DETALJI BRAMMERTZOVA IZVJEŠTAJA:

Istraživali ste, ali niste rekli gdje su topnički dnevnici

Ako ne slomi Nizozemce, tužitelj Brammertz bi na sastanku šefova EU 14. lipnja ipak mogao dati nešto povoljniju ocjenu
 AP

Bruxelles - Nekoliko država članica Europske Unije pokušava pridobiti pristanak Nizozemske za otvaranje poglavlja o pravosuđu s Hrvatskom i nakon što je Serge Brammertz, glavni tužitelj Haaškog suda, u pismenom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a dao promjedbe na istrage oko topničkih dnevnika. Prema mišljenju mnogih diplomata EU, Brammertz je u izvješću bio, kako su se izrazili, “oštriji nego u javnim nastupima tijekom boravka u Zagrebu”.

‘Privremeni prolaz’

Glavni haaški tužitelj je u svom novom izvještaju, koji je u srijedu proslijeđen državama članicama Vijeća sigurnosti UN-a, još jednom upozorio da niti jedan od traženih vojnih dokumenata iz operacije Oluja nije pronađen i da Hrvatska nije do kraja pokrila ključne smjerove istrage o tim dokumentima.

Jutarnji list je imao uvid u Brammertzov izjveštaj koji bi se 18. lipnja trebao objaviti tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a. Ipak Bramertz je pozitivnim ocijenio suradnju Hrvatske u drugim područjima te naveo da Hrvatska općenito pravodobno odgovara na potrebe ureda tužitelja kada se radi o pristupu svjedocima i dokazima.

“Međutim, zahtjev ureda tužitelja za važne vojne dokumente vezane uz operaciju Oluja ostaje otvoren”, navodi Brammertz koji od Hrvatske traži da pojača napore u istragama za traženim dokumentima te da ih dostavi prije kraja suđenja generalu Gotovini, za koje Brammertz kaže da je pri kraju.

Brammertz navodi i “opći napredak u kvaliteti istraga hrvatskih vlasti kada je riječ o načinu kako su provedeni razgovori, istraga nije uspjela dati puni odgovor o tome gdje su se nalaze traženi dokumenti”. “Ključni putevi ostaju neistraženi”, dodaje.

U Bruxellesu s velikim zanimanjem očekuju izvještaj jer će ga sada članice EU pažljivo iščitati kako bi odlučile otvoriti ili ne poglavlje o pravosuđu. Nizozemska i Velika Britanija bile su rezervirane. Ipak, vjeruje se da je i ovakva formulacija dovoljna za, kako kažu diplomati EU, “privremeni prolaz”.

Izvanredni izbori

Kompromis s Nizozemskom mogao pronaći tako dopuste otvaranje ovog poglavlja u lipnju, a zauzvrat da u mjerilima za zatvaranje tog poglavlja ostane strogo naznačena puna suradnja s Haaškim sudom. Neke države ne slažu se da se uvjet suradnje s Haaškim sudom navede kao mjerilo. Sve ovisi od tome kako će Nizozemska čitati izvještaj Brammertza. Otežava činjenica da se u Nizozemskoj održavaju izvanredni izbori. Neki diplomati vjeruju da će, ako Nizozemcima izvještaj nije dovoljan za otvaranje pregovora o poglavlju 23, Brammertz na sastanku šefova diplomacija EU-a 14. lipnja, dati nešto pozitivniju ocjenu. Do tada bi i Hrvatska eventualno mogla poduzeti korake koje je tužitelj zatražio.

Za Hrvatsku je iznimno važno da se upravo sada otvori poglavlje 23 kako bi imala izglede za zaključenje pristupnih pregovora s Europskom Unijom do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:37