PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Istraživanje: Građani misle da su sukobi državnog vrha uzrokovani osobnim netrpeljivostima

Nešto više od 20 posto građana kaže da je riječ o borbi za prevlast u državi između premijera i predsjednika države

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Tom Dubravec/Cropix

Agencija Promocija plus je za RTL od 2. do 5. studenog provela istraživanje na 1300 ispitanika o tome kako građani Hrvatske gledaju na sukob između dvaju političkih brda, odnosno Pantovčaka i Vlade.

Razlog najnovijeg sukoba predsjednika i Vlade, odnosno ministra obrane, ali i ministra vanjskih poslova, najviše ispitanika vidi u osobnoj netrpeljivosti. Dominantan je to stav više od 39 posto ispitanika.

Nešto više od 20 posto kaže da je riječ o borbi za prevlast u državi između premijera i predsjednika države.

Da je razlog sukoba u tome što ministar obrane ne poštuje Ustav i zakon, misli gotovo 11 posto, dok ih upola manje prstom upire u predsjednika Zorana Milanovića (5,4 posto građana).

Ostali su odgovori rjeđi pa kao razloge dio ispitanika navodi: probleme oko izbora veleposlanika (4,6 posto građana), obostrano nepoštivanje Ustava i zakona (4,1 posto građana), a dio ih poručuje da je sve ovo samo predstava za javnost (2,3 posto građana).

A kako vide rješenje situacije u području obrane? Uvjerljivo najčešće kroz politički dogovor predsjednika i premijera. To je stav gotovo 60 posto građana. Još češće to zazivaju birači i vladajućeg HDZ-a (njih 73,9 posto), kao i birači Milanovićeve bivše stranke, SDP-a (73,2 posto).

Neusporedivo rjeđe i oni, ali i svi ostali građani, misle da se situacija u obrani treba riješiti smjenom ministra obrane Marija Banožića što zaziva predsjednik (stav 15 posto ispitanika).

Još je manje onih koji rješenje vide u smjenama i ministra i načelnika Glavnog stožera (njih 3,2 posto), a ostale opcije rijetko se spominju.

Manje od 3 posto (2,8 posto) rješenje vidi u predsjednikovu opozivu, manje od 2 u opozivu predsjednika i smjeni načelnika Glavnog stožera (1,9 posto). Tek nešto više od 1 posto (1,4 posto) zaziva smjenu načelnika Glavnog stožera kao rješenje.

Ministar Banožić zazvao je, doduše potpuno usamljeno, opoziv predsjednika Republike, za što je potrebna dvotrećinska većina u Saboru, koje nema. A evo što ispitnici misle o takvoj opciji. Dominantan stav je 'ne'! Naime, protiv pokretanja opoziva je 75 posto ispitanika.

Čak i prema biračkom tijelu tome se protivi više od polovine HDZ-ovih birača (53,9 posto). Za pokretanje opoziva predsjednika Republike je gotovo 16 posto ispitanika.

A što oni misle o Milanovićevu komunikacijskom stilu? Najviše građana, gotovo 40 posto, smatra da je njegova komunikacija ispod svake razine. No, istodobno više od 26 posto građana poručuje da predsjednik govori ono što narod osjeća, razmišlja i govori, a sličan je postotak (26,2 posto) i onih koji smatraju da je važno ono što govori, a ne kako to iznosi.

Ispitivanje je završilo razmišljanjima ispitanika o glavnom izvoru neprestanih sukoba na državnom vrhu.

Ispitanici su najčešće detektirali da je razlog premijerova osobnost i želja da ovlada državom u cijelosti (21,8 posto).

Sličan je postotak onih koji misle da razlog leži u nepostojanju istinske opozicije koju nastoji nadomjestiti predsjednik Milanović (20,4 posto).

15-ak posto smatra da je osobnost predsjednika koji želi zaštititi i osnažiti ustavnu poziciju glavni izvor konstantnih sukoba.

Da je problem u sukobu osobnosti premijera i predsjednika, stav je gotovo 13 posto građana, navodi se još i ustavna pozicija dvaju predsjednika u području sigurnosti i vanjske politike (10,6 posto). Ostalih je razloga malo (2,4 posto), a dio ispitanika ne zna (15,7 posto) ili se ne želi izjasniti (1,1 posto), piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:53