je, protivno uvjetima GUP-a, ucrtao u projekt zgradu višu tri metra od dopuštene visine, s bruto nadzemnom površinom od preko 1160 metara četvornih i koeficijentom iskorištenosti građevne čestice od 1,88 metara, čime je zgrada veća za 422 četvorna metra bruto površine od dopuštene.

Mladinić Pocrnić je od Poletti Kopešić tražila da na temelju takvog glavnog projekta izda građevinsku dozvolu iako je znala da ona nije u skladu s postojećim zakonskim propisima, a ova je to i napravila. Jukićevoj tvrtci "Mot" d.o.o. kao investitoru pribavila je tako protupravnu imovinsku korist od najmanje milijun i 260 tisuća eura.

U ovoj je priči, javnosti "najsočniji" dio vezan za parfem od 700 kuna kojeg je "Lile" primila kao nagradu od Jukića. A o kojem se parfemu radi, govori Mladinić u jednom od razgovora s Jukićem kojeg su istražitelji snimili početkom prosinca 2018. godine.

- Kad da idem? - pita Jukić.

- Sve je napisano, triba doć preuzet i udariti pečat. Možeš sad odmah ići (kod Poletti - op.a.) što se mene tiče. Možeš kupiti parfem u Mullera ili ne znan di - govori Mladinić Jukiću.

Petnaestak minuta poslije mu govori:

- Jesan ti reka, uzmi Chanel miris... - kaže Mladinić.

- Šta? - pita Jukić.

- Uzmi neki Chanel - veli Mladinić.

- Chanel ono, lipi, nešto top ono - mrmlja Jukić.

- E, Chanel, Chanel - potvrđuje Mladinić

- Ne sekiraj se, zovem te... - kaže Jukić.

Istog je dana Jukić nazvao Mladinića i javio mu da je bio, obavio i odnio šta je trebao te da je podigao papire i udario pečat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:07