GDJE SU SNIŽENJA?

ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL MAGAZINA LIKE! Kako nas varaju na uvoznim proizvodima

Like! u novom broju istražuje zašto nije došlo do obećanih velikih sniženja nakon ulaska Hrvatske u EU

I nakon ukidanja carina zbog ulaska u EU, većina proizvoda još uvijek je bitno skuplja nego vani. Bilo je manevarskog prostora za snižavanje cijena, no ona su se dogodila tek u rijetkim prodavaonicama. Novi broj magazina Like! istražuje zašto.

Reporteri Like!-a, kojeg na kioscima možete pronaći ovu nedjelju 22. prosinca uz Nedjeljni Jutarnji za samo 3 kune, doznali su što se krije iza pompoznih najava velikih trgovačkih lanaca o sniženjima uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Cijene su, naime, dodatno narasle, a prema sadašnjim statistikama, putanja poskupljenja samo će sve više rasti.

Po cijenama hrane Hrvatska je 18. u EU, ali nam je kupovna moć samo 61 % prosjeka Unije. Hrvati spadaju u najsiromašnije građane EU, a od nas su bogatije sve zemlje članice osim Bugarske i Rumunjske, s tim da su kod njih cijene hrane niže nego kod nas.

Također, roba poznatih proizvođača koja se prodaje kod nas rađena je za istočnoeuropsko tržište i neusporedivo je lošije kvalitete. Iako bi Hrvatska sa svojim potencijalom mogla prehraniti nekoliko država, cijena hrane je na razini država starih članica EU koje imaju veliki BDP.

Sve detalje o tome kako nas varaju na uvoznim proizvodima potražite u novom broju magazina Like!.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:24