ZANIMLJIVI REZULTATI

Istraživanje na populaciji 50+: Stariji su sretniji ako djeca ne žive s njima, a evo što kažu za unučad

Isto tako, bake i djedovi vole čuvati unučad, ali im prevelik broj sati brige o manjoj djeci stvara stres i negativno djeluje na njihovu psihološku dobrobit


Dr. Šime Smolić, voditelj europskog istraživanja SHARE u Hrvatskoj

 Damjan Tadić/CROPIX

Čine li nas vlastita djeca sretnijim ljudima ili ne?

Znanstvena je zajednica podijeljena, a SHARE, najveće europsko istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju provedeno na populaciji starijoj od 50 godina, koje se četvrti put provodi i u Hrvatskoj, pokazalo je da imanje vlastite djece može imati pozitivan utjecaj, ali samo pod određenim okolnostima: u zrelijoj dobi prva i osnovna okolnost je da djeca ne žive s vama.

Istraživanje je pokazalo da devet od 10 ispitanika ima svoju, najčešće odraslu djecu te da oni koji imaju redoviti kontakt s djecom, ali su se djeca osamostalila i ne stanuju s roditeljima, iskazuju višu razinu blagostanja, bolje procjenjuju vlastito zadovoljstvo životom te su manje skloni depresiji. Isto tako, bake i djedovi vole čuvati unučad, ali im prevelik broj sati brige o manjoj djeci stvara stres i negativno djeluje na njihovu psihološku dobrobit.

Starija populacija u Hrvatskoj, istaknuo je dr. Šime Smolić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, voditelj projekta SHARE u Hrvatskoj, nije ni najbolja niti najgora u EU. Za razliku od zapadnih i sjevernih zemalja EU, većina starijih u Hrvatskoj ima riješeno stambeno pitanje, dobre socijalne veze i ekonomsku situaciju u skladu s onom u općem društvu, a za povećanje kvalitete života željeli bi bolju, dugotrajnu zdravstvenu skrb i veće mirovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2023 11:47